Author profile picture

“Eindhoven: stad van accelerators en incubators”, schreven we eerder op e52. Een van die accelerators is Startupbootcamp HighTechXL – nu volop bezig met de selectie voor de derde editie. Uit zo’n tweeduizend potentiële startups zullen er uiteindelijk tien worden geselecteerd voor het programma.[expand title=””]Het programma bestaat uit drie maanden waarin de startups versneld hun bedrijf kunnen ontwikkelen. Ze worden daarin bijgestaan door een groep van ongeveer 150 mentoren. Zij helpen de startups met het aantrekken van investeerders en geven advies op het gebied teamprocessen, juridische zaken en hoe je product in de markt te zetten.[/expand] Om de tien beste te vinden, is Startupbootcamp wereldwijd gaan scouten naar startende bedrijven. Van Athene tot Istanbul en Bangalore. Hoe doe je zoiets?

Deze week deel 4: Startupbootcamp # de expat partner

“Hello, is there a problem?” Het is elf uur ’s ochtends. Nilufar Bulut staat net in de Starbucks of haar telefoon gaat al. “Ok, I’ll be right back.” “Sorry, ik moet weer terug”, verontschuldigt de Oezbeekse zich. En ze loopt snel richting uitgang met een enorme beker chai latte in haar hand. Van de koffietent midden op de High Tech Campus is het twee minuten lopen naar het kantoor van Startupbootcamp.

Het is de derde keer dat Startupbootcamp het programma voor ambitieuze startende bedrijven zal organiseren op de HighTech Campus. Dit jaar is gekozen voor een bijzondere manier van scouten naar potentiële startups. Dertig partners van Eindhovense expats zijn gevraagd om te helpen bij de zoektocht. Ze komen uit India, Italië of Brazilië. Ze kennen de weg in hun thuisland. “Het scheelt als je mensen in hun eigen taal kunt benaderen”, legt Nilufar uit. Ze is teamleider van de groep expat partners bij Startupbootcamp. Ondertussen opent ze met een pasje de deur van de kantoorruimte op de eerste verdieping. Een grote open werkplek met verschillende tafels. Overal liggen papieren, hier en daar hangen Engelse teksten aan de muur. “We have a strategic plan. It’s called doing things.”

“Die zoektocht is een vrij omvangrijk proces”, vervolgt Nilufar. “We maken een longlist van ongeveer tweeduizend bedrijven. Daar leggen we contact mee, voeren met een aantal gesprekken via skype en nodigen er uiteindelijk twintig uit om naar Eindhoven te komen voor de finale selectieronde.” Die selectiedagen vinden vandaag en morgen plaats. Daarna hebben de tien geselecteerde startups nog twee maanden om thuis de laatste dingen te regelen. Op 1 september begint het programma van drie intensieve maanden.

Scouten

Archana Srivatsa en Congli Collignon-Dong zijn twee van de spouses die scouten naar nieuwe startups. De Indiase en de Chinese zitten allebei in verschillende teams. Ingedeeld naar regio en thema. Zo zoekt Archana bijvoorbeeld naar startende bedrijven op het gebied van clean tech. Het scouten gebeurt via LinkedIn en aan de hand van speciale data bestanden. Beiden zijn enthousiast over de werkervaring die ze opdoen en de mensen die ze ontmoeten. Ze krijgen workshops, trainingen en bouwen een nuttig netwerk op dat hopelijk leidt naar een volgende stap in hun carrière.

Happy spouse

De samenwerking met de expat partners is tot stand gekomen via het Expat Spouses Initiative (ESI). Een platform dat zicht richt op partners van expats die hier ook aan de slag willen. “Soms is de taal een probleem, maar vaker ontbreekt het de expat partner aan een zakelijk netwerk in Eindhoven”, legt Kavitha Varathan uit. De Indiase kwam zeven jaar geleden met haar man naar Nederland en rondde aan de TU/e haar studie bouwkunde af. Vorig jaar zette ze ESI op (samen met Anne Theiß). Met een duidelijk doel: partners van expats helpen om hun kwaliteiten hier in Nederland zo goed mogelijk te benutten. Want: “if a spouse is unhappy, the clock starts ticking”. We schreven er eerder al over op e52.

Lees hier het verhaal terug van expat partner Bob Vernon. 

ESI helpt die expat partners met stages bij bedrijven, training in professionele vaardigheden en advies over de Nederlandse arbeidsmarkt. Het initiatief is enthousiast ontvangen in Eindhoven en Kavitha kreeg er in 2014 zelf een beurs voor vanuit de universiteit. Inmiddels hebben 300 spouses (mannen en vrouwen) zich aangesloten. Ook voor de stad liggen kansen. Bedrijven die hier gevestigd zijn, zoeken regelmatig over de grenzen naar geschikt personeel. “But they are missing out on a pool of international people that are already here”, aldus Kavitha. De expat spouse dus.“

De tien nieuwe startups worden op 30 juni bekend gemaakt.

Vlnr: Congli, Anne, Kavitha en Archana
Vlnr: Congli, Anne, Kavitha en Archana