Midden op de stand van Intel op het Mobile World Congress in Barcelona, staat een voor Eindhovenaren bekend beeld: een CityBeacon. Volgens Intel is het “één van de meest fascinerende IoT-projecten van Europa” en Eindhoven heeft de primeur. “De stad met meer dan 200.000 inwoners is op het moment druk bezig om de intelligente CityBeacon kiosken te plaatsen”, zo schrijft tech specialist Khidr Suleman op het Intel-blog.
Het Eindhovense project werd in oktober 2016 gestart en is het resultaat van drie jaar samenwerking tussen meerdere partners, waaronder CityBeacon, Eurofiber, Intel, Brocade/Ruckus en de stad Eindhoven.
Intel heeft alle reden voor trots: “CityBeacons maken gebruik van het Windows 10 IoT-besturingssysteem en zijn voorzien van de nieuwste zesde generatie Intel Core i5 processors en Intel SSDs. Deze kiosken van de 21e eeuw maken gebruik van het Microsoft Azure cloudplatform om informatie te analyseren en laten zien hoe online technologie het makkelijker maakt voor zowel inwoners als toeristen om door steden te navigeren en verbinding te maken.”
De CityBeacons gaan vier specifieke functis vervullen, zo schrijft Suleman:
1. Informatiebank
CityBeacons zijn een informatiebank voor zowel toeristen als inwoners. De digitale kiosken worden op verschillende plaatsen in Eindhoven geplaatst en beschikken over twee 55 inch HD displays en een 32 inch touchscreen, waarmee allerlei informatie over bezienswaardigheden en evenementen in de buurt kan worden opgevraagd. Er is een interactieve plattegrond, informatie over het openbaar vervoer, het weerbericht, lokaal nieuws, evenementen, te koop staande huizen en zelfs vacatures.
2. Gratis wifi
CityBeacons bieden gratis Gigabit+ WiFi. Dat is vooral handig voor toeristen, die nu veilig online kunnen en de geïntegreerde camera en microfoons kunnen gebruiken om VoIP-gesprekken te voeren zonder hoge kosten.
De CityBeacons beschikken over nog meer draadloze technologie, waaronder 4G, NFC en RFID, waarmee parkeerkosten, kaartjes of online aankopen van lokale bedrijven kunnen worden betaald.
3. Openbare veiligheid
Een andere belangrijke functie van CityBeacons is dat het de overheid helpt om de openbare veiligheid te verbeteren. Geïntegreerde camera’s houden de omgeving in de gaten en omstanders kunnen de microfoons gebruiken om de hulpdiensten in te schakelen. Het 55 inch display kan in combinatie met het CityAura toplight en sensoren worden gebruikt om openbare aankondigingen uit te zenden, per individuele beacon of in de hele stad tegelijk, afhankelijk van de situatie.
Daarnaast verzamelen sensoren informatie over de luchtkwaliteit, UV-straling en drukte op straat, die de gemeente kan gebruiken om beslissingen te nemen.
4. Nieuwe omzet
Volgens Dion Ubert, Strategic Business Development Manager van Intel, biedt de CityBeacon verschillende mogelijkheden om inkomsten te genereren: “In eerste instantie worden de kiosken voor tien jaar aan de gemeente Eindhoven geleaset. Telecomaanbieders kunnen de kiosken gebruiken om hun zendapparatuur in te plaatsen. Daarnaast is er de mogelijkheid om de digitale schermen te gebruiken voor advertenties en citymarketing.”
De verwachtingen van CityBeacon zijn hoog, zegt Ubert: “Er zijn veel steden over de hele wereld die graag ‘smart city’ willen worden. Ze willen hun inwoners gebruiksvriendelijke oplossingen bieden die met één platform kunnen worden beheerd, en op dat gebied springt CityBeacon eruit. De volgende stap is uitbreiding, zodat we het platform wereldwijd kunnen inzetten. We zijn al in gesprek met grote steden in België, Spanje, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en zelfs buiten Europa.”