Gisteren presenteerde e52 de Top 10 Startups to Watch 2015. Tien veelbelovende Eindhovense startups die aan de vooravond van mooie doorbraken staan. Wie zitten er achter deze innovatieve bedrijfjes? En wat doen ze precies? De komende tijd portretteren we de tien startups. Vandaag: Medimetrics
Slimste regio, slimste km², slimste pil. Logisch! (aldus de jury)
Medimetrics is een klein en internationaal bedrijf. Vier jaar geleden opgericht door vijf heren uit vier verschillende landen. Allen werkzaam bij Philips. Inmiddels werken er acht mensen bij de Philips spin-out.
We spreken met Suzanne Tibosch, Clinical Research Expert, en met Jeff Shimizu, een van de oprichters en CTO die inbelt vanuit de andere vestiging in de Verenigde Staten. Vanuit twee lokaties voert Medimetrics onderzoek uit met de ‘IntelliCap’ en wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten.
De jury noemde het ‘de slimste pil’. Wat is IntelliCap precies? “De IntelliCap is een elektronische capsule die je inslikt en die uit twee delen bestaat. Het ene deel is de medicatiecontainer, waarin medicatie geladen kan worden. In het andere deel zitten een microcomputertje, diverse sensoren en een onderdeel dat ervoor zorgt dat het medicijn in het lichaam vrij komt. De capsule kan meten waar hij is in het lichaam en deze informatie via ingebouwde communicatiemiddelen doorgeven aan een externe computer.”
Waar kun je de pil voor gebruiken?
“Het is eigenlijk een op afstand bestuurbare capsule, die voor twee groepen interessant is. Aan de ene kant werken we veel samen met farmaceutische bedrijven. Voor hen is de capsule een waardevolle tool om te onderzoeken wat er precies met hun medicijn gebeurt nadat het wordt ingenomen. We kunnen de capsule in verbinding stellen met een computer waarop je kunt zien waar de capsule zich bevindt en wanneer het meest geschikte moment is om de medicatie vrij te geven in het lichaam. Op basis van deze unieke technologie kunnen ook smart pharmaceuticals en nieuwe devices gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is de vaginale ring, die Medimetrics samen met Ligalli aan het ontwikkelen is. Deze vaginale ring kan metingen doen en op basis hiervan de gewenste hoeveelheid medicijn afgeven. Je kunt hierbij denken aan toepassingen op het gebied van fertiliteit en anticonceptie.
Aan de andere kant is de capsule van toegevoegde waarde voor patiënten zelf. De capsule kan zo geprogrammeerd worden dat deze pas medicatie afgeeft op het moment dat hij op de juiste plek in het maagdarmkanaal is. Dit maakt een medicijn effectiever en geeft meestal minder bijwerkingen. Ook kan het tijdstip van afgifte ingesteld worden. Voor bijvoorbeeld Parkinson patiënten ligt het ideale moment van medicijninname rond een uur voor ontwaken, wat natuurlijk lastig, zo niet onmogelijk, is. De IntelliCap kun je de avond van tevoren innemen en zo instellen dat om bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends de capsule het medicijn uitstoot.“
En wat gebeurt er dan met de pil? “De capsule verlaat het lichaam via de normale spijsvertering en kan gewoon met de rest van de ontlasting worden doorgespoeld. We werken aan een IntelliCap die volledig afbreekbaar is.”
Hoogtepunten?
“Elke stap van certificering van onze producten is weer een hoogtepunt. We werken nauw samen met internationale farmaceuten. Zij zorgen voor de medicatie, wij voor de technologie en het device. Uiteraard moet de capsule aan hele hoge eisen voldoen voordat het een menselijk lichaam in kan.
En een ander hoogtepunt was het winnen van de Accenture Innovation Award, categorie High Tech, eind vorig jaar. Dat ook het brede publiek ons erkent, is heel mooi.”
De belangrijkste les tot nu toe?
“Dat echte innovatie pas plaatsvindt door met partners te praten. We steken heel veel tijd in het luisteren naar farmaceuten, patiënten, artsen en verpleegkundigen. Zij die uiteindelijk dagelijks met de op afstand bestuurbare pil zullen werken.
What’s next?
“Wij kijken heel erg uit naar het doorontwikkelen van de IntelliCap voor het doen van aanvullende metingen in de dunne en dikke darm. We zijn nu onder andere bezig om de capsule kleine beetjes vloeistof van de darminhoud te kunnen laten opzuigen. Zo kun je zien hoe de darmflora eruit ziet. Dat heeft niet alleen met medicijngebruik te maken. Je kunt het ook gebruiken om het effect van voeding op de darmen te bestuderen.
Hoe bevalt het Eindhoven?
“Voor ons is de High Tech Campus een hele inspirerende omgeving”, zegt Shimizu. De Amerikaan werkt zelf vooral vanuit de vestiging in Briarcliff Manor, New York maar neemt regelmatig het vliegtuig naar Amsterdam en vervolgens de trein naar Eindhoven. Niet alleen het grootste deel van het team zit in Eindhoven, ook de productie vindt grotendeels hier plaats. Op Strijp-S, in een van de oude Philips panden, worden nu de slimme pillen gemaakt. “We keep the Philips legacy alive”, lacht Shimizu aan de andere kant van de lijn.
Team: Jeff Shimizu, Thomas Frischmuth, Olaf Weiner, Klaas Kerkhof, Christoph Wanke, Ventzeslav Iordanov, Suzanne Tibosch, Désirée van den Bosch
Op de foto: Klaas Kerkhof, Désirée van den Bosch, Ventzeslav Iordanov en Suzanne Tibosch