In 2050 moeten robots de menselijke wereldkampioen voetbal verslaan. Althans, als het aan de organisatie van de RoboCup ligt. Op 30 maart vormt het Evoluon vijf dagen lang het strijdtoneel voor de RoboCup European Open 2016, een internationale competitie voor robots.
Robocup organiseert wereldwijd competities voor robots, met voetbal als speerpunt. Een voetbalcompetitie klinkt misschien niet erg nuttig, maar het biedt een testomgeving waar veel gegevens kunnen worden verzameld. Na de toernooien worden die met elkaar gedeeld, ter ondersteuning van de ontwikkeling van robotica. Volgens de organisatie zullen er meer dan 1000 deelnemers uit 20 landen aanwezig zijn.
De TU/e organiseert een editie in Eindhoven en bevat een Small Size League en een Middle Size League. Bij de Small Size League informeert een camera boven het speelveld de robots over de positie van de bal en ligt de nadruk op het samenspel tussen de spelers. De Middle Size League wordt gespeeld op een veld van 12 bij 18 meter met robots die geheel zelfstandig functioneren en overleggen met de teamgenoten.
Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven, Tech United, zal ook weer meedoen. In 2012 behaalde het team de wereldtitel in Mexico. Vorig jaar verloor Tech United (weer) in de finale tegen Water, het Chinese team. Ook Amigo, de zorgrobot van het Eindhovense team, doet het goed. Vorig jaar won Amigo goud bij de RoboCup German Open.
Haal jouw robot uit de kast en strijd samen met o.a. @TechUnited om de titel in @Evoluon 🙂 #battle https://t.co/dLbmCZX1CV
— Edwin van Enck (@evenck) January 22, 2016
Om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen is er een RoboCup @Home- en RoboCup @Workcompetitie toegevoegd.
In @Home-competitie moeten de robotteams laten zien hoe hun uitvindingen de maatschappij kunnen ondersteunen. Er wordt een thuisomgeving gesimuleerd waarin de robots assisteren bij het uitvoeren van allerlei taken, zoals opruimen en boodschappen doen. Ook wordt er gekeken naar toepassing in ziekenhuizen.
De Robocup @Workcompetitie onderzoekt de toepassing voor werkgerelateerde omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan reddingsdrones, zoals Wings For Aid, waarbij ook de TU/e betrokken is.
Tot slot is er een Juniorcompetitie die ruimte biedt voor voetbal-, dans- en reddingswedstrijden. Circa 500 basis- en middelbare scholieren uit verschillende landen zullen hier aan meedoen.
Het evenement is gratis te bezoeken. De inschrijvingen zijn vandaag gesloten, met uitzondering van de Juniorcompetitie.