Meerhoven is in trek bij expats. Te koop staande huizen worden voornamelijk door de internationale kenniswerkers bezocht. Volgens Ruben Trieling, voorzitter bewonersvereniging Grasrijk, gaat het om acht op de tien woningen. Om deze nieuwelingen beter te betrekken bij wat er in de wijk gebeurt, hield de samenwerkende bewonersorganisatie Meerhoven op 6 september de derde Expat Meeting.
Het idee voor deze meetings ontstond twee jaar geleden. Tijdens een bijeenkomst over inbraakpreventie meldden een paar expats dat veel van hen thuis bleven omdat de informatie in het Nederlands was. Dit was het signaal om de internationals actiever bij de wijk te betrekken. Samen met United Residents’ Association Meerhoven en Meerhoven Expat Center bedacht de samenwerkende bewonersorganisatie Meerhoven deze reeks van informatiebijeenkomsten.
In november 2014 vond de eerste plaats en in maart van dit jaar volgde de tweede. Deze derde bijeenkomst informeerde de 33 geïnteresseerden in twee uur tijd over alles wat voor hen van belang is in en rond de wijk: basisschool ’t Slingertouw (waar deze bijeenkomst plaatsvond), de internationale school, Holland Expat Center South, de Tennis Club Meerhoven en Brainport Eindhoven.
Busverbindingen
De Indiase Shahzad Khan is een van de organisatoren. Hij woont zeven jaar in Nederland en sinds maart 2010 in Meerhoven. Voor hem is de groene open wijk ideaal voor jonge gezinnen; alle voorzieningen zijn in de buurt. Ook de nabijheid van de snelweg ervaart hij als positief. Alleen de busverbindingen naar de internationale school en naar de High Tech Campus zijn minder. Om op deze locaties te komen, moet je overstappen Centraal Station Eindhoven. De bewonersorganisatie heeft een aanvraag voor een directe verbinding bij de gemeente ingediend.
Expats willen vooral praktische informatie, aldus Trieling. Het verschil tussen de kleding- en afvalcontainers bijvoorbeeld. Voor iemand uit pakweg China is dat totaal onbekend. “Mensen moeten weten waar ze die vragen kunnen stellen en hiervoor zijn deze expatmeetings bedoeld.” Tijdens de pauze en na de bijeenkomst worden contacten gelegd en telefoonnummers uitgewisseld, zowel door de wijkbewoners als de organisaties. Daphne Dansen, hoofd van de Nederlandse afdeling, vindt dat laatste ook erg belangrijk: “We moeten mensen goed wegwijs kunnen maken en daarom moeten we als organisaties met elkaar in gesprek over hoe we dat het beste kunnen doen.”
Volgens Geert van Buul, secretaris van bewonersvereniging Grasrijk, was het een goede meeting. Er hadden wat hem betreft wel meer mensen mogelijk komen. “Maar iedereen is dankbaar voor de informatie die er is en daar doe je het voor’, zegt hij. Al denkt hij wel dat een volgende bijeenkomst een meer informeel karakter zal krijgen, hij denkt bijvoorbeeld aaneen bezoek aan de Veldhovense dierentuin.
Wijk-app
Dat Meerhoven op zoek is naar moderne informatiekanalen voor haar bewoners, blijkt ook uit de op 6 september gelanceerde wijk-app: de MeerhovenApp. Ook ’t Slingertouw is op zoek naar vernieuwing: programmeren is inmiddels een vast onderdeel van het lesprogramma, kinderen vanaf groep 1 krijgen Engelse les en er is een lab waar bovenbouwleerlingen met een 3D-printer kunnen werken.