Author profile picture

Team FAST van de Technische Universiteit Eindhoven en VDL Bus & Coach hebben de handen ineen geslagen. Het studententeam is een andere weg ingeslagen en gaat zich samen met het Eindhovense bedrijf richten op het ontwikkelen van een bus die op mierenzuur rijdt.

Begin 2016 presenteerde Team FAST een schaalmodel van een één meter lange auto die kan rijden op mierenzuur. Tijdens de verdere ontwikkeling van de auto kwamen de TU/e-studenten erachter dat hun techniek vooral interessant is voor zwaardere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. “In eerste instantie wilden wij een auto ontwikkelen, maar de batterijen in de reguliere auto’s zijn voor woon-werkverkeer eigenlijk al heel goed. Daarom zijn wij deze weg ingeslagen”, vertelt Max Aerts, Team FAST.

Voor zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens is er namelijk nog geen goede oplossing. “De batterijen die je in een vrachtwagen moet stoppen om het voertuig te laten rijden, zijn heel zwaar. Er is dus een grote accu nodig en dat gaat ten koste van de vracht die de wagen moet vervoeren. Een duurzame en goede oplossing was nog niet.”

Trigger

Om de nieuwe stap te realiseren heeft Team FAST contact opgenomen met VDL. “De oprichting van VDL Enabling Transport Solutions in september 2015 was een goede trigger was om met elkaar in gesprek te gaan. We hebben toen besloten dat er meer dan voldoende wederzijdse interesse voor samenwerking was”, vertelt Marleen van Zeeland, VDL Bus & Coach.

De duurzame oplossing voor vrachtwagens en bussen zou mierenzuur kunnen zijn. Met een chemische reactie kun je deze vloeistof omzetten in waterstof waar de wagen op kan rijden en waardoor de batterijen opladen. De samenwerking met VDL  Bus & Coach kan de eerste stap zijn in het verduurzamen van zwaardere voertuigen.

Testen

De ontwikkeling van de bus op mierenzuur start vanuit een elektrische bus met batterijen. Marleen van Zeeland: “Het verder vergroten van de ‘range’ (reikwijdte) is een belangrijke uitbreiding van onze elektrische voertuigen. Maar daarvoor moeten eerst diverse stappen genomen worden. Op de eerste plaats natuurlijk de ontwikkeling zelf.”

Na deze stappen zal er getest worden op bijvoorbeeld de werking, betrouwbaarheid en verbruik. Dit hele proces, de resultaten daarvan en ook de vraag vanuit de markt bepalen of deze bus ook daadwerkelijk op de markt komt, maar dat is volgens Van Zeeland wel de bedoeling.