Author profile picture

Het barst van het designtalent, zeker in de regio Eindhoven. Maar niet al die talenten beschikken over de vaardigheden om hun ideeën ook daadwerkelijk op de markt te brengen. En daardoor blijven veel jonge designers steken in het stadium van hun eindexamenwerk of hoogstens een eerste expositie. Om dat op te lossen is vorig jaar Smart Design to Market bedacht: een op maat gesneden leer- en netwerktraject voor talentvolle ontwerpers, aangeboden door bedrijven uit de Brainport-regio onder aanvoering van ASML. Tijdens de komende Dutch Design Week is het resultaat te zien van het eerste leerjaar, maar wordt ook al een vervolgstap aangekondigd: Smart Social Design.

Jos Hardeman staat samen met ASML’s Frido van der Blij aan de wieg van het Smart Design to Market. Ze komt uit de designwereld en is in het dagelijks leven nu vooral bezig met het ontwerpen van onderwijstrajecten, bijvoorbeeld rond ondernemerschap. Daarnaast traint ze docenten zodat die trajecten ook goed kunnen worden uitgevoerd. Haar bedrijf Eduventure is gevestigd in het Klokgebouw.

Smart Design to Market ontstond precies twee jaar geleden, toen Frido van der Blij met zijn gezin de DDW-expositie van Hardeman bezocht. De twee raakten in gesprek en kwamen al snel tot de conclusie dat “de markt” meer behoefte heeft aan een goede scouting van designtalent en dat die talenten juist zoeken naar marktpartijen.

Van der Blij: “Ik liep op die expositie en sprak met de afgestudeerden over hun plannen. Maar toen ik doorvroeg wanneer ik het nu kon kopen kreeg ik antwoorden als: ‘tja ik ga nu eerst solliciteren’ en ‘tja het werkt eigenlijk nog niet’. De prototypes zelf hingen van ellendigheid en ducttape aan elkaar. Toen dacht ik: bij ASML, waar ik met mijn groep Wafer Stages ontwerp, kunnen we door met de maakindustrie samen te werken de meest geweldige ideeën realiseren, dus waarom zou het met deze designs niet kunnen?”

Jos Hardeman zag er ook potentie in: een slim concept moet technisch kloppen, maakbaar zijn en, erg belangrijk, er moet een markt voor zijn. “Hiermee was Smart Design to Market geïnitieerd. Geen wedstrijd, wel een coachingstraject na afstuderen en een match met het bedrijfsleven. Een groeitraject voor zowel het design als de designer.”

Hardeman: “We spraken toen af iets te gaan bedenken om designers beter te koppelen aan de maakindustrie. Frido ging intussen aan de slag om in zijn eigen netwerk meer bedrijven hiervoor te interesseren en ik ben begonnen met het benaderen van een groep ‘scouts’ die op de opleidingen en bij exposities als de DDW de kanshebbers zouden kunnen selecteren. Dat gebeurt op basis van de urgentie van het werk voor de maatschappij, de kwaliteit van de oplossing, een inschatting van de haalbaarheid en de mogelijke schaalbaarheid van het concept.”

Het afgelopen jaar is de eerste groep van 25 pas afgestudeerden in het traject begeleid. Het waren product-, en conceptontwikkelaars, (game)designers, tech designers en social designers die opvielen vanwege hun afstudeerwerk en dat graag wilden doorontwikkelen. Twaalf van hen presenteren tijdens de komende DDW hun werk op het Ketelhuisplein.

“Zonder Smart Design to Market was mijn afstudeerwerk gewoon ergens in een kast blijven liggen”

Een van de gelukkigen was Lola Gielen. Zij werd tijdens de DDW gescout en heeft tijdens het hele traject haar ‘Neo‘ – “een muziekinstrument dat iedereen kan bespelen” – vele stappen verder gebracht. “Zonder dit traject was dat nooit gelukt. Dankzij Smart Design to Market ben ik ondernemender geworden en dankzij de mentor van ASML heb ik ook qua technologie grote stappen kunnen zetten. Als ze mij niet gescout hadden, was mijn afstudeerproject misschien wel gewoon ergens in een kast blijven liggen. Terwijl ik nu al het derde prototype heb gemaakt, diverse subsidies heb gekregen en er nu bedrijven zijn die me helpen met de financiering.”

ASML lijkt een vreemde partner, het bedrijf zit in een hele andere markt en heeft geen belang in de designs. Toch is het volgens Van der Blij logisch: “Wat ASML wel belangrijk vindt is de aandacht voor de maakbaarheid en promotie van de techniek in deze regio als economische motor. Daarom wordt ook de ASML-Makersaward uitgereikt. Dit is een geldprijs en, nog veel belangrijker, coaching door mentoren vanuit ons bedrijf. Daarnaast is het voor deze mentoren ook zeer inspirerend om deze jonge creatievelingen te helpen en geeft dit wie weet ook weer out of the box ideeën voor binnen ASML.”

 

Social Design

Direct na de DDW begint het tweede traject van Smart Design to Market. Dan zal de nadruk niet meer alleen op de maakindustrie (het bedrijfsleven) liggen, maar ook op de meer sociale opdrachtgevers: maatschappelijke organisaties zoals ggz, woningcorporaties en de gemeente. “Social Design to Market dus”, zegt Hardeman. “Dat is een mooie aanvulling op wat we het afgelopen jaar hebben laten zien, want ook daar kan de aansluiting tussen talenten en de arbeidsmarkt echt nog veel verbeterd worden.”

In beide trajecten vormen mentoren en adviseurs van de deelnemende bedrijven de spil in de persoonlijke begeleiding van de ontwerpers en in het verbeteren en produceren van uitdagende prototypes. Daarnaast zijn er masterclasses, waarin speciale aspecten van het ondernemerschap aan bod komen. Zo zijn er sessies over intellectueel eigendom en business case development, en komt de Rabobank langs voor uitleg over de financiële aspecten ervan.

Bedrijven helpen de ontwerpers een inhoudelijke én marktgerichte pitch op te bouwen, met als doel om persoonlijke mentoren te interesseren. Deze mentoren ondersteunen de ontwerpers vervolgens tijdens een op de betrokken designer toegespitste individuele route. “De mentoren openen hun netwerk en leggen belangrijke contacten met maakbedrijven en marktpartijen; kortom alles wat er nodig is om het ontwerp dichter bij de marktintroductie te brengen.”

“Vanuit ons traject kun je bijvoorbeeld doorstromen naar High Tech XL”

Hardeman ziet Smart Design to Market als een pre-accelerator. “Vanuit ons traject kun je bijvoorbeeld doorstromen naar High Tech XL, of direct je eigen startup beginnen.” Kansen voor de eigen opschaling, zoals nu met social design, zijn er nog genoeg, zegt ze. “We zouden bijvoorbeeld ook een categorie als Smart Interior Design erbij kunnen betrekken, die heeft weer een heel eigen dynamiek en een eigen marktbenadering. Ook die zou heel goed passen binnen onze manier van werken.”

Tickets voor de DDW-events van Smart Design to Market zijn te bestellen via de site.