Team FAST is steeds dichterbij een rijdende versie van de bus die als brandstof mierenzuur gebruikt. Het studententeam van de TU/e werkt hiervoor samen met VDL. Vorige week organiseerde het team een symposium over de brandstof, ook wel Hydrozine genoemd. Het evenement is bedoeld om door verschillende partijen te laten zien welke mogelijkheden er zijn voor de toepassing van deze nieuwe brandstof, die een alternatief voor waterstof kan zijn.
Miel Timmers, hoofd communicatie VDL vertelt over de samenwerking met het studententeam en hun visie op de technologie: “VDL ziet de potentie van mierenzuur als een van de mogelijkheden als energiebron voor de elektrische aandrijving van zware elektrische voertuigen, naast batterijen en waterstof. Er zijn zeker nog wel technische hordes te nemen, maar stap voor stap werken we samen met Team FAST om het systeem volwassen te maken. Het team is ambitieus, divers en legt de lat vrij hoog.” Hoe lang het nog zal duren voordat deze technologie op de markt komt is volgens VDL nog niet te zeggen: “Een eerste prototype van een bus waarvan de energie worden toegevoerd vanuit mierenzuur zal als demo nog dit jaar aan het publiek getoond worden. Hiermee is het nog geen commercieel beschikbaar product, maar laten we vooral gezamenlijk zien dat de technologische barrières te overkomen zijn.”
Max Aerts, de teamleider van Team FAST vertelt over het symposium, de ontwikkeling van de bus en de mogelijke toepassingen die mierenzuur kan hebben.
Waarom hebben jullie dit symposium georganiseerd?
“Wij hebben de doelstelling om de wereld kennis te laten maken met alternatieven van waterstof en batterijen, wij denken dat mierenzuur een van de beste alternatieven is. Om onze geloofwaardigheid op te bouwen, moeten ook andere partijen aanhaken om dit verhaal te delen. Dus vandaar dat we ook een partij als Hamer, uitnodigen om te vertellen over de infrastructuur van mierenzuur. Die is namelijk een stuk gemakkelijker te realiseren dan een waterstofinfrastructuur en ook een stuk goedkoper. Met dit symposium willen wij een breder draagvlak creëren voor de brandstof en laten zien dat niet alleen een studententeam er iets in ziet.”
“We hebben hele grote stappen kunnen maken en ongelooflijke verbeteringen kunnen toepassen. Die zijn we nu aan het vertalen naar het grote systeem. Een rijdende bus kunnen we zeker voor het einde van het jaar nog laten zien.”Max Aerts, Teamleider Team FAST
Wat is de voortgang die jullie geboekt hebben?
“De voortgang die we boeken gaat technisch gezien goed, maar we hebben wel nog een aantal financiële uitdagingen om budget rond te krijgen en alle onderdelen op tijd binnen te krijgen. Daarin hebben we best wel wat tegenslagen gehad en dat heeft de planning een beetje doen uitlopen. We zullen dus niet, zoals we hoopten, op 6 juli al de bus rijdend kunnen presenteren, maar we zullen wel een systeemupdate geven, het grootste gedeelte van het systeem is dan al wel klaar. Als ik ga kijken op het niveau van fundamenteel onderzoek, hebben we hele grote stappen kunnen maken en ongelooflijke verbeteringen kunnen toepassen. Die zijn we nu aan het vertalen naar het grote systeem. Een rijdende bus kunnen we zeker voor het einde van het jaar nog laten zien.”
Welke verbeteringen zijn dat?
“Als je kijkt naar het systeem, mierenzuur inzetten naar waterstofgas, moet dat eigenlijk aan twee dingen voldoen: snel zijn en lang meegaan. We zijn erin geslaagd om het systeem zoveel sneller te maken dat het volume van de reactor (die het mierenzuur omzet) van tweehonderd liter hebben kunnen verkleinen naar twintig liter. Dat maakt in een voertuig een groot verschil en is de belangrijkste stap die we hebben gemaakt. Daarnaast is de levensduur van het systeem ook goed, zo lang we het al testen is het stabiel.”
Merken jullie dat het idee om mierenzuur te gebruiken aanslaat bij bedrijven?
“Naast een Zwitserse universiteit, de EPFL, hebben we nog geen partijen gezien die er ook mee bezig zijn. Het is een specialistisch gebied en er zit veel fundamenteel research op scheikundig niveau in, dat ga je bij een gemiddeld bedrijf dat trucks maakt niet terugvinden. Dat is een heel andere tak van sport. We hebben wel veel contact met bedrijven binnen de scheepvaart en we gaan een berekening maken voor binnenvaartschepen en kijken of die toepassing haalbaar is, maar dat ziet er erg positief uit. Als dit systeem opereert zoals we voorzien en in gedachten hebben dan kun je dit eigenlijk kopiëren en breder uitrollen naar andere toepassingen. Alleen moet de productie van mierenzuur nog wel accelereren, die is nog niet heel duurzaam.”
Wat is de toekomst van Team FAST?
“In elk geval zullen we aan het einde van het jaar een werkend systeem laten zien. Dan zal er ook een studententeam bijkomen die met de technologie iets anders gaat maken. Binnen het team speelt al wel een beetje de ambitie om er een start-up van te maken, maar of die er komt is nog even afwachten.
Als studententeam gaan we door en gaan we nieuwe ambities aan. Dit jaar hebben we een bus gebouwd en volgend jaar zullen we die verder optimaliseren. Daarna is het de keuze aan de teamleden op dat moment wat ze gaan bouwen, dat kan een truck, een auto, misschien een schip of zelfs een vliegtuig zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, maar dat zou allemaal kunnen. Iets dat ikzelf leuk zou vinden is om de technologie van meerdere studententeams te combineren, waardoor je een auto krijgt die gemaakt is van vlas, rijdt op mierenzuur en zonnepanelen op het dak heeft om nog meer energie op te wekken.”