The People’s Pavilion, a temporary and circular building that was erected on the Ketelhuisplein during Dutch Design Week 2017, has won a FRAME award. FRAME is one of the world’s leading brands for interior design. The prize was awarded to People’s Pavilion in the category ‘Sustainability’.

The temporary and completely circular building was located at Strijp-S and served as a central meeting place for creative thinkers. Every day of the Design Week, the building hosted discussions and presentations. The pavilion housed a variety of talks and discussions around the central question: how to shape the future? FRAME: “Both the building and programme sought to prompt a discussion on how to shape our future – linking citizens, designers, experts, and industry leaders around central topics such as the future of construction.”

Building materials were borrowed from companies, citizens donated chairs. The 9.500 plastic tiles of the colorful, mosaic-like facade of the building were made of plastic waste that was collected by the citizens of Eindhoven.

The award-winning pavilion is a design by Overtreders-W in collaboration with bureau SLA.

What’s unique about the Pavilion, according to the FRAME jury:

“The designers set out with a radical concept to reduce the pavilion’s footprint and, in the meantime, meet the client’s goals to create a temporary landmark pavilion. Opting to borrow all materials required stringent design and construction methods that would ensure materials could be used or sold after use without any degradation. To ensure this, no screws, glue, drills nor saws were allowed on site. Pre-fab construction materials – standard length wooden beams, concrete foundation piles, and concrete reinforcement mats – were supplemented with reclaimed windows, doors and roof. Friction-joinery was needed with steel straps, nylon slings and steel cables. Reclaimed church benches were combined with refurbished furniture to provide seating. To illustrate proof of concept, arrangements were made with all suppliers to ensure the use of the materials after the project. Two examples are the cladding tiles and wooden beams. The former were made from plastic waste collected by Eindhoven citizens over the summer and the tiles will remain in the public domain in a future project by the city of Eindhoven. Wooden beams provided by Stiho were joined in an innovative way with steel straps, creating a playful pattern. The beams were planed and sold again as off-the-shelf standard beams.”