Startups leven in Eindhoven. Tijdens de Global Government Venturing Summit (GGVS) voel je het bruisen. Er hangt een buzz in de lucht die zijn weerga niet kent en wie er rondloopt en de moeite neemt met wat mensen te praten krijgt zelf energie van de ideeën waarmee iedereen rond lijkt te lopen. Maar wat valt er nog te verbeteren? Waar liggen de knelpunten die nog opgelost moeten worden?
E52 sprak Neelie Kroes, die de toekomst van ondernemend Nederland vooral bij de startups ziet. Eindhoven is er klaar voor.
Dinsdag bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan de High Tech Campus. In een uur praatte hij met twintig ondernemers en andere betrokkenen over het belang van startups in de Brainport regio. De kersverse ‘Special Envoy’ van het netwerk StartupDelta Neelie Kroes moet de kar gaan trekken om in de bres te springen voor Nederlandse startups. Zij was er op de tweede dag van het congres bij en sprak er met de ondernemers achter de bedrijven en was ook te gast als keynote speaker. Zestig procent van de banen worden volgens Kroes tegenwoordig door startups gecreëerd. “Hiermee kunnen we een einde maken aan de enorme jeugdwerkloosheid.”
Een van Kroes’ doelen: vijf grote Venture Capitalist bedrijven naar Nederland halen. Geld dus. Ook moet er een groot VC evenement gaan plaatsvinden in Nederland, waar durfkapitalisten startups met standplaats in Nederland aan financiële middelen helpen. Daarnaast moeten volgens Kroes pensioenfondsen gaan investeren in technologische startups. Door alle partijen aan tafel te krijgen wil ze haar plannen realiseren. “We zullen ze overtuigen met cijfers en feiten”, zo vertelde ze tijdens de conferentie aan de zaal aanwezigen. “Daarbij moeten we ook naar het onderwijs kijken: waarom leren kinderen naast lezen en schrijven geen ‘coding’ op de basisscholen?”
“We gaan van ‘zero to one’”, refereert Kroes tot slot aan het gelijknamige boek van Peter Thiel.
Silicon Valley of eigen regio?
Venturescout Jordan Schlipf weet het wel. “Blijf vooral in je eigen omgeving. Als je klant hier zit, je netwerk hier zit, vergeet dan Silicon Valley en blijf hier.” Een mooie pitch die Schlipf hield, maar de vraag is of startups in Brainport wel genoeg hebben aan het kapitaal dat aanwezig is. Een bedrijf zoals Shapeways – dat zich specialiseert in 3D printen – vertrok uit Eindhoven om in New York haar geluk te beproeven. De reden zou kapitaal zijn. Ook de plannen van Kroes lijken erop te duiden dat het nog een beetje schort aan durfkapitaal.
Het lijkt dus om geld te gaan, maar volgens Kroes is dit niet het geval. “Uitgesproken one-liners worden hier gedebiteerd. Natuurlijk zijn er voorbeelden als Shapeways, maar in de meeste gevallen is het echt geen verplichting om het bedrijf naar een bepaalde locatie te verhuizen. Daarbij is Shapeways teruggekomen naar Eindhoven en heeft hier een fabriek opgezet.” En het hoofdkantoor? “Tja, wij hebben hier ook hoofdkantoren van bedrijven uit het buitenland. Kijk bijvoorbeeld naar Uber. Ik pas wel op om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Ik ga ze wel vertellen hoe interessant die mêlee is in bijvoorbeeld Eindhoven, Twente of Amsterdam en alle andere Nederlandse regio’s waar verschillende types startups zitten.”
Memory Atlas voor die duizenden foto’s
Ideeën voor bedrijven zijn er genoeg. Zo werkt Jim Groenen met Martijn Jansen aan de startup Memory Atlas en de twee internetondernemers zijn naar het congres gekomen om te leren hoe ze hun startup van de grond krijgen. Groenen legt het idee uit: „Je gaat op vakantie en neemt zo’n 500 foto’s, die je vervolgens allemaal wil sorteren en waaruit je de beste wilt behouden. Dat is een hoop werk. Wij hebben een algoritme ontwikkeld dat bepaalt welke foto’s je het liefst wilt hebben.” De site zal over een maand de testfase ingaan.
Community rond startups
Victoria Martinez is een van de sprekers en ook oprichter van de club EHV Startups (Twitter). Zij begon met een initiatief om iedereen in de Brainport regio bij elkaar te brengen die een startup is begonnen of met het idee rondloopt om een idee tot bedrijf om te zetten. Die netwerken zijn belangrijk om elkaar te helpen, gezien beginnende bedrijven alle hulp kunnen gebruiken en elkaar – iets wat veel sprekers aandragen – dus ook moeten helpen.
Gamen met handschoenen aan
Een ander interessant bedrijf is Manus. Dit bedrijf ontwikkelde de Manus Machina, een paar handschoenen waarmee gamen een totaal andere ervaring moet krijgen. Stijn Stumpel is een van de oprichters en geeft aan waarom hij vindt dat deze handschoenen de toekomst gaan veranderen. “We hebben zulke precisie in onze handen, het feit dat we nog steeds gamen met een toetsenbord ertussen is achterhaald.” Als voorbeeld van de eerste stap in de goede richting noemt Stumpel de uitvinding van het touchscreen voor onder meer mobiele telefoons en tablets. Nu wil hij met zijn handschoen de gamewereld veroveren zoals Apple dat deed met de touchscreen op de telefoonmarkt. Komende vrijdag zal Stumpel zijn idee gaan pitchen voor honderden bezoekers die naar de Demo Day zullen komen in het Evoluon.
Over anderhalf jaar moet dit soort ideeën nog beter voet aan de grond krijgen dankzij de inspanningen van Kroes en consorten. Met een team van 10 à 15 personen die onder meer van de Kamer van Koophandel, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Amsterdam komen gaat de nieuwe instantie een optimaal startupklimaat creëren. “Maar let wel”, zo stelt Kroes, “De mensen die bij ons aan tafel zitten, zijn er vanuit hun expertise. Niet omdat ze belangen behartigen uit Amsterdam of waar dan ook vandaan komen. We moeten het met z’n allen doen.”