Author profile picture

Your sneak preview of the future’, zo luidt de slogan van Innovation Origins en dat is wat we met de rubriek Start-up van de Week nog even benadrukken. De afgelopen dagen kwamen er vijf start-up’s van de dag aan bod en op zaterdag kiezen we een weekwinnaar.

Innovation Origins presenteert elke werkdag  een start-up of the Day

We kijken naar verschillende zaken zoals duurzaamheid, fase van ontwikkeling, praktische toepassing, eenvoud, originaliteit en in hoeverre het aansluit bij de Sustainable Development Goals van UNESCO. Hier komen ze nog even allemaal voorbij en aan het einde wordt de Start-Up van de Week bekendgemaakt.

Hiber – Overal online met nano-satellieten

Elon Musk is een man met vele ambitieuze missies en grote dromen. Eentje hiervan is een draadloze internetverbinding mogelijk maken op alle uithoeken van de planeet met behulp van een netwerk van nano-satellieten. De Nederlandse start-up Hiber is een van de partijen die deze missie mogelijk moet maken. Ze ontwikkelden twee mini-satellieten die nu ook daadwerkelijk rondjes om de aarde draaien.

Waarom dit nodig is? Het komende decennium wordt de Internet of Things (IoT) op grote schaal uitgerold. Het belangrijkste uitgangspunt hiervan is dat alle apparaten om ons heen worden aangesloten op internet om zo zonder menselijk handelen hun taken automatisch te volbrengen en op afstand te bedienen. Hiber wil onder meer boeren helpen zodat ze het optimale opbrengst uit hun gewassen te halen. Op basis van de metingen van grondsensoren, weet hun software precies hoeveel water en mest er nodig is: van Kirgizië tot Kameroen.

Caspar Health – Ontzorgd met naadloze nazorg

De laatste fase van een revalidatieproces na een kwetsuur vindt in de regel niet in een duur revalidatiecentrum plaats maar thuis. Hier krijgt de patiënt een trainingsschema met bewegingsoefeningen waar hij zich dagelijks aan moet houden. Op papier klinkt dit natuurlijk prima. Maar in praktijk blijkt je braaf aan zo’n rooster te houden zonder toezicht toch een flinke kluif.

Gelukkig leven we in tijden van internetartsen dus ook dat nazorgproces is uitstekend te automatiseren. Met de speciale modulaire nazorgapp Caspar Health kan de patiënt rechtstreeks contact krijgen met de behandelend Arts en is er een extra stok achter de deur. Maar liefst 92 procent van de patiënten volbrengt met behulp van de Duitse app het volledige nazorgproces. Dit zijn percentages waar fysiotherapeuten van tien jaar terug alleen maar van konden dromen.

Asbeter – Asbest afbreken als de beste

In de vorige eeuw werd asbest aanvankelijk verwelkomd als een goedkoop en veelzijdig bouwmateriaal. Enkele decennia later, toen de platen al waren verwerkt in miljoenen gebouwen, kwamen wetenschappers erachter dat het kankerverwekkend was. Wat te doen met asbest? Op dit moment wordt het door gespecialiseerde teams verwijderd en weggegooid.

Nou is er dus nog een tweede stof waar we eigenlijk teveel van hebben en dat is koolstofdioxide. Asbeter ontwikkelde een verwerkingsmethode die asbest afbreekt met zuren in combinatie met CO₂. Hiermee sla je twee groene vliegen in een klap; je bent van je kankerverwekkende asbest af én van een broeikasgas. Toegegeven; deze reductie is natuurlijk een druppel op een gloeiende asbestplaat in tijden van wereldwijde klimaatverandering. Maar het feit dat het afval zo geen ruimte meer inneemt op de overvolle stortplaatsen is absoluut welkom. En natuurlijk dikke bonuspunten voor de uiterst geestige naam van deze start-up die ongetwijfeld al voor vele glimlachen heeft gezorgd.

Urban Journalist – Hotspots vinden in een handomdraai

Wanneer jij als reislustige zelfbewuste kosmopoliete millennial op een citytrip gaat wil je een ding absoluut niet. Als een of andere toerist in een felgekleurde bus van de ene tourist trap naar de ander afgezet worden. Want jij bent natuurlijk geen toerist maar een ‘reiziger’. Zo’n iemand die chillt met de locals op pittoreske authentieke plekjes waar het massatoerisme nog geen voet aan de grond kreeg.

Maar hoe vind je die obscure locaties waar locals toeristen mijden? Als het aan het Amsterdamse team achter de start-up Urban Journalist ligt op hun eigen platform. Zij koppelen duizenden jonge wanderlusters die specifiek op zoek zijn naar ‘unieke belevingen’ aan elkaar via een community die elkaar adviseert. Hierbij kunnen reviews achtergelaten worden en krijgt iedereen specifieke aanbevelingen die passen bij iedere specifieke behoefte. Nou maar hopen dat dit platform niet te populair wordt. Want als die ene pure hidden gem bij miljoenen mensen bekend raakt, dan zul je ironisch genoeg weer een nieuwe manier moeten verzinnen om het massatoerisme te ontwijken.

LoCoMoGo – Programmeren spelenderwijs leren

Communicatie vindt allang niet alleen meer plaats in een moedertaal maar ook steeds meer met een moederbord. Onze hele moderne maatschappij is ingericht rond soft- en hardware dus eigenlijk heb je een achterstand wanneer je hun taal niet spreekt. Eigenlijk zou iedereen wel wat basiskennis moeten leren. En in welke levensfase is het oppikken van een nieuwe vreemde taal het eenvoudigst? Hoe jonger, hoe beter. Met dit principe in het achterhoofd ontwikkelde een oud-student van de Universiteit Twente een speelgoedtrein waardoor de kleintjes geen rijtjes hoeven te stampen maar gewoon tijdens het spelen programmeer-vaardigheden opdoen.

De educatieve trein die luistert naar de naam LoCoMoGo en is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar oud. Hij rijdt over lijnen die op de grond zitten geplakt. Het voertuig reageert hierbij op bepaalde kleuren met lichteffecten. Hiermee wordt het zogenaamde ‘als-dan’-principe concreet gemaakt. Deze denkwijze vormt eveneens de basis van programmeertalen.

De trein ‘groeit’ mee met het kind dat hier steeds meer technische trucjes mee zal leren en is gekoppeld aan een interactieve en educatieve app. Hierdoor moet de kleine al een programmeertaal in de vingers hebben voor hij klaar is met CITO-toets. Hierdoor krijgt de jongste generatie een ongekende voorsprong op computertaalgebied.

LoCoMoGo wint deze editie de bokaal van start-up of the week omdat het een hele belangrijke uitdaging drastisch anders aanpakt. Waar het reguliere onderwijs doorgaans decennia achter de feiten aanloopt, kunnen kinderen hiermee spelenderwijs een zeer belangrijke vaardigheid opdoen. De meeste kleintjes vinden school immers maar stom. Onze redactie is in elk geval om en houdt zich aanbevolen voor een reviewexemplaar.