Author profile picture

De e52 High Tech Piek Awards zijn dit jaar uitgereikt aan negen personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd op high tech gebied (of waar we in 2016 grote verwachtingen van hebben). Een Piek, vier Sterren en vier Knallers. 

Elke dag spreken we een van de award winnaars.

Vandaag Alex Terpstra Wat Een Ster Waarvoor Civolution wordt internationaal geroemd om zijn content identification technologies waarvoor het zelfs een Emmy Award zal ontvangen.

Alex in (iets meer dan) 52 woorden
Tot voor kort CEO, nu Chairman van Civolution, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het identificeren van content (denk aan geluid en beeld). Studio’s in Hollywood gebruiken de technologie om wereldwijd illegale kopieën van films mee op te sporen. Civolution is ooit begonnen als spin-out van Philips. Terpstra en zijn team maakten het tot een internationaal succesvol bedrijf, dat begin volgend jaar zelfs een Emmy ontvangt: de hoogst haalbare prijs in de Amerikaanse televisie industrie.

Een gesprek over vertrouwen winnen in Hollywood, nieuwe advertentiemodellen en ‘het laatste hoofdstuk van Civolution’.

In de haarvaten van Hollywood
8 Januari 2016, Las Vegas, ergens in een sjiek hotel. Dan mag Alex Terpstra het beeldje eindelijk in ontvangst nemen. De Technology & Engineering Awards worden los georganiseerd van de ‘echte’ Emmy’s met de bekende acteurs en de rode loper, maar voor een technologiebedrijf is dit uiteraard het hoogst haalbare. “Helemaal eentje van onze omvang”, vertelt Terpstra. “Grote multinationals winnen wel vaker zo’n award, maar voor een club waar nu zo’n 35 mensen werken, is dat echt uniek. We zijn bijzonder trots!”

Screen Shot 2015-12-14 at 11.22.43 AMWie wil weten hoe een Eindhovens bedrijf zo in de haarvaten van Hollywood terecht is gekomen, moet terug naar 2006. Terpstra werkte zelf bij Philips Digital Networks, toen binnen de Research afdeling van het bedrijf de eerste stappen van Civolution (een samentrekking ‘Content Identification’ en ‘Revolution’) werden gezet. In een incubator-programma ontwikkelden onderzoekers een technologie voor forensisch watermerken. Daarmee kun je een unieke en onzichtbare code embedden in audio of video content en onder andere illegaal gebruik ervan opsporen.

 

Opbouwen en overnemen

Zelf was Terpstra net ‘om zich heen aan het kijken’. “Deze opportunity kwam voorbij en ik had direct interesse.” De Philips manager stelde wel een voorwaarde: het bedrijf moet op eigen benen buiten Philips komen te staan. “Philips was heel enthousiast over de technologie, maar tegelijkertijd paste het niet binnen hun core focus.” Terpstra wilde voorkomen dat de jonge club niet tot zijn recht zou komen binnen de grote organisatie.

En dus werd hij uiteindelijk in 2008 ondernemer. “Iedereen verklaarde me voor gek, gezien de financiële crisis die net zijn intrede had gedaan.” Maar Terpstra had vertrouwen. De jonge onderneming betrok in de zomer van 2008 een van de oude gebouwen op de High Tech Campus, enkele medewerkers van Philips gingen mee. Terpstra probeerde het jonge bedrijf op te bouwen en voerde tegelijkertijd al gesprekken voor het overnemen van een soortgelijke activiteit van het Franse Thomson. Een hectische tijd.

Vertrouwen winnen
Al in de tijd dat de groep nog onder Philips viel, werd ingezet op het winnen van vertrouwen van de besluitvormers in Hollywood. “We wisten dat als zij overtuigd waren van onze technologie, we meteen tien stappen vooruit waren.” De kracht van de Hollywood endorsement, noemt hij het.

De kracht van de Hollywood endorsement, noemt hij het

Terpstra’s voorganger, Ronald Maandonks, regelde een filmzaal in Hollywood, nodigde een aantal ‘bobo’s uit de industrie’ uit en liet ze beelden zien waarin het bedrijf een forensisch watermerk had verwerkt. Ondertussen maakten de gasten zogenaamd illegale opnames met hun smartphone, zoals dat in het echt zo vaak gebeurt in een bioscoop. Het werkte. De aanwezigen zagen dat je van zo’n watermerk als kijker helemaal niets merkt. Je ziet het niet aan de film en je hoort het niet. Maar achteraf kon Civolution precies aantonen dat er op die dag ‘illegale’ opnames waren gemaakt van de film. De technologie wordt inmiddels wereldwijd gebruikt.

Als zo’n film dan naar buiten lekt, is dat dramatisch voor de producent

Terpstra legt uit dat het bij illegale kopieën niet alleen gaat om opnames die in een bioscoop worden gemaakt. Soms gaat het al mis tijdens de productie van een film. Vooral als de film bijna af is, is de impact groot. Al het geld is er dan in gestopt en inkomsten zijn er nog niet. “Als zo’n film dan naar buiten lekt, is dat dramatisch voor de producent.” Met het forensisch watermerk kan nu snel worden opgespoord waar en wanneer het lek is geweest.

Het verhaal van een Eindhovens bedrijf dat het maakt in Hollywood leest als een sprookje, maar eigenlijk is het slechts een van de takken waarin het bedrijf actief is.

Nieuwe advertentiemodellen
Voor de tv wereld ontwikkelde Civolution een audio-watermarking technologie. Daarmee hoort je smartphone welk tv-programma je aan hebt staan. “Zo kunnen we meten hoe groot het publiek is bij een bepaalde uitzending.” En programmamakers kunnen er interactieve toepassingen mee maken op het second screen. Terpstra verkocht dit onderdeel van het bedrijf, genaamd SyncNow, vorig jaar aan WPP’s Kantar Media.

Een derde business is het real-time monitoren van televisiezenders wereldwijd. En het faciliteren van gesynchroniseerde reclames op je tablet of je smartphone. “Het moment dat het reclameblok start op tv, pakt een groot deel van de kijkers zijn telefoon. We kunnen er nu voor zorgen dat de advertenties die je daar ziet, overeenkomen of aansluiten op de commercials die op dat moment op tv zijn.” Teletrax, zoals dit onderdeel van Civolution heet, fuseerde onlangs met het Amerikaanse 4C Insights.


Waarom Civolution koos voor opsplitsing van het bedrijf


Het laatste hoofdstuk

Wat overblijft is NexGuard, het onderdeel dat zich richt op het forensisch watermerken. Ook hier is Civolution inmiddels een traject ingegaan om met geïnteresseerde mogelijke kopers te praten. “Dit is het laatste hoofdstuk van Civolution.” En dan? Dit NexGuard onderdeel zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij het oplossen van betaaltelevisie piraterij. Wat bijvoorbeeld steeds groter wordt, zijn de problemen bij de live uitzendingen van sport events. “Mensen nemen steeds vaker sportwedstrijden op en zetten die dan als live streams illegaal online. We hebben nu software ontwikkeld om de bron van die streams op te sporen. Een tv zender ziet dan welke abonnee het lek is en kan het abonnement onmiddellijk beëindigen. Dat is een belangrijke stap.”

Wil je geheel legaal de uitreiking van de Technology & Engineering Emmy’s bekijken? Kijk op 8 januari 2016 op www.emmyonline.com.