Radio4Brainport is een radiozender in opbouw die zich richt op de wereld van technologie en kennis in de Brainportregio. Waar mogelijk werkt E52 samen met het team van Radio4Brainport, onder meer door een uitwisseling van content. Dit is een bijdrage van Jean-Paul Linnartz, die tijdens een fotonica-congres in California zijn microfoon richtte op Ton Backx. (onderaan dit verhaal de audio-fragmenten)
Door Jean-Paul Linnartz
Eindhoven als “lichtstad” krijgt een nieuwe betekenis: Was het van origine de stad waar gloeilampen in elkaar gezet, straks wordt het misschien wel het kloppend hart van slimme technologie met lichtdeeltjes, fotonen dus, die communicatie sneller maken, sensoren beter maken, of die industriële processen verbeteren. Inderdaad, Brainport wil van fotonica een speerpunt maken. Het thema wordt een belangrijk onderdeel van de actieagenda, en ook de TU/e wil daar in een belangrijke rol gaan spelen.
Na de micro-electronica die bedrijven als NXP en ASML groot heeft gemaakt lijken we nu de tijd in te gaan waarin niet electronen maar lichtdeeltjes de dienst uitmaken. Studies wijzen uit dat de wereldmarkt voor fotonica nu al 600 miljard euro bedraagt. Die markt zal sterk groeien en in 2025 de 3000 miljard euro passeren. De markt voor geïntegreerde fotonica, de troef van de Brainportregio, komt in 2020 wereldwijd uit op 50 miljard euro en zal daarna eveneens sterk groeien. Prof. Ton Backx trekt daarom hard aan Photon Delta: dat is de naam van het ecosysteem in Nederland waarin hightech-bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen werken om een toppositie in te nemen.
Optical Fiber Conference
Voor ons een goede reden om eens dieper in dat onderwerp te duiken. Een van de topconferenties op het gebied van fotonica is the Optical Fiber Conference, gehouden in het Los Angeles Convention center. Die beurs en conferentie trokken dit jaar zo’n 13.000 bezoekers. En dat lijkt dus the place to be.
En daar is er al veel waardering voor de TU/e. Prof. Meint Smit was uitgenodigd om het congres te opnemen met een keynote presentatie. Hij ziet in de toekomst, dat schakelingen waarin lichtdeeltjes het werk doen op dezelfde gestandaardiseerde manier gemaakt kunnen worden als de elektronica chips. Tot nu toe bestaat wel de mogelijkheid om geïntegreerde optische schakelingen te maken maar dat is alleen weggelegd voor grote bedrijven die meteen grote omzet kunnen maken met hun nieuwe ontwerpen. Voor kleinere startups of voor universiteitsgroepen was dat nog niet weggelegd, terwijl voor electronica schakelingen dat wel bestaat.
Ton Backx heeft de Optical Fiber Conference gebruikt om ook de banden met Google aan te halen. “Bij Google zijn ze zeer geïnteresseerd in de oplossingen van de foonica voor het toenemende dataverkeer.” Luister hier naar het fragment. (onderaan dit artikel, in twee delen, het volledige interview)
Meint Smit wil nu zo’n Multi Project Wafer idee ook voor fotonica van de grond krijgen. Daarvoor moet je nogal wat verschillende takken van sport op een lijn krijgen: Het gaat niet alleen om ‘foundries’, de fabrieken waar de wafers daadwerkelijk geproduceerd worden, maar ook software tools om ontwerpen te maken en te controleren, laboratoria die ontwerpen als bouwblok beschikbaar willen maken, en partijen die ze willen gaan gebruiken.
Maar dat lijkt te lukken. En te zien aan het aantal toehoorders die op hun smartphone elke dia tijdens het verhaal fotografeerden, leeft het idee. Brainport lijkt daarbij een spin in het web te worden.
Radio4Brainport.org maakte een interview met Ton Backx, dat ook uitgezonden wordt op studio040 in Studio Brainport, zaterdagochtend van 9 tot 10 uur.
Lees hier meer over het belang van fotonica voor Brainport Eindhoven