Eigenlijk is alles aanwezig in en rond de Eindhovense High Tech Campus. Sterker nog, op veel punten functioneert het hier beter dan in Silicon Valley. En toch missen we iets, “the Eindhoven Magic” is nog niet helemaal gevonden, zegt Michael Fox, die een succesvolle carrière heeft opgebouwd in het begeleiden en adviseren van startups en gevestigde ondernemingen.
Fox was, op uitnodiging van onder meer Brainport Development, een paar dagen in en rond Eindhoven om zijn kennis en ervaring te delen met studenten, startups en investeerders. Het was niet de eerste keer dat hij in de buurt was, dus Fox had al een redelijke indruk van de plussen en minnen van het ondernemersklimaat in Eindhoven. Toch blijkt het zelfs voor de man die naar eigen zeggen in een paar maanden tijd bedrijven in waarde weet te vertwintigvoudigen, nog lastig te zeggen wat dat dan precies is, dat er ontbreekt. “De onderliggende, intrinsieke waarde is goed, de producten zijn geweldig. En toch: veel zit daar maar te zitten. Ergens in het proces ontbreekt iets. Jullie zijn er vlakbij, maar het lijkt alsof de focus telkens net een graad of drie afwijkt van het doel.”
Dat proces, daar draait het allemaal om volgens de bedrijvenmentor uit Silicon Valley. “Eindhoven is ijzersterk in producten, in hardware. En dat is goed, daar mag je trots op zijn. Maar succes bereik je niet met het beste product, maar met het beste proces. Hoe ziet het complete ecosysteem waarin je wilt opereren eruit, en wat betekent dat voor de keuzes die je moet maken rond klanten en gebruikers? Beschrijf de voedselketen en ontdek wat je plek daarin precies is.”
Binnen dat proces kan niet genoeg aandacht worden besteed aan persoonlijkheid, eigenheid. Fox: “Het lijkt voor de hand te liggen dat alle energie gaat naar optimalisering van je technologie, maar eigenlijk is dat hoogstens 15% van je succes. 85% wordt bepaald door je persoonlijke communicatie, de wijze waarop je je netwerk inzet en weet te spelen met de behoeften van je klanten. Onderschat dat nooit.”
Zou daar dan dat ene missende onderdeel van het Eindhovense ecosysteem zitten? “Dat zou zomaar kunnen ja. Misschien speelt de taal hier ook wel een rol. Hoe internationaal jullie hier ook ingesteld zijn, de cultuur is een Nederlandse. En dat betekent dat de boodschappen die vanuit Eindhoven de wereld in worden geslingerd moeite hebben te weerklinken in het voornamelijk engelstalige speelveld. Op die manier blijft veel van wat jullie doen en maken – nogmaals, wát jullie maken is echt super – ergens onder de radar hangen. En dat is zonde. Je zou wat meer en wat vaker uit je comfortzone moeten stappen; het land uit, de cultuur uit.”
Daarmee zegt Fox trouwens niet dat de lokale cultuur onbelangrijk is, integendeel. “Veel van je groei draait om de vraag of je de verschillende lokale markten snapt. Een Amerikaan die in Parijs iets wil beginnen maar het vertikt om Frans te spreken, die snapt het dus niet. Elke markt heeft zijn eigenaardigheden, van land tot land en van ecosysteem tot ecosysteem zijn er verschillen. Wie die snapt en gebruikt, heeft een voorsprong.” Om dat te benadrukken laat Fox een schema zien waarin hij grofmazig uitlegt hoe groot het onderscheid soms kan zijn, onder meer cultureel en bedrijfseconomisch.
Er is volgens Fox nog wel een andere oplossingsrichting. “Het succes van een bedrijf hangt af van de samenstelling van het team dat erachter zit. Blijkbaar ontbreken er hier vaak mensen die de processen controleren, die goed zijn in executie. Die herkennen wat er moet gebeuren en de juiste stappen kunnen afdwingen om zover te komen. Dat soort mensen kun je ook binnenhalen – bijvoorbeeld van buiten de regio, van buiten het land.”
Het zou zomaar de missing link naar de Eindhoven Magic kunnen zijn.