Author profile picture

Alles wat zich bezighoudt met de circulaire economie moet samen gaan komen in 040circulair. Dit aan futureproof.community verbonden platform hoopt het op die manier makkelijker te maken om vraag en aanbod met elkaar te verbinden. Grote voorvechter van het platform – dat samenwerkt met MVO Nederland – is Bas Luiting. Hij was vandaag de gastheer bij de officiële start van 040circulair.

Voor de gelegenheid had Luiting een beroep gedaan op een reeks paradepaardjes uit circulair Eindhoven. Zij mochten hun persoonlijke verhaal houden, met nadruk op hun circulair ondernemerschap.

Tonnis Hooghoudt vertelde over Ioniqa, dat inmiddels een proeffabriek bij Rotterdam heeft staan, waar nieuwe grondstoffen uit oud PET-plastic worden gemaakt. Hij heeft recentelijk de toestemming binnen om zijn nieuwe plastic voor voedsel te gaan gebruiken. “Onze flesjes zijn officieel goedgekeurd, een heel belangrijke stap. We kunnen dus hoogwaardig plastic maken van plasticafval en dat is beter dan recycling. De kwaliteit van de kunststof wordt niet aangetast door ons proces, we zijn dus klaar voor de volgende fase.”

Lotte Douwes liet niet alleen zien hoe ze er in China in is geslaagd om hoogwaardig porselein te maken uit materiaal dat voor de helft uit gerecycled oud porselein bestaat, maar ook hoe er voor het World Design Event (tijdens Dutch Design Week) op het Ketelhuisplein een volledig uit ingezameld plastic bestaand paviljoen gebouwd wordt door Overtreders W en Bureau SLA.

Jos Hakkennes van de stichting Duurzame Kost gaf een blik in zijn binnenboerderij in het Veemgebouw, waar hij niet alleen forel kweekt, maar ook sla. Dankzij een gesloten watercircuit tussen de vissen en de groente doet hij dat met 5% van het water dat daarbij normaal gesproken nodig is.

Wesley Nieuwenhuizen, afgelopen voorjaar afgestudeerd aan de Design Academy, liet vervolgens zien hoe zijn afstudeerobject (een rijdende keuken voor het hergebruik van kunststof) inmiddels verworden is tot een educatief project. “Mijn docenten vonden het aanvankelijk maar niks, we moesten producten ontwerpen en dit paste daar totaal niet in.” Want inderdaad, wat moest je met zo’n kar, zo’n veredelde travelsleeper? Een bed met een keuken erop, was dat het nou? Nieuwenhuizen: “Mijn eerste idee was een knipoog naar foodtrucks op festivals. Ik zag me daar al bij staan, met mijn soepkan en suikerspinmachine die plastic gingen produceren. Inmiddels heb ik de shift gemaakt naar een jongere generatie, ik geef workshops over circulaire economie en het hergebruik van plastic. En gelukkig waren de docenten uiteindelijk ook tevreden.”

Fons Claessens, verantwoordelijk bij Fontys voor de minor circulaire economie en columnist van E52, vertelde daarna niet alleen over het belang van onderwijs op dit onderwerp, maar ook over de economische kansen die erdoor ontstaan. “Het is een banenmotor.” Zijn studenten Mark Valkenburg, Goof Rutten en Florian Tournicourt onderstreepten dat. Claessens: “In een lineaire economie gaat het om geld verdienen. Maar daarna is product afval geworden en wentelen we de externe kosten af op maatschappij. Maar nu dit soort kosten geïnterneerd. Stel dat je stoelen verkoopt, dan zorg je er voortaan voor dat die stoelen de beste kwaliteit hebben, want als ze kapot gaan ben jij verantwoordelijk. Dat is het verschil tussen zo goedkoop mogelijk produceren (in China) en zo goed mogelijk (hier): reshoring dus.”

Interessant waren ook de voorbeelden die Rik Ruigrok van Herso BV gaf over de business die hij inmiddels heeft gemaakt vanuit een circulaire gedachte. Zonder ooit nieuwe grondstoffen te kopen, kan hij zijn klanten leveren waar ze om vragen. Zoals bij de “ge-upcyclede” houten vloer die hij mocht maken voor het ABN AMRO Circular Pavillion in Amsterdam. “Dus wie zich afvraagt of er orders komen uit de circulaire economie, kan bij mij zien dat dat zo is.” Niet alles loopt daarbij vanzelf, zo merkte hij. “Ik ben bijvoorbeeld fsc-gecertificeerd, maar wat betekent dat als je weet dat die “f” voor forest staat? Ik oogst niet in een forest maar in de stad. Ik kap geen boom. Sterker nog, ik koop helemaal niks in.” Dat Ruigrok het groots aanpakt blijkt uit de oproep die hij ter plekke doet. “Weet iemand nog ergens 2000 ton zaagsel te liggen, of 2000 ton houtkrullen? Ideale grondstof voor melkzuur.”

Tim Kouthoofd van Bygg architecten mocht tenslotte vertellen over de circular buildings die hij samen met Bas Luiting bouwt. Plug In City –  in het hart van Strijp-S – is daar een voorbeeld van, maar momenteel bereidt Kouthoofd de plaatsing voor van verticale containers, bijvoorbeeld als studentenhuisvesting. “Containers geven mogelijkheden. Het is in de ogen van velen een afvalproduct uit de logistiek; ze komen uit china maar blijven hier achter. Je kunt ze refurbishen, wat her en der al wordt gedaan. Ons idee is om ze op hun kant te zetten. Dat geeft nieuwe gebruiksmogelijkheden, als tijdelijke event spaces bijvoorbeeld, verplaatsbaar met horeca en zo. Maar ook als woning van twee verdiepingen. Duurzaam, hergebruikt én een businessmodel. Een tiny house voor studenten.” 10 oktober, op de dag van de duurzaamheid, gaat de eerste verticale container open, zo belooft Kouthoofd.

 

Aan het einde van de bijeenkomst bleken de Eindhovense voorbeeld-ondernemers ook de meest actieve circulaire matchmakers. Onder leiding van José van der Klauw, manager kennis en ontwikkeling van MVO Nederland, kon in no time een student circulaire economie aan een stageplaats worden geholpen en werd voor een deel van de 22 ton circulair gekweekte sla een nieuwe afnemer gevonden. Helaas was er nog geen aanbieder van 2000 ton kortvezelig zaagsel, die voor Ruigroks circulaire project nodig is. Maar ook dat kon wel eens opgelost worden, zo liet een medewerker van De Meeuw uit Oirschot ter plekke weten.

Luiting genoot intussen van de levendige interactie op zijn event, en op het nieuwe platform. “Er staan nu al heel veel oplossingen op. Maar ja, je weet hoe dat gaat: ook een oplossingsgerichte publicatie levert weer een vraag op. En daarmee een nieuwe uitdaging. We zijn voorlopig nog wel even bezig.” Helemaal blij is hij met de nominatie van “zijn” Plug In City voor de ABN AMRO Circular Economy Awards / Beste circulaire werkomgeving van Nederland. Er zijn 18 concurrenten voor de titel, op 2 november valt de beslissing.

Futureproof.community en 040circulair lossen duurzame ondernemersvraagstukken op door vraag en aanbod bij elkaar te brengen op het matchmaking-platform. Zo krijg je toegang tot oplossingen voor jouw vraagstuk of tot ondernemers die baat hebben bij jouw product of dienst. Het gebruik van de community is gratis voor ondernemers.