Author profile picture

Kenniswerkers van over de hele wereld weten Eindhoven te vinden. De mix van technologische bedrijven, culturele evenementen en een prima uitgaansleven maken de stad tot een geliefde plek. Alleen bij de lunch is het soms even schrikken. “Een glaasje melk en gekleurde muisjes. Ik dacht dat ik op een kinderfeestje was beland.”

Schermafbeelding 2015-03-03 om 17.29.23“Ja, zeker!”, roept Hrishikesh Salunkhe op de vraag of hij zich zijn eerste lunch op de Technische Universiteit nog kan herinneren. “Broodjes. Broodjes met kaas. Broodjes met ham. Broodjes met kip.” Het was even wennen voor de promovendus uit India, die sinds 2009 in Nederland is. Inmiddels springt de stad steeds meer in op de veranderende lunchbehoefte. De internationale kaart is in opmars. En niet alleen onder expats.

“Eindhoven is enorm aan het veranderen op culinair gebied”, beaamt ook Marco Karssemakers. Hij werkt als beleidsadviseur retail en horeca bij de gemeente. De ambtenaar kan zich de tijd nog herinneren dat Aziatische werknemers met een Philipspasje bij Nieuw Nan King op de Markt gingen zitten voor een snelle maaltijd. De eerste expats van de stad.

Schermafbeelding 2015-03-03 om 17.29.42Inmiddels wonen er vele duizenden buitenlandse professionals en studenten in Eindhoven. Mensen die niet gewend zijn aan boterhammen met kaas en rond het middaguur graag een warme maaltijd eten. “En daar springen ondernemers op in.” Of het nu gaat om high-end restaurants die hun deuren al rond lunchtijd opengooien of bedrijfskantines die over de grenzen gaan koken. Rond 12 uur ’s middags is er in Eindhoven steeds meer mogelijk.

Nederlanders aan de curry
In het centrum van de stad zijn het ook ketens die inspringen op de veranderende vraag. Happy Italy, een bedrijf met vijf vestigingen in Nederland, opende afgelopen jaar zijn deuren aan het Catharinaplein. Binnenkort volgen het eveneens Italiaanse Va Piano en het Turkse Simit Sarayi. Het zijn plekken waar je voor weinig geld een pasta of een bulgur pilavi eet.

Schermafbeelding 2015-03-03 om 17.28.58Esther Boekholt, bedrijfsleider bij Happy Italy, ziet naast Nederlanders ook veel expats in haar restaurant komen. Ze heeft niet te klagen, op sommige dagen staat er letterlijk een rij voor de deur.

Iets buiten het centrum van de stad bevindt zich de High Tech Campus, kloppend hart van de technologische bedrijvigheid in Eindhoven. Hier werken zo’n 10.000 mensen van ongeveer 60 verschillende nationaliteiten. Een gevarieerd lunchaanbod is dus van belang, iets waar het oude bedrijfsrestaurant niet langer aan voldeed. Begin 2014 ging het culinaire aanbod van de Campus daarom flink op de schop.

Schermafbeelding 2015-03-03 om 17.30.02Mechline van de Ven, sales- en marketingmanager voor de horeca: “We hebben ingezet op acht verschillende restaurants. Bij Alfresco eet je heerlijk Italiaans. Bij Love My Curry kun je terecht voor een Indiaas maal. Voor wie uitgebreid wil eten, serveren we in restaurant The Lounge een 3-gangenlunch met een goed glas wijn. Maar ook Starbucks en Subway openden een vestiging op de vernieuwde The Strip.”

De keuze om een Indiaas restaurant op te nemen in het aanbod klinkt logisch met zo’n tien procent Indiase werknemers op de Campus. “Maar het zijn juist ook Nederlanders die de curry’s weten te waarderen”, aldus Van de Ven.

Bezorgservice

Dat curry’s populair zijn, ondervindt ook Raghu Bhagirath. De Indiase chef van Love My Curry begon enkele maanden geleden met een lunchbezorgservice. Voor vijf euro bezorgt hij een Indiase lunch op je werk. Ook Bhagirath merkt dat het naast Indiërs en Amerikanen, vooral Nederlanders zijn die zijn lunches bestellen.

De bezorgservice van Bhagirath is een variant op een systeem dat in India heel populair is. Aan het einde van de ochtend wordt bij jou thuis je warme lunch opgehaald en rond het middaguur bij je werk afgeleverd. De lunch wordt doorgaans bereid door de vrouw van het gezin.

Schermafbeelding 2015-03-03 om 17.35.40

In Eindhoven, waar kenniswerkers vaak jonge, vrijgezelle mannen en vrouwen zijn, is dit lastig. Ook Hrishikesh probeerde een tijdlang om zelf zijn lunch te koken, nadat hij aanvankelijk wat teleurgesteld was in de Nederlandse boterhammen. “Maar erg lekker werd het niet”, bekent hij.

Het is een gat waar Bhagirath inspringt. En een uitkomst dus voor Hrishikesh? Die bestelt inmiddels zonder problemen een broodje gezond tussen de middag.

(foto’s Love My Curry)