HighTechXL zit aan het bier, het is vrijdagmiddag. Op het kantoor op de High Tech Campus Eindhoven rinkelt een bel. Tijd voor de Weekly Wows, waar het team dat in die week de meeste vooruitgang boekte, in het zonnetje wordt gezet. “Kijk, dat deed ik eerst dus zelf”, zegt oprichter en geestelijk vader van HighTechXL, Guus Frericks. “Het enige dat ik gedaan heb, is als een malle mensen zoeken die slimmer zijn dan ik. Ik ben hier zelf in principe niet meer nodig.”
Dat zal een understatement zijn. Want het is druk bij HighTechXL. Het acceleratorprogramma waar start-ups ontwikkeld worden tot scale-ups, groeide fors en aan alle kanten. Werd in 2014 geroepen dat het programma in zijn totaliteit zo’n dertig goeie ondernemingen moest gaan voortbrengen, is dat nummer inmiddels opgeschroefd naar 50 bedrijven die allemaal werkgelegenheid met zich meebrengen.
Groeipijn
Wie hard groeit, krijgt groeipijn. Werden er in 2016 nog 60 teams gecoached, de ambitie voor 2017 ligt op 165. Mede dankzij interne programma’s bij ABN, EY en Philips. Dat merkte het team bij het organiseren van de talloze evenementen.
Het programma an sich is niet veranderd, maar wij zijn wel degelijk strenger geworden.
“Vorig jaar hebben we het hele circus steeds van event naar event verplaatst. We hebben echt de grenzen van het team opgezocht. Dat was leuk maar het was te veel. En dus zijn we als een gek mensen aan gaan nemen.” Stonden er begin 2016 nog zeven mensen op de loonlijst, inmiddels staat dat aantal op dertig.
Het is het vierde jaar dat HighTechXL een serie acceleratierondes draait. In het begin – in 2013 – werd een eerste ronde gedraaid met tien teams. “Dat was een trial, om te kijken of het zou lukken, we lijken wat dat betreft op de start-ups die we begeleiden. Als er iets niet goed gaat, moet dat beter.”
In de beginjaren nam het programma 8 procent van de aandelen van elke deelnemer in. Dat is nu veranderd. Anno nu wordt er gestart met 2 procent van de aandelen. Als het deelnemende bedrijf goed draait, kan dat aandeel groeien tot 8 procent.
Alumni
Dat elke deelnemer floreert na het afronden van het drie maanden durende acceleratieprogramma is een misverstand. In het algemeen houdt 95 procent van de startende in de high-tech-hardware het op de lange termijn niet uit, volgens Frericks. “Het is absolute topsport en dat is niet voor iedereen weggelegd.”
HighTechXL wil het percentage dat wél slaagt in de markt flink omhoog halen, naar twintig tot dertig procent van de deelnemers. “We zien dat nu langzaam gebeuren. In onze sector is het moeilijk om snel resultaat te meten, zoals dat in de software wel kan. Maar we zien nu zo’n dertig procent van de alumni op een goede groeicurve zitten.”
Enkele voorbeelden daarvan zijn Byflow, LifeSense Group of Manus, de ontwikkelaar die onlangs een samenwerking met NASA aankondigde. “Dat zijn de ambassadeurs van het programma geworden. Laat hen maar rondvertellen wat ze aan het programma gehad hebben.”
Uitdaging
De uitbreiding van het team en het groeiende deelnemersveld levert een uitdaging op: de kwaliteit van het programma kan in alle ontwikkeling verloren gaan. “Daarom hebben we meer mensen aangenomen en zijn we constant tools aan het ontwikkelen waar de start-ups mee kunnen werken.”
Toch zijn er sinds de start van de huidige acceleratieronde in november 2016 al zeker drie teams uit de competitie gestapt of gezet. “We hebben een breder deelnemersveld dus we kunnen strenger selecteren. Het programma an sich is niet veranderd, maar wij zijn wel degelijk strenger geworden. In de eerdere rondes zeiden we: Een team moet goed genoeg zijn om onze finishlijn te behalen. Nu zeggen we: Een team moet na het programma kunnen slagen op de markt. Dat is een andere benadering.”
Tijdens de vorige XL Day kondigde Guus Frericks de uitbreiding van het programma al aan. Tekst gaat door onder video.
Eindhoven als nummer 1
Het is de verdere professionalisering van een programma dat ooit opgericht is met het doel Eindhoven de absolute nummer 1 te maken op het gebied van high-tech hardware. Een wens die deels voortvloeit uit de roots van Frericks, geboren en getogen in Eindhoven, en zo’n beetje opgegroeid binnen de muren van Philips.
“De innovatiekracht in deze regio moet aan de top blijven en daar moeten we keihard voor werken. Daarom moeten we die succesverhalen nog beter uitventen.” Als voorbeeld noemt Frericks het verhaal van Alex Terpstra, die in 2016 een Emmy won. “In een zaal van 1000 mensen, zaten er vijf die hem kenden. Dan moeten we ook niet verwonderd zijn dat Eindhoven nog niet overal gezien wordt als de innovatieve krachtpatser die het is.”
Lees hier alle artikelen die we schreven over HighTechXL.
Stabiliteit
Het programma zelf wordt ook steeds stabieler. Inmiddels wordt HighTechXL stevig boven water gehouden door fees van partners waar interne programma’s gerund worden, rendement op winst van voormalige deelnemers en een stuk funding van overige partners.
Dat was voorheen wel anders. Toen moest Frericks na elke ronde in feite zijn hele team ontslaan na XL Day, de grande finale van het programma, waar alle deelnemers hun resultaten presenteren en op zoek gaan naar investeerders. “Aan de voorkant heerste er een feeststemming, het programma zat er weer op, maar aan de achterkant kon ik weer een aantal nachten niet slapen omdat ik de mensen moest gaan vertellen dat er weer even geen geld was. Dat was echt heel erg hard werken.”
Nu, met het oog op de volgende XL Day op donderdag 16 maart heeft HighTechXL een stabiele budgettering gevonden en kan het stap voor stap richting het bereiken van een groter doel. Frericks: “High-tech mechatronica-bedrijven van over de hele wereld moeten aan Eindhoven gaan denken als ze echt iets groots willen gaan opzetten. Pas dan ben ik tevreden.”