Hoe ziet de ideale auto van de toekomst eruit? Daar hebben de mannen van TU/ecomotive wel een beeld bij. Sterker nog, met Nova, ‘s werelds eerste modulaire auto, zetten zij concrete stappen richting die toekomst. Het studententeam van de TU/e presenteert vandaag op de High Tech Campus zijn auto aan het publiek.
1 op 800
Het idee achter de auto is niet alleen dat hij zuinig en milieuvriendelijk is, maar ook dat het voertuig aanpasbaar is aan verschillende omstandigheden. ,,Normaal gesproken gebruik je één auto voor verschillende ritjes, met verschillende doelen”, legt teamcaptain Stefen Nelemans uit. ,,Voor een bezoek aan de supermarkt kan de achterbank eruit, dan heb je meer bergruimte. Maar ook is er minder vermogen nodig, dus kun je gerust een accu thuis laten.” De elektrische bolide is uitgerust met drie accu compartimenten, die allemaal verwisselbaar zijn, net als de rest van de auto overigens. Volgens berekeningen van de studenten rijdt de auto 1 op 800 omgerekend naar een benzineauto.
Toekomst
Van octrooien of patenten aanvragen willen de heren niets weten. ,, Als wij producenten kunnen inspireren om vanuit onze ideeën iets nieuws te bedenken, vinden we dat een hele eer”, vertelt Nelemans.
Gisteren trapte het team af met een landelijke promotour om te laten zien dat er toekomst in Nova zit. Met deze toekomst houdt ook Vehicle for Information (VIBe) zich bezig. VIBe is een samenwerking tussen de TU/e, chipfabrikant NXP, de Automotive Campus in Helmond, Driessen Autogroep en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). VIBe ontwikkelt een innovatieplatform waarin de data van elektrische auto’s kan worden gebruikt om het rijgedrag te analyseren en te verbeteren. Voor NXP zit Hans Brouwhuis bij VIBe. Het is volgens hem belangrijk dat er een bepaalde standaard komt voor data waar iedereen uit kan putten. Ook Nova is uitgerust met verschillende sensoren om data te verzamelen.
Voorbeeld
,,Mistlampen die automatisch aangaan”, begint Brouwhuis zijn uitleg. ,,Auto’s die een bepaalde afstand tot elkaar houden tijdens een file. Of stel, je auto wordt gestolen; dan kunnen we met een gps signaal precies zien waar die voor het laatst is geweest. Echt waar, de mogelijkheden zijn eindeloos.” Ook TU/ecomotive ziet dit wel voor zich: ,,Als alle voertuigen sensoren hebben in de vering en ze rijden over een slecht stuk weg, dan zakt de vering in, dat wordt geregistreerd. Wanneer deze data door de overheid wordt gebruikt, kunnen ze precies zien waar het asfalt onderhoud nodig heeft.”
Brouwhuis benadrukt het belang om studenten aan boord te halen. ,,Wij investeren graag in projecten als Nova, studenten zijn de medewerkers van de toekomst.”
Shell Eco Marathon
Maar voordat dat zo ver is rijden de studenten volgende week de Shell Eco Marathon. Wie rijdt de meeste kilometers met het minste verbruik? Stevens: ,,Hier komt de verzamelde data uitstekend van pas. Hopelijk kunnen we hiermee aantonen dat het erg nuttig is waar VIBe mee bezig is.”