Author profile picture

“If the spouse is unhappy, the clock starts ticking.” Bob Vernon, reisjournalist en vrijwilliger bij The Hub aan de Vestdijk (en zelf de spouse van een succesvolle expat op de High Tech Campus), ziet het geregeld om zich heen gebeuren. Een expat is vol verwachtingen met zijn familie naar Eindhoven gekomen voor een mooie baan bij ASML of op de High Tech Campus. Het werk voldoet volledig, de expat gaat er helemaal in op, maar de partner gaat zich vervelen. “Ik zie ze wegzakken, beetje bij beetje. En dan kun je er donder op zeggen dat het hele gezin uiteindelijk weer vertrekt. Zonde.”

Bob Vernon
Bob Vernon

Miljoenen gaan er om in het werven en selecteren van talentvolle expats. De buitenwereld jaagt op “ons” talent, maar de tech-bedrijven uit de Brainport-regio zijn zelf minstens zo actief op de talentenmarkt. Het kost tot vier keer zoveel om een expat te werven dan een lokale werknemer. En juist vanwege die enorme investeringen die nodig zijn om iemand met succes binnen te halen, is het voor Vernon extra vreemd dat er zo weinig energie wordt gestoken in het aangenamer maken van het leven buiten dat werk. In een vlammend betoog maakte Vernon dinsdagavond een delegatie van de Eindhovense gemeenteraad duidelijk dat instellingen als The Hub (“where internationals and locals feel at home“) zo belangrijk zijn – en alle steun verdienen. “Het loont!”

20150414_180331

Volgens Vernon moet Eindhoven zich afvragen of het wel voldoet aan de voorwaarden om inderdaad, zoals de ambitie luidt, over 5 jaar tot de top-3 regionale economieën van Europa te horen. “Dat vergt het binnenhalen van grote hoeveelheden kenniswerkers. En stel dat dat lukt, op basis van de kwaliteit van al die mooie bedrijven hier, is dat dan genoeg?” Om direct zelf het antwoord te geven: “Nee, daarmee redden we het niet.”

Gerrit van der Beek
Gerrit van der Beek

Oplossingen zijn er zeker. Gerrit van der Beek, voormalig directeur bij FEI Company in Eindhoven, heeft wel wat tips voor de raadsleden. “Op de eerste plaats: zorg dat je basisvoorzieningen op orde zijn. En dan heb ik het over toegankelijke gezondheidszorg en onderwijs. Ik heb zelf jaren in het buitenland gewerkt, maar ik weet zeker dat ik nooit naar een plek zou gaan waar een wachtlijst voor de internationale school is, of waar ik een arts niet in het Engels duidelijk kan maken wat mij mankeert.”

Daarnaast is volgens Van der Beek de invoering van tweetalige bewegwijzering een must. “En niet alleen in de openbare ruimte. Zet bijvoorbeeld ook op een pak karnemelk dat dit geen gewone melk is.” Verder zit het volgens Van der Beek in zaken als steun voor de activiteiten van The Hub en algemene aandacht voor de leefomstandigheden van de expats.

Maar vergeet niet, zegt Vernon: “Werkgevers van Brainport, zorg dat de partners van uw dure expats het naar hun zin hebben! If the spouse is unhappy, the clock starts ticking.

20150414_190644