Een openbare werkplek waar iedereen met technologie aan de slag kan en de opgedane kennis met elkaar deelt. Dat is wat het Permanent Future Lab op Strijp-S wil bieden. Het lab, dat bij Seats2Meet is ontstaan, wordt vrijdag – 26 februari – officieel geopend.
Hans van de Burgt, initiatiefnemer van het Permanent Future Lab (PFL) op Strijp-S, legt uit dat het idee is ontstaan in november 2015, bij de evaluatie van openbare werk- en ontmoetingsplek Seats2Meet. “Die bestond toen vijf jaar. We zagen dat het nodig was om mensen achter hun laptop vandaan te halen.” Seats2Meet draait op het sociale kapitaal dat ontstaat bij de ontmoetingen en samenwerkingen die er ontstaan, legt Van de Burgt uit. Dat gaat moeilijk samen met mensen die in hun eigen wereldje achter hun laptop blijven hangen.
“Daarnaast weten de industrie en de creatieve hoek elkaar niet te vinden”, merkt de initiatiefnemer op. “En dat terwijl innovatie doorgaans niet bij de grote multinationals plaatsvindt, maar bij de kleinere partners.”
Die signalen leidden tot de oprichting van het Permanent Future Lab. Eindhoven is de derde stad met een dergelijk lab, naast Utrecht en Den Haag. Van de Burgt vergelijkt het PFLab met de opzet van het Evoluon, waar geïnteresseerden vroeger de nieuwste snufjes van Philips konden ontdekken. “Het is vele malen kleiner, maar de ambitie is hetzelfde.”
Het lab biedt open source-hardware om mee te knutselen, zoals een Raspberri Pi en Arduino, maar ook een 3d-printer. Alles is voorzien van laagdrempelige uitleg, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het PFLab draait volledig op de eigen community en is afhankelijk van vrijwilligers. Het materiaal komt van zowel bedrijven als particulieren die graag hun steentje willen bijdragen. “Delen betekent vooruitgang”, zegt Van de Burgt. Ook gebruikers dragen daaraan bij door hun bevindingen te delen in een logboek.
“Het Permanent Future Lab moet een plek worden voor het beleven van technologie”, hoopt de initiatiefnemer. Iedere laatste vrijdag van de maand vinden er sociale activiteiten plaats, zoals cursussen. Het lab wordt op 26 februari officieel geopend.