Na de Stella en de Nova (beide projecten krijgen nog een vervolg) is nu een groep TU/e-studenten aan de slag met de FAST. Deze “Formic Acid Sustainable Transportation” is de nieuwste uitdaging om mobiliteit duurzamer te maken. De Eindhovense universiteit heeft inmiddels een grote reputatie met deze studententeams.
FAST draait om het bouwen van een auto die rijdt op “solar fuel formic acid”, mierenzuur (methaanzuur) dat vanuit zonne-energie kan worden opgewekt. Het team, dat op dit moment uit tien mensen bestaat, werd voor deze missie uitgedaagd door professoren Evgeny Pidko en Georgy Filonenko. Het afgelopen studiejaar slaagden de studenten er al in om een mini-auto op mierenzuur te laten lopen. Nu gaan ze voor de ultieme test: niet alleen moet er een echte auto gebouwd worden, maar ze willen er ook nog eens dwars door Europa mee gaan rijden.
“We zijn ons er bewust van dat dit een extreem ambitieus plan is”, vertellen de studenten. “Daarom hebben we er ook voor gekozen om niet alle energie te steken in het van nul af aan opbouwen van een nieuwe auto, maar gebruiken we een bestaande auto die op waterstof loopt.”
Partners van het studententeam zijn het Arnhemse HyET, het in Turnhout gevestigde WaterstofNET en de universiteit zelf natuurlijk.