Author profile picture

Dit is een serie over Startupbootcamp HighTechXL. Elk jaar beginnen tien jonge, innovatieve startups aan het accelerator-programma in Eindhoven. In drie maanden tijd gaan businessplannen overboord, leren teams elkaar opnieuw kennen, worden investeerders warm gemaakt en zien briljante ideeën het daglicht. Een kijkje achter de schermen van de broedplaats van de next big thing. Deel 1: mentor Selma Oskam

portretfoto Selma Oskam4Ze leert de startups meestal al ver voor de start van Startupbootcamp kennen. Tijdens de selectiedagen is zij degene die kijkt naar de personen achter de klinkende businessplannen. Hoe gaan ze straks om met een enorme werkdruk en hoe vullen de teamleden elkaar aan in moeilijke situaties?

Een gesprek met Selma Oskam, mentor teamdynamics van Startupbootcamp HighTechXL. Over hoge energielevels en stralende oogjes. “Dat technici niet bezig zijn met teamprocessen, is echt totaal achterhaald!”

Toegegeven, de meeste startups zijn in het begin vooral gefocust op het in de markt zetten van hun idee, en het vinden van geld en een goed netwerk. De reden doorgaans om zich aan te melden bij Startupbootcamp, waar beiden beschikbaar worden gesteld aan de beste ideeën.

“Maar het team is uiteindelijk de bepalende factor voor succes.” Oskam herinnert zich deze uitspraak van Guus Frericks, medeoprichter van Startupbootcamp HighTechXL. Hij zocht naar een manier om het teamproces binnen het programma zo goed mogelijk te ondersteunen en benaderde Oskam in 2012.

Wat bepaalt het succes van een startup? 

Oskam en haar collega’s ontmoeten de startups in de laatste ronde van het selectieproces. Van de 1500 potentiële startups zijn er dan nog twintig over. Met die twintig gaan ze het gesprek aan. “We doen dat aan de hand van Facet5, een online tool waarmee persoonlijkheidsprofielen worden gemaakt.” De leden van een team vullen elk afzonderlijk de test in en die individuele profielen worden gecombineerd tot een teamprofiel. De uitkomst geeft duidelijkheid over iemands voorkeuren in zijn werk en de verwachte dynamiek in het team.

Welke eigenschappen moet je hebben als startup ondernemer? “Gedrevenheid, een hoog energieniveau, stressbestendigheid, snel beslissingen kunnen nemen en oog hebben voor kansen en risico’s zijn belangrijk.

Maar er zijn twee aspecten die voor ons nog belangrijker zijn. Hoe is de samenstelling van het team, en in hoeverre staan mensen open voor coaching door mentoren.

Rolverdeling 

Wat betreft het team: diversiteit in de groep werkt beter. Als iedereen heel gedreven is, krijg je bij verschil van inzicht snel conflicten. Je hebt soms ook iemand nodig die even kan bemiddelen.

Het tweede punt gaat over aanpassingsvermogen en ontvankelijk zijn voor adviezen van anderen. Tijdens de drie maanden word je uitgedaagd om na te denken over andere businessmodellen dan waarmee je Startupbootcamp bent ingegaan. Dat is niet altijd makkelijk. Het oorspronkelijk idee is vaak een beetje de baby van het team. Die wil je koesteren. Maar als iets niet werkt, kun je het beter zo snel mogelijk aanpassen. En dat geldt ook voor de rolverdeling binnen een team. Degene die aanvankelijk CEO is van de onderneming blijkt in een andere functie soms veel beter te functioneren. Het doet een beroep op je aanpassingsvermogen om dan in een andere rol te willen stappen.”

Rode vlaggen 

De resultaten van de Facet5-testen komen ook tijdens Startupbootcamp zelf van pas. “De teamleden delen hun persoonlijkheidsprofielen met elkaar. Die geven veel informatie over elkaars drijfveren.” Spring je snel ergens op in of ben je meer afwachtend? Als er spanningen zijn binnen een team, kun je daarop teruggrijpen. “Oh ja, jij hebt meestal meer tijd nodig om een knoop door te hakken.” Het helpt als je dat van elkaar weet en elkaars ‘rode vlaggen’ herkent.

Botsingen

En soms knalt het ook gewoon. In het begin zijn er wel eens teams op stukgelopen. Nu probeert Startupbootcamp HighTechXL met een uitgebreid netwerk aan HR-mentoren om dat voor te zijn. Elk team heeft tijdens het programma zijn eigen mentor die het proces in de gaten houdt. Iemand die vroegtijdig een gesprek aangaat als er spanningen zijn. Maar meestal gaat het goed en komen er mooie dingen tot stand. “Altijd als ik hier rondloop voel ik een enorme energie. Er wordt keihard gewerkt, de bevlogenheid is enorm.”

Toekomstig netwerk

“We werken altijd met lokale en ervaren mentoren, die door ons uitgebreid worden getraind in het faciliteren van het teamproces”, vertelt Oskam . Stuk voor stuk professionals die naast hun werk tijd vrijmaken om de jonge ondernemingen te begeleiden.

Het is de kracht van Startupbootcamp HighTechXL. Veel partijen investeren in het programma door tijd, geld of expertise ter beschikking te stellen. Onmogelijk voor een startup om allemaal zelf te organiseren of te betalen. Ook InContext Consultancy Group, het bedrijf waar Oskam aan verbonden is, investeert als partner van het programma op die manier in Startupbootcamp. Ze stellen onder andere de Facet5 tool ter beschikking. Maar het netwerk van startups dat het oplevert is gigantisch. En zijn wellicht je toekomstige opdrachtgevers.

Volgende keer: medeoprichter Patrick de Zeeuw