Go! Groen OV heeft besloten niet mee te bieden op de mogelijkheid om vanaf december 2016 het busvervoer in Zuidoost-Brabant te mogen verzorgen. Eerder liet dit bedrijf, dat zich specialiseert op vervoer met elektrisch aangedreven bussen, nog weten dat wel te gaan doen. Ook Arriva is afgehaakt. Daarmee is Hermes, dat ook nu het busvervoer in de regio verzorgt, de enige busonderneming die een bieding heeft ingediend.
Lees hier meer over de ambities van Go! Groen OV en de OV-concessie voor de regio Eindhoven
Go! Groen OV zegt “in de startblokken te staan” om te gaan bieden op vijf concessies van openbaar busvervoer die in 2016 t/m 2018 op de markt komen, om te beginnen die in Almere. Het afhaken in Brabant heeft alles te maken met de hoge investeringskosten, zo laat Go! Groen-oprichter Arjen Jaarsma weten. “Het bieden op en implementeren van openbaar-vervoerconcessies is duur. Op investeerdersplatform Investormatch hebben wij daarom een participatiepitch geplaatst voor de financiering van onze initiële kapitaalbehoefte.” Jaarsma zoekt bijna zeven ton. Op de langere termijn ziet Jaarsma volop kansen. “De markt voor openbaar vervoer is een groeimarkt waarin door de omvang en lange looptijd van concessies, winstmarges absoluut gezien groot zijn.”
Het Helmondse bedrijf Ebusco was een van de kandidaten om voor Go! Groen OV de elektrische bussen te leveren. De VVD stelde gisteren inderhaast raadsvragen over de beperkte inschrijving. Ferry van den Broek: “De VVD vindt dit niet wenselijk omdat hiermee een belangrijk keuzeaspect en de concurrentie vervalt. Daarnaast hebben we Hermes de afgelopen jaren nou niet leren kennen als de meest flexibele en meedenkende partij.”
Provincie
Vervoerders konden de afgelopen maanden inschrijven op de tien jaar durende concessie voor busvervoer in Zuidoost-Brabant. Hermes bleek dus de enige die dat aandurfde. Dat wil echter nog niet zeggen dat deze vervoerder de buit binnen heeft. Volgens de provincie wordt de bieding van Hermes “de komende weken zorgvuldig beoordeeld. De provincie wil uiterlijk dit jaar de opdracht voor het OV in Zuidoost-Brabant gunnen zodat de nieuwe concessie op 11 december 2016 van start kan gaan.”
De provincie zegt met het nieuwe OV-contract “zo goed mogelijk te willen aansluiten bij de wensen die de reiziger heeft”, met een zogenaamd ‘vraaggericht vervoersaanbod’. “Dat betekent dat extra bussen worden gevraagd op die lijnen en tijdstippen dat er veel vraag naar OV is en minder bussen op de zogenaamde ‘dunne lijnen’”, aldus een provinciewoordvoerder. Daarnaast eist Brabant van de vervoerders “goede en innovatieve plannen voor klantvriendelijke reizigersinformatie, serviceverlening, betrouwbare betaalsystemen en comfortabele bussen”.
In 2025, dus tegen het einde van de nieuwe concessie, moeten alle bussen in Zuidoost-Brabant zonder schadelijke uitstoot rijden. De komende tijd wordt de ingediende bieding van Hermes op deze eisen en ambities getoetst.
Ook interessant: OV-magazine over de aanbesteding in Brabant