“Studenten drinken alleen bier en struinen van feestje naar feestje.” Dit stereotype probeert Business-core Eindhoven te ontkrachten. De commissie van een zestal studenten organiseert workshops, bedrijfsbezoeken en inhoudsdagen. Dit alles met als doel het gat tussen studenten en het bedrijfsleven te verkleinen. Midden in de Dutch Technology Week, op woensdag 25 mei, vindt de 5e editie van het Eindhovens Studenten Symposium plaats.
Waar normaal gesproken PSV hun wedstrijden speelt zal het Philips stadion deze dag open zijn voor studenten die kennis willen maken met verschillende bedrijven. Onder andere Cap Gemini, Nedap, Philips en het Ministerie van Defensie zijn aanwezig. “We laten zien dat we als studenten ook serieus bezig kunnen zijn. Het is een intellectuele prikkel voor onze medestudenten.”
E52 maakt een serie artikelen ter voorbereiding op de Dutch Technology Week (23-29 mei). Dit is het derde deel. Hier de eerdere delen
Martijn de Wit zit in zijn vierde jaar technische bedrijfskunde en is voorzitter van Business-core Eindhoven. Volgens hem is het van belang om studenten al zo vroeg mogelijk in hun opleiding kennis te laten maken met het bedrijfsleven. “Die aansluiting laat vanuit de opleidingen nogal eens te wensen over, studenten hebben vaak geen idee wat ze te wachten staat als ze klaar zijn met hun studie.”
Studenten leren tijdens verschillende bijeenkomsten van Business-core Eindhoven hoe de bedrijven werken en wat ze kunnen verwachten als ze na hun studie op zoek gaan naar een baan. “Niet alleen door lezingen, maar ook door deelnemers actief te betrekken. Zo komen bedrijven met business cases, bijvoorbeeld Philips wil een nieuw product op de markt brengen. Hoe werkt dit? Waar loop je tegenaan? Hierdoor leren studenten hoe bedrijven werken en komen ze erachter of het eventueel interessant is om bij zo’n bedrijf te werken.”
Op 25 mei bestaat het Symposium uit vier delen:
- Lezingen: “Sprekers gaan in op zaken die relevant zijn voor studenten: stages, werkervaring, buitenland ervaring, dat soort dingen.”
- Workshops: “Door deze bedrijfscases leren studenten hoe bedrijven werken, en of het bedrijf bij hen past.”
- Netwerkborrel: “Hier kunnen studenten die interesse hebben gekregen zich voorstellen aan de bedrijven, ze kunnen contacten uitwisselen en kijken of ze iets voor elkaar kunnen doen.”
- Recruitment dinner: “Studenten gaan in gesprek met recruiters en kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Er wordt van tafel gewisseld om zodat iedereen met elkaar in gesprek komt.”
Volgens De Wit krijgen ze ieder jaar weer positieve reacties op het evenement. Het is het eerste jaar dat de verschillende onderdelen van het Symposium ook los worden georganiseerd. “Eerdere jaren was er alleen het Symposium, maar bezoekers wilden meer dan alleen een jaarlijks evenement. Daarom zijn we meer gaan doen: bedrijfsbezoeken, inhoudsdagen en netwerkborrels.”
De samenwerking met Brainport is hierbij essentieel, benadrukt hij. “Daar zit zo’n groot netwerk, we zijn hierdoor bij ASML en NXP geweest, dat zijn voor studenten mooie bedrijven om binnen te kijken.”
Maar ook de bedrijven hebben baat bij de samenwerking: “Recruiters zitten natuurlijk niet stil, veel toptalent hebben zij al op het oog. Maar door de vele contactmomenten komen de topstudenten wel sneller bovendrijven”, aldus de Wit.
Voor Martijn de Wit en zijn team rest nog een drukke maand van promoten. “Op de TU/e met een stand, en bij verschillende studieverenigingen een fustje bier aanbieden. Want ook al zijn we zeer serieus, we zijn en blijven wel studenten.”
Er is 25 mei plek voor zo’n 200 mensen en inschrijven is nog mogelijk.