Als er één ding is waar Peter Weijmarshausen steeds maar weer vragen over krijgt, is het wel zijn beslissing om zijn bedrijf in 2009 te verhuizen naar New York. Vandaag, tijdens High Tech Capital, verklaarde de Shapeways CEO dat dit nodig was om toegang te krijgen tot financiering en talent.
Shapeways is volgens Weijmarshausen een voorbeeld van een bedrijf dat de kracht van het digitale tijdperk bewijst. “Shapeways gaat niet over technologie of sales, het gaat om het met elkaar verbinden van mensen. Waardoor ze de mogelijkheid krijgen om te creëren, geïnspireerd worden en hun favoriete producten te maken. Juist door dit op een 100% digitale manier te doen, ontstaan nieuwe mogelijkheden. Digitale productie geeft ons enorme voordelen boven de traditionele massaproductie. We kunnen bijvoorbeeld onze fabrieken zo dicht mogelijk bij onze consumenten brengen.”
Shapeways is negen jaar op weg, heeft op dit moment zo’n 200 medewerkers en produceert 3000 3D geprinte producten per dag. “En dit is slechts het begin. We opereren in een markt van 25 miljard, waarvan ik schat dat zeker 10% op basis van 3D printing kan worden gemaakt. Zo zie je maar: grote ideeën leiden daadwerkelijk tot grote bedrijven.”
Dit is, benadrukt Weijmarshausen, alleen mogelijk door de hulp van grote investeerders als LUX Capital en HP. “Ik wil dit advies met alle startups en scaleups delen: zoek als een beginnend bedrijf financiers, die in je geloven en je de tijd bieden om rustig door te ontwikkelen. We hebben nooit druk gevoeld om sneller dan gewenst met resultaten te komen.”
Terug naar New York. Shapeways, een Philips spinout, had aanvankelijk geen reden om Eindhoven te verlaten. Maar rond 2008 bleek het onmogelijk te worden om het juiste talent binnen te halen, laat staan de juiste financiering. Weijmarshausen: “Alleen mega-steden kunnen de toegang tot talent en een ecosysteem bieden. Eindhoven had die status toen niet. Ik merkte dat wanneer ik bijvoorbeeld sprak met kandidaten uit Londen of andere grote steden; die mensen waren zeer geïnteresseerd in ons bedrijf, maar konden zich niet voorstellen dat ze naar Eindhoven zouden moeten verhuizen. Ik kon hen simpelweg niet overtuigen. Kortom, om uberhaupt toegang tot mensen en geld te krijgen, moest ik gewoon naar New York.”
“Mensen uit New York vinden het ontzettend cool om naar Eindhoven te komen”
Nu is de situatie veranderd, zegt Weijmarshausen. “Geloof het of niet, mensen uit New York vinden het inmiddels ontzettend cool om naar Eindhoven te komen. Ze zouden hier zelfs best een paar jaar willen wonen. De ontwikkeling van Eindhoven heeft dit mogelijk gemaakt. Het is niet alleen een veilige stad, met een hoge levensstandaard, het is ook een stad met een prima startup ecosysteem. Deze stad is hard op weg een startup hub te worden zoals San Francisco of New York.”