Eindhoven is in de tweejaarlijkse lijst van de Financial Times (de Foreign Direct Investment Index) van steden en regio’s met het beste investeringsklimaat opnieuw als beste kleine regio naar boven gekomen. Op de hoofdlijst is Eindhoven als stad gezakt van plek 3 naar 16. Londen staat al sinds 2006 op nummer 1 op de hoofdlijst, dit jaar op de voet gevolgd door Parijs en – op iets meer afstand – Dublin. Amsterdam is de beste Nederlandse stad op nummer 7.
Harald Wouters, die vanuit Brainport Development de beoordelingen heeft geanalyseerd, is vooral blij met de topscore in de FDI Strategy lijst. “We hebben in oktober op basis van 10 specifieke vragen moeten laten zien wat we waard zijn op dat vlak. Daarin hebben we, ook door de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar, een nog sterker verhaal kunnen neerzetten dan de vorige keer. Dat je daarin erkend wordt door FDI is een belangrijke bevestiging voor de manier waarop wij hier in de regio onze zaken voor elkaar hebben. Trouwens, ook volgens onze eigen gegevens, die we in de Brainport monitor verzamelen, presteren we beter dan twee jaar terug.”
Dat het Eindhoven niet gelukt is zich voor de hoofdlijst in de top-3 te handhaven, heeft volgens Wouters alles te maken met de nieuwe dataset die FDI heeft gehanteerd. “Tien van de tachtig criteria zijn gewijzigd, dus dat scheelt nogal. Wat het bovendien lastig maakt is dat we niet kunnen zien waarop we goed of slecht scoren. Daarmee is deze beoordeling dus ook veel minder door onszelf te beïnvloeden dan die van de FDI Strategy lijst.”
Los daarvan blijft Wouters verheugd over de 16e plaats op de lijst, met steden als Hamburg en Berlijn nog onder Eindhoven. “Natuurlijk is het zuur als je zakt van 3 naar 16, maar eigenlijk zie je elk jaar wel dit soort grote schommelingen in de lijst, ook bij andere steden. En zestiende van Europa blijft gewoon hartstikke goed. Let wel, van de 300 onderzochte steden!”
Rotterdam en Utrecht stonden twee jaar geleden nog op 14 en 18 maar zijn nu uit de lijst verdwenen. Bij de regio’s moet Brabant ook een klap verwerken: van plek 10 naar 22.
Overall is Eindhoven de vierde “kleine stad”, na Luxemburg, Cambridge en Genève.
De onderzoekers die bij de samenstelling van de index betrokken zijn, kijken naar vijf criteria: economisch potentieel, arbeidsmarkt, kostenefficiëntie, infrastructuur en houding tegenover bedrijven. Die categorieën zijn weer onderverdeeld in 80 indicatoren. De investeringsranglijst is onderverdeeld in een lange lijst met subcategorieën voor steden en regio’s.
Eveneens opvallend is dat Eindhoven geen toppositie heeft gekregen op het gebied van aangevraagde patenten. Terwijl de stad al jarenlang bovenaan de wereldlijst prijkt, is Eindhoven volgens FDI goed voor plek 4 in Europa. Hier zijn verschillende meetmethoden debet aan. Bij patenten hanteert de Financial Times de Amerikaanse USPTO, wat op zich bijzonder is want het gaat over de Europese markt. Volgens het European Patent Office (EPO) staat Eindhoven nog fier bovenaan.
Van de regio’s in Europa is Nordrhein Westfalen de topper. Beste Nederlandse regio is Noord-Holland. In “connectiviteit” scoort Eindhoven ook goed, met een zesde plek tussen de kleine steden.