Author profile picture

De gemeente Eindhoven en Dresden hebben een overeenkomst getekend die het makkelijker moet maken om onderzoeksprojecten op te zetten op het gebied van elektronica.

De overeenkomst betreft een zogenaamde Memorandum of Understanding (MoU), waarmee het makkelijker wordt om onderzoeksprojecten op te zetten op het gebied van micro- en nano-elektronica en semiconductors. De regio’s onderhouden al nauwe banden middels het project Silicon Europe, dat onlangs is opgenomen in de Silicon Europe Alliance. Beide steden hebben ambities op het gebied van smart cities en -societies. De industrie van micro- en nano-elektronica is in beide regio’s sterk aanwezig. Zo zit het Duitse hoofdkantoor van ASML in Dresden.

Kansen en ontwikkelingen

Volgens burgemeester Van Gijzel moeten bedrijven steeds sneller en actiever inspelen op de kansen en ontwikkelingen in micro- en nano-elektronica: in de technologie voorop blijven lopen, innovatief blijven en daarmee hun concurrentiepositie in de waarde keten behouden: “Micro- en nano-elektronica zijn onmisbaar voor de toekomst en welvaart van onze steden en regio’s. Deze technologie is dan ook een belangrijke drager voor smart city, smart society en smart industry. Ik denk dat in de steden grote maatschappelijke vraagstukken zullen worden opgelost, want daar slaan ze als eerste neer, zoals via het Internet of things.”

Potentie

Het intensiveren van de samenwerking is ook voor “Silicon Saxony” (zoals de regio Dresden zichzelf noemt) belangrijk, zegt burgemeester Frank Bösenberg: “Het is belangrijk om de krachten te bundelen als clusterorganisaties, waarmee we als Silicon Saxony in contact komen met Nederlandse bedrijven, die samen op het gebied van innovatie een businessmodel kunnen uitwerken. Bovendien zien we dat er relatief weinig handel is tussen Nederland en Duitsland op technologisch gebied. Dat willen we verbeteren. Met name de Brainportregio heeft hierin heel veel potentie, dat niet allemaal benut wordt.”

In de Brainportregio en in Dresden is de concentratie op dit gebied groot, met bedrijven als ASML, NXP, Sioux en VDL. De vandaag ondertekende MoU legt een basis voor intensievere samenwerking tussen deze bedrijven. De overeenkomst zal worden uitgevoerd door de Nederlandse en Duitse brancheorganisaties High Tech NL en Cool Silicon/Silicon Saxony.

De ondertekening van het MoU is onderdeel van een bezoek van een delegatie uit Dresden aan Eindhoven. Die bezocht smart cityprojecten op Strijp-S, bracht een bezoek aan de 3D betonprinter op de TU/e, en ging langs bij het Holst Centre op de High Tech Campus.

De samenwerking past in het doel van Eindhoven om de economische samenwerking tussen Eindhoven en Duitsland te versterken. Het Brainport International Programme besteedt dit jaar extra aandacht aan Duitsland. Bovendien pleitte Van Gijzel vorige maand nog voor een hogesnelheidslijn tussen zijn gemeente en Düsseldorf.