Author profile picture

Maar liefst 16 seconden sneller dan het oude record en ook nog eens voor het eerst (ruim) onder de twee minuten voor een rondje over het circuit van Zandvoort. Het InMotion-team met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogescholen heeft vandaag een nieuwe elektrisch ronderecord van 1:48.371 minuten gereden. De Friese autocoureur Beitske Visser zat achter het stuur van de bolide. Het voormalige record stond op naam van een studententeam uit Delft met een tijd van 2:04.52 minuten.

Onder toeziend oog van vele fans en motorsportliefhebbers werd het record vandaag gereden tijdens de Pinksterraces op Circuit Zandvoort. Volledig geluidloos bleef het overigens niet, ondanks de elektrische aandrijving: “De snelheid van de wind is te horen dankzij de aerodynamica”, aldus teammanager Bram Hooijmeijer.

InMotion is een team van ongeveer 50 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen. Het team heeft de auto zelf ontworpen en gebouwd en wil het potentieel van elektrische formule raceauto’s aantonen.

Het ultieme doel van het team is om in 2020 deel te nemen aan de 24-uursrace van Le Mans, in de Garage 56 klasse. Deze klasse biedt ieder jaar plaats aan één team om met een auto mee te doen zonder regelgeving, met uitzondering van veiligheidsregels. Deze ontwerpvrijheid biedt de studenten de kans om technologie van het hoogste niveau toe te passen en daarmee innovatie in de motorsport te versnellen.

Lees hier meer over InMotion.

 

Hoofdfoto (c) Gerlach Delissen

Beitske Visser

Foto Gerlach Delissen

Dit nieuwe elektrisch record op het historisch Formule 1 circuit in de Nederlandse duinen is slechts het begin, beloven de studenten. Door op meerdere circuits het elektrisch ronderecord aan te scherpen met de IM/e auto willen zij een nieuwe lat leggen voor elektrisch racen. “Ook elektrische race auto’s zijn een spannende belevenis, een race auto die op hoge snelheid voorbij rijdt met enkel geluid van de wind heeft iets heel krachtigs” zegt Arthur van der Werf, woordvoerder van het team.

Met deze auto wil het team naamsbekendheid en ervaring opdoen, daarnaast dient hij als testplatform voor innovatieve technieken. De IM/e heeft 550 pk en weegt slechts 658 kilogram. Daarnaast heeft een uitgebreid netwerk aan partners het mogelijk gemaakt om technologie te optimaliseren. In de wielophanging zijn bijvoorbeeld titanium 3D geprinte onderdelen opgenomen.