Vandaag deel 8 van onze serie over Eindhovense Startups to Watch: Utomik, het platform dat gebruikers voor een tientje per maand onbeperkt gamen aanbiedt. Een gesprek met CEO Doki Tops over het vinden van focus in je bedrijf en die ene cruciale vraag – die eigenlijk iedereen zich met enige regelmaat zou moeten stellen: “Wat is het mooiste, grootste of slimste dat je zou doen als geld geen rol speelt?”
Utomik heeft de potentie om de Spotify van games te worden (aldus de e52 Startups to Watch-jury)
Dit interview begint achter een gigantisch computerscherm op een kantoor aan de Paradijslaan in Eindhoven. De onheilspellende beelden van Darksiders II verschijnen op het scherm. Doki Tops kijkt tevreden. Binnen een paar seconden is de klassieker onder de games gestart, precies zoals ze het bij Utomik graag zien. Deze startup moet het platform worden waar iedereen onbeperkt, makkelijk en vooral snel kan gamen.
Ben je zelf ook een gamer?
“Ik game al zolang ik me kan herinneren. Zelf games ontwikkelen doe ik sinds mijn dertiende, samen trouwens met Chris van der Linden (een van de mede-oprichters). In 2005 zijn we ons eerste bedrijf begonnen, nog vanuit ons studentenhuis. Aanvankelijk vooral gericht op de ontwikkeling van games, later meer op het verkopen van de technologie die je nodig hebt om games te maken en op de distributie ervan.”
De jury noemt jullie een platform dat de potentie heeft om de Spotify van games te worden. Is dat een goede vergelijking?
Ja, in de zin dat je tegen een vast bedrag per maand onbeperkt gebruik kunt maken van ons aanbod. Maar de beste vergelijking is eigenlijk Amazon Prime, dat heeft ook een all-you-can-eat-principe – behalve voor de nieuwste series, die moet je los kopen. Zo is het bij ons ook. Voor een tientje per maand heb je toegang tot alle games die zich al bewezen hebben. Wil je het nieuwste van het nieuwste, dan kun je die game apart bij ons aanschaffen.”
“Een belangrijk aspect van het Utomik platform”, voegt Tops toe, “is dat dat de games op het systeem van de eindgebruiker draaien, en niet in de cloud, zoals andere providers doen. Dat scheelt enorm in de operationele kosten en de user experience is veel beter.”
Hoe werkt dat?
Bij ons download je eerst een klein stukje en kun je dan gelijk gaan spelen. De rest wordt beetje bij beetje geladen terwijl je speelt. De gamer kan gelijk aan de slag en hoeft niet eerst te wachten tot het hele spel is gedownload.”
Wat is jullie grootste les geweest tot nu toe?
“Op een gegeven moment, eind 2013, hadden we zoveel kennis en ervaring in huis. En toch merkten we bij een investeerder twijfel. Hij zei, “jullie moeten een groter plan maken, jullie kunnen veel meer.” Om helemaal los te komen van wat we al deden, hebben we onszelf de vraag gesteld: als geld geen rol speelt, wat is dan het mooiste, grootste of slimste dat we kunnen bouwen? Toen was het direct helder: we willen de Spotify of Netflix van games worden. Ik kan het iedereen aanraden, het is een vraag die je jezelf met enige regelmaat zou moeten stellen.
En wat is het hoogtepunt geweest?
Die les, die we eind 2013 getrokken hebben, zie ik nog steeds als het hoogtepunt. Iedereen kreeg meer focus en meer energie, daarvoor was het vooral bikkelen. We hebben de naam Utomik bedacht, een logo laten ontwerpen en ons kantoor een metamorfose gegeven.
En hoe ver zijn jullie nu?
“We zitten nu in closed beta (een gesloten testfase), waarbij gebruikers vanuit verschillende landen ons platform testen. En inmiddels hebben we ruim 400 games in ons bestand en daar komen er elke week meer bij. We merken dat onze gebruikers een breed aanbod belangrijk vinden. Het binnenhalen van nieuwe en grotere bekende games heeft op dit moment de grootste prioriteit, en dat gaat gelukkig ook goed. Verder krijgen we veel positieve feedback, ons gebruiksgemak scoort zelfs een negen. De testfase sluiten we in november af, daarna gaan we echt van start en kan iedereen gebruik maken van Utomik.
Jullie zijn officieel een Amerikaans bedrijf. Toch zitten jullie in Eindhoven?
Voor de aantrekkelijkheid van ons bedrijf is het handig om Amerikaans te zijn. Bovendien zijn we daar ook veel. Ik zit ongeveer de helft van mijn tijd in de Verenigde Staten, vooral in Los Angeles, San Francisco en Seattle. Veel uitgevers van games zijn daar ook gevestigd, die zijn voor ons natuurlijk heel belangrijk. Maar bijna ons hele team zit hier in Eindhoven. En er gebeurt hier veel in games. Met bedrijven als Game House, Blue Giraffe en de schaal waarop wij werken. Straks heeft Eindhoven de grootste game sector van Nederland.”
Dit is het achtste portret van een Eindhovense startup die dit jaar in de Top 10 Startups to Watch staat. Tot nu toe verschenen:
Medimetrics (en de op afstand bestuurbare pil)
Manus Machina (en de virtual reality handschoen)
Ioniqa (en de oplossing van het afvalprobleem)
NoFoodWasted (en de app tegen voedselverspilling)
Smart Robotics (en het uitzendbureau voor robots)
Fistuca (en hoe je stiller kunt heien op zee)
Avular (en de precieze drone)