Eindhoven mag dan voor de buitenwereld bekend staan vanwege zijn accent op high tech hardware, er is inmiddels ook een ruim aanbod aan webtech-startups. Bedrijven die het dus meer van de software moeten hebben dan van de ingewikkelde apparaten. Eén daarvan, Klets, laat met de eerste grote klanten zien dat het een product heeft dat zomaar een plek zou kunnen veroveren tussen whatsapp, slack en e-mail in.
Klets biedt een oplossing voor bedrijven die geregeld met hun vaste klanten willen communiceren. Waar dat voorheen vooral via telefoon of mail ging, is chat meer en meer de basis geworden. Niet alleen omdat het handiger is, maar minstens zozeer vanwege de financiële voordelen. Klets-oprichters Egbert Teeselink (engineer) en Joshua Schoenaker (designer) hebben er hun startup van gemaakt. Na een intensief programma bij Rockstart in Amsterdam heeft het tweetal met de rest van het team zijn intrek genomen in Bouncespace aan de Bogert in Eindhoven.
“Bedrijfs-chat kennen we wel als helpdesk, maar als je het goed aanpakt zit er veel meer in, zowel voor bedrijven als voor hun klanten”, zegt Teeselink. “Klets is namelijk zowel messaging als e-commerce. Bedrijven die ermee gaan werken, zien hun klantencontact ook niet meer als een kostenpost, maar als een profit centre. Tijdens zo’n gesprek kun je namelijk niet alleen vragen beantwoorden, maar heel makkelijk ook nieuwe diensten aanbieden. Of klanten behouden die anders zouden afhaken.”
Natuurlijk zou dat ook met de telefoon kunnen, of per mail. Maar beide methodes hebben nadelen, zegt Teeselink. “Messaging is vooral handiger, veel bedrijven beginnen dat in te zien. Maar een chat via een pop-up, zoals dat nu vaak gebeurt, is eigenlijk al weer van een vorige generatie. Dat kan slimmer en dat laten we zien met Klets. let maar op, binnen vijf jaar gaan alle bedrijven veel informeler en persoonlijker met hun klanten om – en wij kunnen daarvoor de middelen bieden. En het is ook nog eens veel efficiënter: je kunt tenslotte maar één telefoongesprek tegelijk voeren, terwijl een stuk of vier chats tegelijk best mogelijk is.”
Een ander groot voordeel ten opzichte van de telefoon is dat je niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van de andere partij. “Je dropt je vraag gewoon en als de andere kant tijd heeft om er naar te kijken, komt vanzelf het antwoord terug”, zegt Teeselink. “Een mooi voorbeeld daarvan kregen we onlangs van een bedrijf dat tafeltennistafels aanbiedt. Een klant van hun was op zoek naar een tafel die buiten kon staan, inklapbaar was en waarop ook nog eens een aantal mensen zouden kunnen zitten zonder dat die daardoor zou instorten. Ze konden geen goed exemplaar vinden in de folder, dus dropten ze de vraag bij het bedrijf. Een uur later hadden ze drie suggesties teruggestuurd, waarna de deal zo beklonken was. Ideaal dus.”
Klets is laagdrempelig en het ziet er mooi uit; twee factoren die volgens Schoenaker essentieel zijn bij de keuze van klanten voor Klets. “Je hebt bijvoorbeeld geen telefoonnummer nodig, zoals bij whatsapp, om mee te kunnen doen. Ook hoef je geen app te downloaden, alles is gewoon web based. Als een chat even stilligt, kun je met een linkje in je mail zo weer aanhaken. Aan beide kanten met dezelfde mensen die het gesprek eerder voerden, zelfs als er weken tussen zouden zitten, dat is bij bestaande chat-applicaties wel eens anders. En dat alles ook nog eens in het bekende eigen design van het bedrijf waar het om gaat.”
Teeselink en Schoenaker zien dat de Eindhovense focus is gericht op High tech Hardware aan de ene en Design aan de andere kant. “Maar we zien ook dat het lastig is om die twee goed met elkaar te verbinden”, zegt Schoenaker. Lachend: “Er is iets nodig tussen de High tech Campus en Strijp-S en dan bedoel ik niet De Hurk. Nee serieus: ik denk dat wij vanuit webtech die verbinding zouden kunnen zijn. Eindhoven heeft ook een serieuze software groep nodig.”
Hostingbedrijf Digital Ocean (gestart in New York maar inmiddels wereldwijd actief) is een van de grotere bedrijven die Klets hebben omarmd. “Dat is er wel een waar we trots op zijn ja. Die hebben een team van acht mensen om 24/7 klanten te woord te staan. En daar gebruiken ze dus Klets voor. Prachtig!”
Teeselink en Schoenaker zijn allebei al sinds hun achttiende aan het ondernemen. Hun eerste bedrijven hadden ze al tijdens hun studie (Informatica aan de TU/e en User Experience & Design aan de Hogeschool Avans in Breda).
Momenteel besteedt het tweetal zijn tijd aan de doorontwikkeling van Klets én het zoeken naar nieuwe investeerders. “We hebben een pre-seed investering van ongeveer een ton, dankzij het netwerk dat we overhielden aan Rockstart. Maar nu is het zaak seed money te vergaren. Daarvoor hebben we gesprekken met mogelijke investeerders in Portugal, België en Frankrijk. Maar juist omdat we hier in Eindhoven zo op onze plek zijn, zou het mooi zijn als we ook Eindhovense investeerders zouden kunnen vinden.”
Geïnteresseerden kunnen rechtstreeks contact opnemen met de founders via – vanzelfsprekend – klets.com/klets.
Klets werkt met het freemium-model. Het is er in een (beperkte) gratis versie en in uitgebreidere variant voor 49 dollar per maand. Daarnaast zijn er nog diverse specifiek op een bedrijf toegesneden varianten mogelijk.