De zenuwen moeten door de kelen gegierd hebben bij de ondernemers van 11 verschillende startups. Zij werden drie maanden geleden uitgekozen om hun droom waar te maken in de ‘accelerator’ Startupbootcamp HighTechXL. Vrijdagmiddag werden de pitches gehouden in een uitverkocht Evoluon.
Manus Machina, Avular, Unicare en STAR Engines hadden op het eind van de dag hun financiering van in totaal ruim 3,1 miljoen euro al rond. “Zo snel kan het gaan”, merkte Guus Frericks HighTechXL op.
Het concept Startupbootcamp bestaat inmiddels in verschillende landen en faciliteert technologische bedrijven in de startupfase. Dat gaat van commerciële tot technische begeleiding. Ook het pitchen wordt aangeleerd. De financiering van Startupbootcamp komt onder meer uit het bedrijfsleven (ABN Amro is een van de hoofdsponsoren) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
Van de drie bedrijven die ‘fully funded’ zijn, kwamen er vrijdag twee vrij spectaculair aan hun fondsen. Een durfkapitalist uit China, die naar eigen zeggen met zijn eigen privéjet vanuit Las Vegas naar Nederland was gevlogen voor het evenement, verraste Manus Machina en Avular met de aankondiging het gehele benodigde bedrag te betalen. Op het podium werden de inderhaast opgestelde contracten getekend.
Manus Machina: 600.000 euro
Het bedrijf Manus kwam bij het Startupbootcamp met een idee voor een paar handschoenen waarmee games gespeeld kunnen worden. In combinatie met een virtual reality bril zoals de Oculus Rift moet dit leiden tot een ultieme game-ervaring. Het toetsenbord en de muis die er nu nog tussen zitten worden overbodig dankzij dit product.
Rob Ligteringen, een van de mensen die in Startupbootcamp investeerden, heeft de ontwikkeling gevolgd en weet inmiddels dat de handschoenen ook andere doelen kunnen gaan dienen. “Het is in eerste instantie bedacht om gebarentaal in spraak om te zetten. Uiteindelijk vonden ze ook een toepassing voor de game-industrie.”
Na afloop van het event had lead designer van Manus Stijn Stumpel geen woorden over. “Sorry, ik ben nu even niet in staat vragen te beantwoorden.” Stumpel deed ook de pitch en zijn team en hij werden compleet overvallen toen het nieuws ineens bij de presentator van de Demoday binnenkwam dat het bedrijf de volledige funding binnen had.
De volgende stap voor Manus is het integreren van commando’s die specifiek zijn voor bepaalde games, zo weet Edwin de Zeeuw. Hij is een van de mentoren die het bedrijf begeleidde.
Avular: 500.000 euro
Startupbootcamp is altijd op zoek naar de ideeën die ontwrichten. Denk aan taxiservice Über die de taxibranche op z’n kop zette. Of de eerder genoemde Oculus: een revolutie voor de game industrie. Zo wist ook Avular spraakmakend genoeg te zijn om tot de elf uitverkorenen te horen.
Avular ontwikkelde een drone die vele malen preciezer is dan het beste wat nu op de markt verkrijgbaar is. Drones zijn er natuurlijk al een tijdje, maar dit model kan volgens de makers op meerdere gebieden uitkomst bieden. Denk aan het inspecteren van de binnenkant van een olieopslag. In de gigantische tanks van onder meer Shell moet daarvoor eerst een steiger van 140.000 euro gebouwd worden, waarna inspecteurs twee weken lang bezig zijn. De Avular doet er twee dagen over en maakt hoge resolutie foto’s van de binnenkant.
Maar ook levens kunnen gered worden en pakjes bezorgd. Avular’s Ramon Haken stelt zich voor dat een defibrillator om iemands hart op gang te brengen in no-time bij het slachtoffer van een hartaanval is. Amazon is al bezig met het idee om pakketjes met drones te bezorgen. Wellicht de drones van Avular.
STaR Engines: 2.000.000 euro
Het bedrijf dat het grootste bedrag nodig heeft is mogelijk al het verste. De mededeling dat ze de benodigde twee miljoen al binnen hadden was al in de pitch verwerkt. STaR Engines heeft een jerrycan ontwikkeld die als generator van stroom fungeert. De oplossing van zogeheten ‘Range Anxiety’: de angst van eigenaars van elektrische auto’s om zonder stroom te komen langs de kant van de weg.
In de fraai vormgegeven elektrische motor zit de echte uitvinding: een apparaat dat het midden houdt tussen een elektrische en een verbrandingsmotor. De generator – die twee keer zo klein is als de huidige generatoren – wekt stroom op voor onder meer elektrische auto’s en loopt op benzine. Op deze manier is er altijd een oplossing voor handen mocht de auto zonder elektriciteit komen te staan.
Unicare: bedrag niet bekend
Met een slim pakket aan soft- en hardware incontinentie te lijf gaan. Iets dat zo ver gaat dat een app uiteindelijk zelfs moet kunnen zeggen tegen iemand die aan incontinentie lijdt dat die persoon naar de wc moet. En ja, zonder dat ze zelf weten dat het bijna zo ver is.
Zo’n 400 miljoen mensen lijden wereldwijd aan incontinentie en daar wil Unicare wat aan doen. Het product verzamelt data over de patiënt en kan op die manier gericht training geven om incontinentie uiteindelijk te genezen. Bij UMC Maastricht en zorggroep De Archipel lopen inmiddels proeven. Ook heeft Unicare de ex-CEO van Hitachi weten te strikken om een divisie in Japan neer te zetten.
Nog zoveel meer….
De resterende startups die zich tijdens de bruisende middag presenteerden hadden eigenlijk allemaal prachtige ideeën. Van een hulppakket voor detectie van landmijnen door burgers tot apparaten om astma-patiënten te helpen. Een volledig overzicht van de overige startups Hierstar, Bibak, Amen, Respi, Runr, Spinco en Ulu is te vinden op de website van Startupbootcamp. En bekijk hier alle 9 interviews die Fast Moving Targets eerder bij Startup Bootcamp HighTechXL hield.