Op aansprekende locaties geven toptechnologie bedrijven een kijkje ‘in de keuken’ van hun organisatie. Als afsluiter van de Dutch Technology Week brengt de High Tech Ontdekkingsroute je langs alle high tech hotspots in de regio. Voor jong en oud, voor professionals en liefhebbers, deze dag zit vol met verrassende ontdekkingen voor iedereen! Er is veel te zien, te doen, te beleven, het is een dag waarbij je als bezoeker ervaart dat je woont, werkt en leeft in een hightech land om trots op te zijn! In een serie artikelen nam E52 alvast een kijkje op de High Tech hotspots van de DTW. Vandaag de medische high tech bij Philips Innovation Center Eindhoven North.
Vanuit Best maakt Philips medische scanners – waarmee artsen nog sneller en efficiënter kunnen vaststellen wat er met je aan de hand is – en ontwikkelt ze systemen waarmee artsen via nauwkeurige beelden bijvoorbeeld een hartklep kunnen vervangen of lokaal een tumor kunnen behandelen. Philips is wereldwijd marktleider voor deze scanners en beeldgestuurde systemen voor medische behandelingen, ook wel “Image Guided Therapy” genoemd. Normaal gesproken is de campus gesloten terrein maar op 20 mei zet Philips in Best haar deuren open en kun je letterlijk overal achter de schermen kijken: in de ontwikkelafdelingen, de fabrieken, het bezoekerscentrum, maar ook het wellnesscentre voor medewerkers.
Er werken in Best ruim 3200 medewerkers waarvan de helft in R&D werkt en de overige medewerkers onder meer in manufacturing en sales. “De campus valt sinds kort onder Philips Innovation Center Eindhoven”, vertelt Bert van Meurs. Hij is de voorzitter van dit innovatieve centrum. Daarin zijn ook Philips Research en Design, die gevestigd zijn op de High Tech Campus (HTC), ondergebracht. Op HTC werken ruim 4000 Philips-medewerkers, waarvan ruim de helft in de R&D.
Een jaar geleden maakte Philips de keuze zich volledig op health tech te richten. “We werken aan het verbeteren van mensenlevens met inzet van betekenisvolle, geavanceerde innovaties. Dat doen we preventief met producten voor de consument, maar ook bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten. Dat laatste is minder zichtbaar in het dagelijks leven maar we hebben er wel degelijk mee te maken als we naar het ziekenhuis moeten.”
“We werken aan het verbeteren van mensenlevens met inzet van betekenisvolle, geavanceerde innovaties.”Bert van Meurs, Philips Innovation Center Eindhoven
Op 20 mei zijn er onder meer demonstraties van de scanners waarmee van elk deel van het menselijk lichaam beelden gemaakt kunnen worden. “Die scherpe beelden in combinatie met software maken het mogelijk om allerlei verschillende weefsels in het lichaam te ontdekken, waardoor een arts een betere en snellere diagnose kan doen. Dat betekent uiteindelijk een betere zorg en behandeling voor een patiënt, die vervolgens eerder naar huis mag en minder snel terug hoeft te komen.”
“We zijn ook marktleider in ‘minimale invasieve therapie’ die onder meer bij dotteren of hartkatheterisatie wordt toegepast. Waar vroeger een patiënt voor een bypass of het vervangen van een hartklep een openhartoperatie moest ondergaan, kan een arts tegenwoordig via zeer nauwkeurige beeldtechnologie bij de plek van behandeling komen met minimale ingrepen. Hiermee kunnen artsen bloedvaten openen, hartkleppen vervangen, een beroerte in de hersenen behandelen en zelfs tumoren lokaal behandelen”, zegt Van Meurs. “Met de inzet van deze Philips-systemen wordt momenteel wereldwijd iedere seconde een patiënt behandeld.”
“Geheim gehouden parel”
“Het is soms een vreemde gewaarwording dat de gemiddelde Nederlander zich nauwelijks een voorstelling kan maken van wat onze scanners nu precies doen en welke geavanceerde technologie erachter zit”, zegt John van Soerland, locatiemanager van Philips Innovation Center Eindhoven in Best. “Ze weten vaak wel hoe een MRI-scanner eruit ziet. Maar dat de technologie die erachter zit hier in Best wordt gemaakt, weten ze niet. Het is een goed geheim gehouden parel. We zijn niet alleen marktleider daarin, maar ook veruit een van de grootste werkgevers in de regio. Vraag je aan een van de omliggende gemeentes wat hier in Best nou precies gebeurt, dan zullen maar weinig mensen daar een exact antwoord op kunnen geven.”
Dat ligt, volgens Van Meurs, voor een deel aan de markt waarin Philips met deze systemen actief is: de professionele gezondheidszorg. “Het grote publiek kent Philips vanuit het verleden vooral als een consumentenmerk van lampen, scheerapparaten en strijkijzers. De professionele activiteiten zijn minder bekend bij consument. Dat is aan het veranderen. Patiënten worden consumenten van zorg, ze worden veel mondiger en weten tegenwoordig ook veel beter wat er te halen is. Ook wordt de zorg persoonlijker, in toenemende mate gericht op gezond leven en preventie. Daar ontwikkelt Philips producten voor als de Airfryer en de Sonicare.”
“Waar normaal gesproken de deuren gesloten zijn, kun je op 20 mei onze campus bezoeken en zelf zien wat deze ‘geheim gehouden parel’ allemaal voor moois heeft voortgebracht en wat er vandaag de dag nog allemaal aan mooie, unieke innovaties ontwikkeld wordt”, aldus Van Soerland.
De naam ‘geheim gehouden parel’ komt van het boek dat Bert Tip, director Campus Services in Best, in zijn vrije tijd heeft samengesteld. Hij bracht de geschiedenis van de locatie Best in kaart voorzien van beeldmateriaal. Deze uitgave, met de titel “Philips Best, van verborgen parel tot kroonjuweel – Ondernemen met passie voor medische innovatie”, is tijdens de Open Dag te verkrijgen.
Bezoek deze hotspots op 20 mei tussen 11:00 en 17:00: De Ontdekfabriek en Strijp-S (Eindhoven), Philips Innovation Center Eindhoven North (Best), High Tech Helmond – De Peel (locatie HVL – MCM te Liessel/Deurne), High Tech Campus Eindhoven en Kempen Tech (Hapert).