Hoe zorg je er met behulp van technische innovaties voor dat versleten ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Of hoe krijg je het voor elkaar dat deze groep niet eenzaam wordt? Over deze en vele andere vragen buigen studenten van de TU/e, Fontys en het Summa college zich tijdens de Slimmer Leven Challenge.
UPDATE: een video-terugblik op de pitchdag en de prijsuitreiking:
Dutch technology week
Vijf finalisten strijden tijdens de Dutch Technology Week (van 31 mei tot 6 juni) voor de winst. Doel van het evenement is kwalitatief goede zorginnovaties bedenken, die vervolgens ook nog eens makkelijk uit te voeren zijn.Voor bijvoorbeeld lokale zorginstellingen.
Rogier van der Klauw studeert aan de TU/e en zit in de organisatie van de competitie. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat de drie opleidingsniveaus – mbo, hbo en wo – samenkomen. De organisatie is in handen van twee studenten van iedere opleiding. ,,De niveaus werken als eilandjes. Mbo’ers staan op de werkvloer en zien de problemen die er spelen, ik niet. Want ik ben niet werkzaam in de praktijk. Het hbo is hier een mooie mix van. Met deze challenge proberen we de eilandjes dichter naar elkaar toe te brengen.” De studenten van het wo, hbo en mbo bedenken in gemengde teams, hoe ze ouderen het beste kunnen helpen.
Initiatief
Begin februari zijn uit ruim dertig verschillende teams de vijf beste ideeën gekozen. Staf Depla (wethouder economie) reageerde enthousiast: “Studenten van de TU/e, die doorgaans gewend zijn te werken met andere aankomende ingenieurs, leren hier van de studenten van Fontys en Summa wat er in zorginstellingen nu precies gebeurt op de werkvloer. Dat is een situatie waar ze na hun afstuderen ook in terecht zullen komen. Mooi dat ze dat nu al een keer kunnen ervaren.”
Afgelopen maanden hebben de studenten hard gewerkt om hun idee te verbeteren en klaar te stomen voor de finale. Deze week was er een meet and greet diner met lokale zorgbedrijven en commerciële partijen.
Experts
Een van die commerciële partijen is ZuidZorg. Fabrizio Greidanus leidt daar de innovatiewerkplaats en schoof aan tafel met de studenten. ,,Vanuit mijn ervaring probeer ik de studenten tips te geven om hun zorgidee beter te maken. Zo is er een team dat een horloge wil ontwikkelen dat een alarm stuurt als iemand valt, maar het zou beter zijn om je te richten op preventie. Bovendien bestaat er al zo’n horloge.” Maar volgens Greidanus neemt dat niet weg dat het een goede zaak is om studenten mee te laten denken over bestaande problemen in de zorg. ,,Het zijn gemotiveerde mensen, ze doen dit in hun vrije tijd. Ze kunnen ook in de kroeg gaan zitten of tv kijken, maar ze kiezen ervoor om hier iets bij te leren en contacten te leggen die in de toekomst misschien van pas kunnen komen.”
Fietsen verleer je niet
Eén van de finalisten is Tessie Hartjes, zij bedacht met haar team het online platform Fietsen Verleer Je Niet. Hier kunnen ouderen hun diensten, kennis of vaardigheden aanbieden. ,,Zodat ze niet wegkwijnen achter de geraniums en onderdeel uit blijven maken van de maatschappij”, vertelt Hartjes enthousiast. Hier is ook Greidanus het mee eens. ,,Ouderen delen waar ze goed in zijn of waar ze verstand van hebben. Zo blijven ze zich nuttig voelen en worden ze niet eenzaam. Een gepensioneerde man die studenten helpt met de belastingaangifte, deelt zijn vaardigheden en hij komt onder de mensen. Zo’n platform zouden we best willen uitproberen.”
De winnaar wordt op 3 juni bekend gemaakt.