© Bart van Overbeeke
Author profile picture

De e52 High Tech Piek Awards zijn dit jaar uitgereikt aan negen personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd op high tech gebied (of waar we in 2016 grote verwachtingen van hebben). Een Piek, vier Sterren en vier Knallers. 

Elke dag spreken we een van de award winnaars.

Vandaag Wouter van Loon namens Solar Team, TU/e Wat Een Ster Waarvoor De Stella Lux (ontwikkeld door het Solar Team) was dit jaar de winnaar van de World Solar Challenge in Australië. De Eindhovense gezinsauto op zonne-energie kreeg wereldwijd aandacht.

Stella Lux in (iets meer dan) 52 woorden

Studenten van het Solar Team aan de TU/e ontwikkelden in 2013 de eerste gezinsauto op zonne-energie, de Stella. Het team won er toen de World Solar Challenge mee, die elke twee jaar plaatsvindt in Australië. Dit jaar bouwden de studenten een zeer succesvol vervolg op die zonne-auto, de Stella Lux: nog sneller, nog efficiënter en nog comfortabeler. De auto won opnieuw in Australië en toerde onlangs, onder andere met NXP, door China om hem ook daar verder onder de aandacht te brengen.

We spreken met Stella alumnus Wouter van Loon over het succes van de innovatieve gezinswagen.

Een auto voor het gezin

“Toen wij in 2013 op de TU/e de Stella ontwikkelden, was de gedachte: een zonne-auto die efficiënt is en ook nog eens comfortabel. Eentje waar je zelfs met het hele gezin in kunt. Dat was er nog niet.” Dat succes van de gezinsauto op zonne-energie werd dit jaar voortgezet. Een nieuw team verbeterde de auto en brengt hem daarmee nog dichter tot een gang naar de markt.

Screen Shot 2015-12-14 at 12.34.11 PM

Wouter van Loon voor de Stella uit 2013 (foto credits Ton van Til)

“De nieuwe auto is nog meer energie positief”, vertelt Van Loon. Hij wekt dus meer energie op dan dat die zelf nodig heeft. Kon de Stella dat tien van de twaalf maanden, de Stella Lux doet dat nu het hele jaar rond. Zelfs in Nederland. “De energie die je overhoudt, kun je bijvoorbeeld teruggeven aan je huis.”

Stella Lux

“Ze”, zoals Van Loon haar consequent noemt, rijdt op een zonnige dag in Nederland zo’n duizend kilometer zonder op te laden. Met dank aan de 381 zonnecellen die op het dak van de auto zijn verwerkt. De wagen is geschikt voor vier personen en bijzonder licht, zo’n 375 kilogram. Onder de Stella Lux loopt een tunnel, die zo ontworpen is om zo min mogelijk energie te verbruiken. Voor de bestuurder zijn er een aantal handige gadgets in de binnenkant verwerkt, zoals de LAYR: een touch screen met tastbare knoppen. Zo kun je dus op je scherm navigeren zonder je ogen van de weg te halen.

“Ze”, zoals Van Loon haar consequent noemt, rijdt op een zonnige dag in Nederland zo’n duizend kilometer zonder op te laden

Screen Shot 2015-12-14 at 12.43.14 PM

Australië

Het draait niet alleen om snelheid in de klasse van de World Solar Challenge waar het TU/e team aan deelnam. “De jury kijkt ook naar efficiëntie, comfort en aantal personen dat in de auto zit.” De studenten uit Eindhoven hadden ingezet op een luxe gezinsauto en wisten dat ze daarmee hoge ogen zouden gooien. “Het winnen werd alleen nog uitdagender toen bleek dat dit jaar de factor snelheid zwaarder zou meetellen in de weging.” Met name op dit punt was er zware concurrentie van het Japanse team.

Screen Shot 2015-12-14 at 12.44.17 PM

Een kleine week streden de teams in de out back van Australië. Zo’n 3000 km moest afgelegd worden, elke dag mocht er tussen 8 uur ‘ s ochtends en 5 uur ’s middags gereden worden. “Daarna moesten we van de weg, want dan kwamen de kangoeroes”, grapt Van Loon.

Na 17.00 uur moesten we van de weg, dan kwamen de kangoeroes

Uiteindelijk won het team uit Eindhoven: met gemiddeld 70 km/u, twee personen in de auto en een slim en mooi design kregen zij de meeste punten.

Screen Shot 2015-12-14 at 12.45.10 PM

Massa-productie

Van de Stella Lux bestaat op dit moment slecht één exemplaar maar die staat na het winnen van de prijs volop in de belangstelling. Afgelopen weken toerde de auto door China, waar zelfs de eerste gesprekken over het in productie nemen van de wagen plaatsvonden. Het Solar Team bezocht onder andere een beurs in Shanghai en Tongji University, samen met NXP. Het bedrijf is een belangrijke partner als het gaat om veilige V2X communicatie-oplossingen in de auto: vehicle-to-vehicle, vehicle-to-people, vehicle-to-infrastructure.

Meer weten over de interesse die de Chinezen hebben in de Stella Lux? Ga naar innovationorigins.com/Shanghai.

Foto credits van de Stella Lux: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke