Of hij zijn verhaal niet wilde vertellen op een groot symposium voor de voedsel- en IT-sector, de Food Bytes Summit in Verenigde Staten? Het ministerie van Economische Zaken wilde daar laten zien wat Nederland kan op het gebied van voedsel en IT en belde August de Vocht van NoFoodWasted. Eind juni zat De Vocht in het vliegtuig naar San Francisco. De reis leverde hem verschillende internationale contacten op en binnenkort verschijnt er zelfs een film. Een gesprek met de man die een app bouwt tegen voedselverspilling. Of: met de man die “een movement aan het creëren is”, zoals ze in de VS zouden zeggen.
Verontwaardiging over voedselverspilling leidt tot slimme oplossing” (aldus de e52-jury)
Anderhalf jaar geleden begon August de Vocht met NoFoodWasted. Volgens de ondernemer wordt jaarlijks voor zo’n 400 miljoen euro weggegooid aan producten die over tijd zijn door supermarkten. “Wat enorm zonde”, vond De Vocht en bedacht een concrete oplossing voor dit probleem. Met de app “afgeprijsd” kun je zien welke supermarkten in de buurt hun producten in prijs verlagen omdat ze tegen hun houdbaarheidsdatum aanzitten. “NoFoodWasted indexeert de afgeprijsde artikelen en informeert mensen via de app over de producten die op hun boodschappenlijstje staan. Zo worden meer producten die bijna over tijd zijn toch verkocht.”
De app werkt nu in vijfentwintig supermarkten (van vijf verschillend ketens) verspreid over het land. Uit Eindhoven doet de Albert Heijn op het Cassandraplein mee.
Wat is het hoogtepunt tot nu toe?
“Het enthousiasme waarmee de app door consumenten is ontvangen. Ik ben in de beginperiode veel in supermarkten geweest om te kijken hoe mensen de app gebruiken. Vaak kwamen klanten dan naar me toe om met me te praten en vragen te stellen. Dat mensen daadwerkelijk de app downloaden en ermee aan de slag gaan, is gewoon heel gaaf. De supermarktondernemers die nu aangesloten zijn, merken ook het verschil. Ze hoeven minder voedsel weg te gooien.”
En wat is een lesson learned?
“Dat is een les die ik iedere ondernemer kan aanraden: ga eens pitchen in de Verenigde Staten! Of in ieder geval voor een totaal nieuw publiek, in een andere taal. Zo leerzaam. Het probleem van voedselverspilling is in de VS net zo aanwezig als in Nederland, al wordt er wel anders tegen aangekeken. De oplossing die ik vertelde was dan ook dezelfde, maar de weg er naar toe een andere. Amerikanen denken anders en vooral veel groter. Ook als ik nu in Nederland een verhaal houd, heb ik daar wat aan.
Hoe ging de pitch uiteindelijk?
Die ging heel goed. Van de 150 aanmeldingen waren er tien bedrijven uitgekozen om daar hun verhaal te doen. Wij waren de enige Nederlanders, de rest was Amerikaans. Die negen andere bedrijven waren eigenlijk ook al een fase verder, hadden hun financiering al helemaal rond. Zo ver zijn wij nog niet, we zijn nog steeds in gesprek met investeerders. Toch zijn we daar in San Francisco tweede geworden, echt heel gaaf. Het publiek reageerde heel enthousiast op NoFoodWasted en ik ben ter plekke zelfs uitgenodigd om naar Stanford University te komen om over mijn bedrijf te vertellen. Een top drie universiteit in de Verenigde Staten, en ik mocht er studenten en professoren uitleggen wat wij tegen voedselverspilling doen. Geweldig!”
Waarom Eindhoven
Toen ik anderhalf jaar geleden begon, had ik de mogelijkheid om het bedrijf in Amsterdam of in Eindhoven te vestigen. Ik zocht een plek die het liefst in de buurt was (De Vocht heeft ook een bedrijf in Tilburg, red) en internationaal is. Amsterdam en Eindhoven zijn voor mij internationaal gezien even interessant. Eindhoven was dichterbij en daarom zit ik hier. De vibe is heel goed en ik heb veel steun gehad van verschillende partijen uit de regio. Bijvoorbeeld van Brainport Development, waar ze snapten wat ik wilde en waar veel kennis zit. Zij hielpen ook bijvoorbeeld bij het regelen van deze kantoorruimte op de HighTech Campus.
What’s next?
“De belangrijkste volgende stap is het uitrollen van de app in heel Nederland en de app zelf verder doorontwikkelen. Daarvoor hebben we wel een nieuwe investeringsronde nodig. Een partij is al aan boord maar we staan open voor een tweede investeerder.
Een ander bijzonder project is dat er momenteel een documentaire wordt gemaakt over NoFoodWasted. Over de gave dingen, zoals zo’n reis naar de VS, maar ook over de andere kant: het bikkelen waar je als startup zonder meer mee te maken krijgt.
Dit is een trailer van de documentaire die Daan Willekens en Thijs Verwegen van D2D Media momenteel maken over de startup NoFoodWasted.
Dit is het vierde portret van een Eindhovense startup die dit jaar in de Top 10 Startups to Watch staat. Tot nu toe verschenen: