OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Author profile picture

Een start-up van de grond krijgen, is hard werken. Er komt ontzettend veel op een team af: hoe ga je om met wensen van investeerders, hoe verkrijg je een CE-markering, wat kunnen we verder verbeteren aan het prototype? Het aantal te beantwoorden vragen is eindeloos. Een bedrijf dat met al deze vragen te maken heeft op dit moment is Hugsy. Zij willen op korte termijn hun slimme babydeken met geur- en hartslagmodule op de markt brengen voor consumenten en ziekenhuizen.

Productontwikkeling
Een eerste limited edition van de high tech deken is nu verkrijgbaar, maar de volumes moeten gaan groeien. Jody van den Tillaart, COO van Hugsy: “We zijn dit jaar deelnemer van HighTechXL geweest, een accelatorprogramma, waarbij we Hugsy verder hebben ontwikkeld. Nu zijn we op een punt aanbeland waarbij we een stap verder gaan: ons product klaarstomen voor de markt. En daar komt heel wat bij kijken. Op het gebied van productontwikkeling worden we sinds een half jaar bijgestaan door Frank Nijsten van TMC. Hij is ontzettend waardevol voor ons. Zijn kennis en ervaring in de praktijk met het op de markt brengen van een medisch product helpen ons enorm.”

Medische branche
“Frank is degene die ons attendeert op struikelblokken, die weet hoe lang sommige procedures kunnen duren en hoe consumenten bepaalde aspecten van een product bekijken.” Nijsten: “Ik werk sinds vier jaar bij TMC. Momenteel werk ik aan een opdracht voor Philips. Hierbij ontwikkelen we de nieuwe range infrarood lampen volgens de medische standaard. Ik heb een voorkeur voor producten in de medische branche. Het mensen beter maken, pijn bestrijden of in het geval van Hugsy baby’s sneller stabiel laten zijn, dat is waar ik het voor doe.”

“Hugsy zocht iemand die ervaring had in productontwikkeling. Ik heb gereageerd en er was direct een klik”Frank Nijsten, Productontwikkelaar

Tijd investeren
“Het mooie aan deze sector is de kwaliteit, je komt niet weg met een prullerig ontwerp, want dat mag niet eens op de markt komen. De lat ligt dus hoog. Luc van Neer, directeur van TMC Mechanical, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van mijn samenwerking met Hugsy.” Van Neer: “Frank is gemotiveerd om zichzelf te ontwikkelen. Hij kwam naar mij toe met het bericht dat hij mensen van een gaaf bedrijf had ontmoet. Daar wilde hij iets mee doen. Hij zit natuurlijk betaald bij Philips, dus hebben we een model ontwikkeld dat voor alle partijen werkt. Ik wilde hier namelijk graag in helpen. Frank krijgt bij ons de kans om zich in te zetten voor Hugsy. Een paar uur per week investeren wij met TMC daarin en hij zelf investeert zijn tijd in de avonden en weekenden. De kennis en ervaring van een specialist als Frank werkt voor alle partijen goed. En ik krijg er weer een bijzonder tevreden medewerker voor terug.”

Frank Nijsten tijdens een brainstormsessie voor Hugsy

Het grote geheel
“Wat ik weer leer bij Hugsy, neem ik weer mee terug mijn organisatie in,” vervolgt Nijsten, “Ik kwam bij Hugsy terecht doordat ik een oproep van hen tegenkwam op LinkedIn. Ze zochten iemand die ervaring had in productontwikkeling. Ik heb gereageerd en er was direct een klik. Ik ben blij om vanaf het begin al betrokken te zijn, hier krijg ik energie van. Nu ligt mijn rol vooral in consulting, bijvoorbeeld bij de verdere ontwikkeling van de hartmodule. Ik kijk dan naar wat er beter aan kan en dan niet alleen de technische haalbaarheid, maar ook naar maakbaarheid en vormgeving. Je kunt heel lang praten over een ledje, maar ik kijk naar het grote geheel. Ik probeer mij te verplaatsen in de gebruiker, wat is het meest handig voor hen? Ik stel dan ook veel vragen. In plaats van kijken naar wat niet kan, kijken we naar wat wel kan.”

Verder professionaliseren
“Frank besteedt aardig wat tijd aan Hugsy, en dat is eigenlijk een understatement,” vertelt Van den Tillaart, “Hij is er als we brainstormen, een workshop hebben of presenteren voor mogelijke investeerders. Hij houdt ons ook scherp.” Nijsten: “Nu besteed ik een aantal uur vanuit TMC aan Hugsy en een aantal uur in mijn eigen tijd. Het zou ideaal zijn als ik straks een dag in de week Hugsy kan ondersteunen en daarbij in mijn consulting rol kan blijven en productontwikkeling kan blijven ondersteunen. Ik hoop dat ze dit jaar nog een start-up blijven en vanaf volgend jaar verder professionaliseren, de funding rond hebben en een partij hebben die de producten daadwerkelijk in grotere volumes kan maken. Druk op de ketel genoeg dus.”

Accenture Innovation Award
Hugsy is genomineerd voor een Accenture Innovation Award.  Het stemmen vindt plaats in negen termijnen tot 25 oktober 2017 en kun je hier doen. De winnaars per termijn en de overall winnaar gaan naar het event op 27 oktober 2017.