© Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri maakte in 2014 naam met het ‘verticale bos’, een woontoren met balkons gevuld met bomen en struiken. Ruim vijf jaar later gaat de architect in een nieuw project nog een stap verder. Zijn ontwerp voor een nieuwe woontoren is niet meer een bos, maar doet denken aan een verticale botanische tuin. 

De bomen en struiken zijn zo geselecteerd dat de etages de twaalf maanden van het jaar volgen, waardoor de toren 365 dagen per jaar zogezegd in bloei staat

Het project bestaat uit drie delen, waarbij een nieuw te bouwen woontoren en een in een enorme serre getransformeerd bruggebouw het meest vernieuwend zijn. In de woontoren is 1700 vierkante meter aan vegetatie verwerkt verdeeld over de meeste van de 25 verdiepingen. De bomen en struiken zijn zo geselecteerd dat de etages een van de twaalf maanden van het jaar volgen, waardoor de toren 365 dagen per jaar zogezegd in bloei staat. De vegetatie zorgt ervoor, en mogelijk nog meer dan bij het ‘verticale bos’, dat het prettig is om naar het gebouw te kijken, en leidt vooral tot ecologische voordelen.

Een bos van 10.000 vierkante meter

De vegetatie in de ‘botanische toren’ absorbeert zoveel koolstofdioxide en produceert zoveel zuurstof als een bos van 10.000 vierkante meter. Met bijna 3000 vierkante meter aan zonnepanelen zal het gebouw in staat zijn om te voorzien in 65 procent van zijn eigen energiebehoefte. Structurele delen van het gebouw zijn van hout, waardoor er zeker tonnen koolstofdioxide worden bespaard tijdens de bouw. “Het gebruik van hout in deze omvang is een absolute innovatie in Europa,” zei Stefano Boeri donderdag tijdens een online presentatie in Milaan. Zijn gelijknamige architectenstudio en het Newyorkse bureau Diller Scofidio + Renfro hebben gezamenlijk getekend voor het ontwerp.  

Meld je aan voor IO op Telegram!

Elke dag om 20 uur exact één innovatief verhaal op je smartphone? Dat kan! Meld je aan voor onze Telegram-service en blijf op de hoogte van de laatste innovaties!

Meld je aan!
innovatieve eco-architectuur
© Stefano Boeri Architetti

Naast de nieuwe woontoren wordt een bestaand betonnen bruggebouw van vier kantoorverdiepingen getransformeerd in een glazen serre die zal dienen als een centrum voor evenementen en voorstellingen. Het is ook bedoeld als een uitbreiding van de zogeheten ‘Biblioteca degli Alberi’ (bomenbibliotheek). Dat is een nabijgelegen educatief park (dat overigens een paar jaar geleden door het Nederlandse bureau Studio Inside-Outside is ontworpen).

Slim verbreed zonder vormverlies

Aan de andere kant van het bruggebouw, dat Diller gisteren omdoopte in ‘ecologische brug’, wordt het ‘Palazzo Pirellino’, een bestaand kantorengebouw, gerenoveerd. Dit gebouw uit 1966 heeft een zekere charme die typisch is voor zijn tijd, en het karakter van het oorspronkelijke gebouw wordt daarom behouden. Wel wordt het geheel vernieuwd naar de huidige normen voor kantoorruimten en aan de noordkant slim verbreed zonder dat het zijn karakteristieke vorm verliest.

Er is nog een reden dat er gekozen is voor hergebruik van het gebouw. De renovatie voldoet aan de laatste normen betreffende duurzaamheid en past perfect in de parameters van het Next Generation-programma van de Europese Unie. Het gebouw komt ook tegemoet aan nieuwe normen van het post-Covidtijdperk, ook al werd donderdag niet geheel duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. 

Stefano Boeri tijdens de on line presentatie van het project in Milaan

Pirelli 39, zoals het project heet, is gelegen in het semi-centrale gebied van Porta Nuova, een omgeving in Milaan die een sterke ontwikkeling aan het doormaken is en waarin onder andere ook het ‘verticale bos’ van Boeri staat. Pirelli 39 gaat naar verwachting 300 miljoen euro kosten. Stefano Boeri Architetti en Diller Scofidio + Renfro werden door de Italiaanse ontwikkelaar Coima gekozen na een ontwerpwedstrijd, waaraan 70 architectengroepen uit 15 landen deelnamen. 

Lees hier over een ‘verticaal bos’ in Nederland.

Steun ons!

Innovation Origins is een onafhankelijk nieuwsplatform, dat een onconventioneel verdienmodel heeft. Wij worden gesponsord door bedrijven die onze missie steunen: het verhaal van innovatie verspreiden. Lees hier meer.

Op Innovation Origins kan je altijd gratis artikelen lezen. Dat willen we ook zo houden. Heb je nou zo erg genoten van de artikelen dat je ons een bedankje wil geven? Gebruik dan de donatie-knop hieronder:

Doneer

Persoonlijke informatie

Over de auteur

Author profile picture Ewout Kieckens is een Nederlandse journalist in Rome die schrijft over de Italiaanse levensstijl en cultuur. Hij heeft boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen zoals het Vaticaan en Italiaans design. Hij is zeer geïnteresseerd in innovaties, met name in de Italiaanse bijdrage aan vooruitgang.