Gisteren spraken we Albert Falck over wat hij met zijn bedrijf Lay3rs doet op 3D-printing gebied. Vandaag het verhaal van Joel Vlashof. Vaste klant bij Falck en inmiddels in een behoorlijk ambitieus project beland.
“Dat was Joel. Hij is de Joint Strike Fighter aan het nabouwen”. Ehh, wat? Terwijl uw verslaggever in de winkel van Lay3rs zit te kijken naar een oranje kabouter (ontworpen én geprint door een negenjarig kind van basisschool de Hasselbraam) vertelt Albert Falck over de klant die hij tussendoor even te woord heeft gestaan. Joel Vlashof dus. Die even een JSF aan het bouwen is.
Joel Vlashof, vertel ons je verhaal.
Eerste in Europa
De Eindhovenaar steekt van wal. Van beroep is hij service engineer bij een bedrijf dat medische apparatuur maakt. Het modelbouwen is een hobby. Behoorlijk uit de hand gelopen, ja. Hij klinkt vrolijk. Na verschillende andere modelvliegtuigen en radio-gecontroleerde helikopters gemaakt te hebben, is hij nu met een klein clubje de Joint Strike Fighter – type F35-B – op schaal aan het nabouwen. Ze zijn daarmee de eerste in Europa.
Aanschaf 3D-printer
De onderdelen die ze voor de schaalbouw nodig hebben zijn vaak uniek. Van het landingsgestel tot aan de verschillende klepjes. Het is een vrij prijzige aangelegenheid om te laten maken of te laten 3D-printen. Joel besloot daarom zelf te investeren in een 3D-printer zodat hij nu voor een paar centen items kan printen in PLA en ABS (soorten plastic). Echt plek heeft hij eigenlijk niet in zijn huis voor het toch best grote apparaat. De printer staat vooralsnog in de keuken.
De makers
Het kernteam van het project vormt hij samen met Ingmar Hendrikse. Ingmar schrijft de software voor de vliegcomputer, Joel doet het mechanische stuk en het ontwerp met de 3D-printer. De mannen werken samen met Jolmer Tilstra, die eerder het F-35A model maakte (een van de andere drie JSF-varianten). Samen vormen ze f35model.nl en werken ze toe naar een volwaardig F-35B model, het JSF-type dat verticaal opstijgt. Peter Coers – “dé modelbouwer van Nederland”, aldus Joel – helpt het team met het bouwen van de mallen.
Daarnaast halen en delen de mannen veel informatie op webfora als RC Groups en RC Universe. Daar wordt uitgekeken naar het moment dat het model niet alleen kan hoveren (meer daarover in de laatste alinea) maar ook een normale vlucht kan uitvoeren.
Beelden testvlucht
Intussen maakt het team alvast vluchten op modelvliegclub Ornithos in Geldrop om de prototypes te testen. Bekijk hier de beelden van de laatste testvlucht:
Interesse van Lockheed Martin
De makers zijn de eerste met een werkend schaalmodel van de F-35B in Europa. Ook is het ze gelukt om hem – net als zijn grote broer – te laten hoveren (stilhangen) in de lucht. Voor zover Joel heeft kunnen nagaan zijn ze de eerste op de wereld die dit principe werkend op schaal hebben. Het is een prestatie die ook bij de Amerikanen niet onopgemerkt is gebleven. Het team heeft inmiddels warme contacten met Lockheed Martin – de hoofdontwikkelaar van de JSF – en gaat ook voor het bedrijf een F-35B schaalmodel maken. Het is een mooie bijkomstigheid van een project waar het maakplezier sowieso al vanaf spat.
Wil je de ontwikkelingen van het team volgen, hou dan de Facebook pagina in de gaten.
Op de hoofdfoto Joel en Jolmer met hun JSF (tegen de achtergrond van de echte)