Velen kennen de blockchain vooral van bitcoins en andere crypto-munten. Maar deze technologie kan helpen bij alle processen waarvoor een keten van vertrouwen nodig is. In plaats van dit ergens centraal te organiseren, zoals momenteel vaak het geval is, kan dit via een blockchain ook decentraal gebeuren. Zo zijn er systemen aan het ontstaan om auteursrechten of handelsafspraken vast te leggen, maar ook om ons complete financiële systeem te vervangen.
Veel van de mogelijkheden van de blockchain moeten echter nog bedacht worden. Vandaar dat in Groningen van 5 tot en met 8 april de tweede editie georganiseerd wordt van de grootste blockchain hackathon ter wereld. Er was een strenge selectie van deelnemers, maar een team van Fontys ICT (FHICTchangers) heeft het geschopt tot de 64 gelukkigen. Met het thema ‘Creating the next Operating System’ gaan de teams – met alles bij elkaar 600 deelnemers – aan de slag om nieuwe blockchaintoepassingen te ontwikkelen.
Het Fontys-team doet mee in de categorie ‘future of pensions’. Zij zullen dus met een baanbrekend idee moeten komen voor pensioenen. Overige thema’s zijn onder meer ‘health’, ‘energy’, ‘security’, ‘international trade and entrepreneurship’ en ‘machine economy’.
De leden van FHICTchangers:
Jordy Vonk – Student ICT & Business
Sander Verstege – Student ICT & Business
Sebastiaan Verdonk – Student Cybersecurity / ICT & Business
Frank Hartman – Student Game Design & Technology / Software
Steve Thijssen – Alumnus ICT & Business (expert in Hackatons)
Tim van Iersel – Alumnus ICT & Media Design
Eveline Druncks – Alumnus ICT & Media Design
Erdinç Saçan – Docent ICT & Business/ icop lid
Blockchaingers:
(Hoofdfoto: (c) Frank Groeliken van het blockchain-event van 2017)