Combineer de lol van een computergame met de prestatiedrang van een buitensporter, gooi daar een sausje gezond leven overheen en ziedaar: DashTag. Het duurt nog een paar maanden voor we hem kunnen downloaden, maar deze app gaat zorgen voor de ontbrekende schakel tussen het virtuele en “echte” sporten.
“Ik was meer aan de bal dan jij!”, “Hoe snel was jij? Ik was net iets sneller!” Over een paar jaar zijn dit de geluiden die niet alleen in de kleedkamer van voetballers te horen zijn maar ook bij vrienden die buiten op het veldje voetballen. Of bij een andere teamsport. Epco Berger wil met zijn DashTag “dezelfde spelbeleving buiten geven als FIFA16 dat in een virtuele wereld doet.” Samen met Dirk van den Berg, CMO, en Cliff de Roode, CTO, begon hij in september met het programma Startupbootcamp HighTechXL. e52 sprak met Epco, de Chief Executive Officer.
Dat ze met dit idee geselecteerd zijn uit meer dan honderd aanmeldingen, was voor de Eindhovenaar het teken om full time voor zijn droom te gaan. Na een internationale loopbaan bij multinationals als Airbus en Philips maakte hij de stap om voor zichzelf te gaan beginnen. Hij gelooft erin dat DashTag een soort ‘Facebook of Sports’ wordt, maar “dat is nog toekomstmuziek”.
Sinds ze zijn gestart met het startupprogramma gaat alles in een sneltreinvaart. Ze denken na over branding, maken financiële plannen, zijn op zoek naar klanten en investeerders en ontwikkelen de eerste prototypes. Hun product is een sensor die je in je T-shirt hebt zitten en die data registreert zoals afstand, snelheid en spronghoogte. Die data gaat naar een app en zo kunnen de spelers zelf zien hoe ze scoren maar “nog mooier is dat je je met anderen kunt vergelijken. En niet alleen met je vrienden of teamgenoten maar ook bijvoorbeeld met Robben of Messie”. “DashTag creëert een soort online community waar gebruikers hun prestaties met elkaar delen, becommentariëren en ‘liken’”, Epco ziet het al helemaal voor zich.
“Het levert energie op in plaats van dat het energie kost”, merkte trainer Bjorn van de Groes uit Wijchen. Zijn jongens A1 waren een eerste testcase. Tijdens een training speelden ze met de DashTag en “na afloop van de training was er zelfs een die nog even een sprintje trok”. “Om de snelste van het team te zijn”, de Wijchense trainer vindt dat prachtig. “Het mooie hieraan, is dat je de spelers direct aanspreekt. Een videoanalyse geeft ook veel informatie maar dat gaat altijd eerst via de trainer.”
Voetballen is populair. Wereldwijd zijn er 43 miljoen geregistreerde voetballers, en nog eens 250 miljoen ongeregistreerde, in Nederland zijn dat er 1,4 respectievelijk 1,7 miljoen. Toch lijkt de aantrekkelijkheid af te nemen. “Tegenwoordig zijn computerspellen als FIFA15 de concurrenten waar jongeren ook voor kiezen. En hoe kun je jongeren meer real time laten spelen?” Deze vraag bracht Epco, na een nachtlang broeden, bij zijn idee. Direct de volgende ochtend belde hij aan bij zijn buurman Dirk. In de acht jaar dat ze buren zijn, sparren de heren wel vaker over Epco’s ‘gouden ideeën’. “Vaak blijft het bij een idee dat mooi klinkt aan de bar”, maar beiden voelden dat dit echt iets zou kunnen zijn.
Dirk is bewegingswetenschapper en “hij heeft een talent in het creëren van een beleving”. Zo bedacht en organiseerde hij voor Fontys het Purple-eindfestival in de introductieweek. Via Dirk kwam Cliff in beeld, de CTO binnen het team. Die na zijn studie Industrial Design aan de TU/e onder meer ontwerper werd van accessoires voor de iPod en later voor zichzelf begon om apps te ontwikkelen voor bijvoorbeeld de Wereldbank. Dirk en Cliff ontwikkelden eerder al Interactive city games die zij onder meer voor CeVa Logistics, Rabobank en Siemens Den Bosch inzetten.
Gedrieën brainstormden ze over een app bij het idee zou passen. “Dat werd een steeds beter en groter plan.” Eind mei schreven ze zich in voor startupbootcamp. Daar is het idee voor het eerst verkocht. De CEO heeft zelf veel ervaring in het totale industriële proces van bedenken, naar ontwerpen tot verkopen. Ze versterken elkaar echt, bedenker van het ‘Facebook of Sports’ omschrijft het team als een “flipperkast waar ieder een eigen flipper heeft. En de bal, onze propositie, wordt steeds groter en geeft steeds meer energie”.
De komende tijd bezoeken ze nog meer voetbal- en hockeyteams om hun product te testen en te verfijnen. Binnen nu en twee maanden willen ze zo’n tienduizend intentieverklaringen van fans verzamelen. En mei volgend jaar lanceren ze hun product. “Onze lat ligt hoog: DashTag moet bovenaan het verlanglijstje van elke tiener komen te staan.”