PhotonDelta en AIM Academy organiseren deze week de eerste vergadering van het World Technology Mapping Forum. Het doel is om de eerste Internationale Fotonische Systemen Routekaart te produceren, vooruitkijkend op de wereldwijde technologiebehoeften in 2030 en daarna. In een korte reeks bieden we drie standpunten over waarom het Photonics Roadmapping Forum zo belangrijk is. Vandaag: Michael Lebby
Dr. Michael Lebby, directeur van Lightwave Logic (LWLG) met het hoofdkantoor in Colorado, is zwaar betrokken bij het voorbereiden van het Fotonica Forum. “Ik verwacht dat de bijeenkomst in Nederland de kansen kan onderzoeken die we vandaag niet zien en dieover tien jaar heel gewoon zullen zijn. Deze lange termijn road mapping discussie is essentieel voor overheid, onderzoek en industrie om uit te zoeken waar ze kostbare financiën in nieuwe technologieën willen investeren de komende pakweg 10 tot 15 jaar.”
“Dit forum is heel anders dan product roadmap discussies. De tijdlijn is een stuk langer. Datacenter bedrijven zeggen de laatste jaren dat ze qua kostenstructuur van 1 dollar per Gigabit bij 400 GB/sec voor een 2 km lange glasvezelverbinding willen bereiken. Dus, als je een glasvezelverbinding hebt die twee schakelaars in een datacenter verbindt, dan zeggen deze bedrijven dat ze eigenlijk alleen 400 dollar willen betalen om een zender/ontvanger aan elk uiteinde te installeren.”
“Als je die data in een roadmap scenario stopt en de experts samenbrengt, dan begin je jezelf af te vragen hoe we de technologie kunnen laten werken en wat er moet gebeuren om de prijs te verlagen naar 1 dollar per Gigabit en de klant tevreden te houden. Het kan zijn dat je vastloopt en dat het doel niet bereikbaar is, maar gaandeweg zul je hoe dan ook tal van interessante kansen tegenkomen.”
PhotonDelta en AIM Academy hebben een breed scala van senior fotonica experts samen gebracht in een vertrouwde, niet-concurrerende omgeving om ze zo in contact te brengen met (potentiële) klanten van hun technologieën. Goede roadmaps filteren echt de meest cruciale technologieën eruit en definiëren een aantal brede statistieken rond succesformules voor high-volume producten.
“Over tien jaar hebben we overal sensoren. Die berekenen dan van alles wat nu niet mogelijk is: luchtkwaliteit, levensstijl, autonome voertuigen. Ik verwacht miljarden sensoren, die elk verbonden moeten zijn, maar toch veilig blijven. Hoe halen we de kosten naar beneden zodat ze alomtegenwoordig worden? Dit is iets wat we aan moeten pakken tijdens onze road-mapping discussie.”
Jonathan Marks is hoofdredacteur bij PhotonDelta