Eigenlijk had Eindhoven zo graag een complete mobiliteitsconcessie gezien, in plaats van de beperktere Openbaar Vervoersconcessie waarop busbedrijven nu mogen bieden. Wethouder Jannie Visscher zei het met enige teleurstelling: de tijd was helaas te kort om dat voor elkaar te krijgen bij de provinciale beslissers.
Het maakte de deelnemers aan het eerste “e52 Verlicht Ontbijt” enigszins opstandig. Bottom line in de discussie: we kunnen niet bij de pakken neerzitten en zullen desnoods anarchistische oplossingen moeten verzinnen die wel complete mobiliteitsoplossingen gaan bieden. Zodat bedenkers van een metro- of achtbaannetwerk de ruimte krijgen of Über-achtige oplossingen mogelijk worden. Want wat voor iedereen, inclusief de wethouder, volkomen duidelijk is: tegen de einddatum van de komende concessie (tot 2027) zal de wereld zozeer veranderd zijn dat we hoe dan ook niet genoeg hebben aan hetgeen de winnende vervoerder nu kan bedenken.
Sinds de “macht” bij het uitschrijven van de concessie en de beoordeling van de kandidaten is weggehaald bij de Metropoolregio Eindhoven en bij de provincie terecht is gekomen, kan Eindhoven formeel niet veel meer doen dan zijn wensen kenbaar maken. En dat voelt als een aderlating, hoezeer Visscher ook probeerde duidelijk te maken dat Eindhoven er nu wat dat betreft niet anders voorstaat dan de rest van het land – op een paar uitzonderingen na. Met hele pakken aan suggesties doet Eindhoven nu wat het kan om Den Bosch op het juiste spoor te krijgen.
Achtbaan
Ab Oosting (Metropoolregio Eindhoven) kon de aanwezigen met een paar vergezichten op hun wenken bedienen. “Eindhoven is méér dan de stad alleen en verdient een grootstedelijk niveau. Inclusief grootstedelijke OV-oplossingen dus.” Zijn inspiratie komt van projecten als de hangtreinen in Wuppertal, maar ook van de Jetsons, die “als geen ander begrepen hadden dat vervoer liefst niet op maaiveldhoogte plaatsvindt, maar altijd daaronder of daarboven. Zo maak je ruimte voor andere functies op het maaiveld en wordt het vervoer zelf efficiënter.”
Voor Oosting zou het OV heel goed als een soort achtbaan kunnen functioneren. “Ga maar na. Elke dag zitten op over de hele wereld zo’n 290 miljoen mensen in een achtbaan en het gaat vrijwel nooit mis. Hartstikke veilig dus. En goedkoop: een snelweg kost 10 miljoen per kilometer, een achtbaan maar een paar ton. laten we eens beginnen om de campussen in de stad op deze manier met elkaar te verbinden.”
Metro
De bedenkers van het metronetwerk onder de stad (e52 schreef er eerder over) zijn nog niet zo ver dat ze de kosten op een rijtje hebben. Maar Thomas Kampers en Esther Severijns van EDHV laten zich evenmin afschrikken door de gangbare rekensom dat een metro pas rendabel is voor steden van meer dan een miljoen inwoners. Thomas Kampers: “Het gaat ons om het concept. We hebben heatmaps gemaakt van de belangrijkste ontmoetingsplekken in de stad en daar logische verbindingen tussen gelegd. Door dat vooral onder de grond te doen, maken we bovendien nieuwe verbindingen boven de grond mogelijk.” Het gaat de medewerkers van EDHV niet om een blauwdruk, maar om het openbreken van de discussie. “Natuurlijk willen we meedenken over verbeteringen. Sterker nog, gelukkig horen we nu al veel suggesties daarvoor.”
Arjen Jaarsma tenslotte liet zien hoe lastig het is om als startende, nieuwe OV-speler überhaupt mee te kunnen dingen naar de gunsten van de concessieverleners. “Hoe kunnen wij bewijzen dat we de gewenste omzet gaan draaien?” Zijn bedrijf Go! Groen OV richt zich op een 100% duurzaam, electrisch aangedreven bussysteem. Met Japanse batterijen (“want die werken het langst”) en graag met een Nederlandse busonderneming. Hij is naarstig op zoek naar financiering en partners, maar is vastbesloten de komende jaren een gooi te doen naar vijf concessies verspreid over het land.
Anarchie
De wethouder was nog niet vertrokken (op naar een volgende afspraak), of de wetteloosheid deed zijn intrede aan de ontbijttafel. Nou ja, echt wetteloos hoefde het nu ook weer niet, maar de oproep tot anarchie kon tenslotte op ieders instemming rekenen. Door in elk geval de randen van de wetten op te zoeken en op die manier aanvullend op de nieuwe OV-concessie de mobiliteit beter te regelen. Want dat ASML nu nog met eigen busjes moet rijden tussen zijn diverse vestigingen, dat vond iedereen eigenlijk te suf voor woorden. “We vreten de concessie gewoon van binnenuit op. En of dat dan een Über wordt of iets anders, dat zien we vanzelf wel. Er is zoveel tech hier in de regio, dat moet toch kunnen lukken?”
Het volgende Verlicht Ontbijt zal op donderdag 2 juli plaatsvinden. Een impressie van e52’s eerste ontbijtsessie door fotograaf Ralph Roelse: