De E52 High Tech Piek Awards zijn ook dit jaar weer uitgereikt aan negen personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd op high tech gebied (of voor wie we in 2017 grote verwachtingen hebben). Een Piek, vier Sterren en vier Knallers.
Elke dag portretteren we een van de award winnaars.
Vandaag Perry van Rijsingen
Wat Winnaar van Knaller
Waarvoor PRECEYES ontwikkelde baanbrekende technologie waarmee er heel nauwkeurige netvliesoperaties operatie mogelijk worden. Van Rijsingen werd in mei 2016 CEO en wil ervoor zorgen dat PRECEYES vanuit deze regio kan blijven groeien.
Dit zijn alle winnaars van 2016
“Het absolute hoogtepunt van 2016 was voor mij de eerste netvliesoperatie ooit met een robot. In 2017 zullen er zeker nog volgen maar wat we vooral moeten doen is laten zien dat het werkt”, vertelt Van Rijsingen. “De samenwerking met Oxford University gaf al een hele positieve ‘vibe’, qua bewijslast. Maar we moeten nog meer testen en ik ga in 2017 zorgen dat daar geld voor is.”
“Zeker in Nederland is het een uitdaging om ‘seed-funding’ te verkrijgen. In de beginfase van een startup zijn er nog wel subsidies beschikbaar maar in de fase waarin we nu zitten, is meer geld nodig. Mijn ambitie is deze technologie vanuit de TU/e Campus verder te ontwikkelen, een grote business te bouwen waarmee we veel patiënten kunnen helpen en dat we de werkgelegenheid voor deze regio behouden.”
Wereldwijd is of wordt ongeveer 4% van de bevolking blind of slechtziend. Netvliesafwijkingen treffen jaarlijks zo’n 12 miljoen mensen en zijn in de ontwikkelde landen de belangrijkste oorzaak van blindheid. “Het behandelen van deze afwijkingen is heel moeilijk en kan soms ook helemaal niet. Met injecties kan het proces van blind worden vertraagd worden, dat gebeurt nu bij zo’n 4 miljoen mensen. En bij ongeveer 2 miljoen mensen wordt operatief ingegrepen door hoog gespecialiseerde chirurgen, zij het niet altijd met succes”, legt Van Rijsingen uit.
Door het feit dat we ouder worden en het aantal mensen met diabetes en hoge bloeddruk wereldwijd toeneemt, zal het aantal mensen met netvliesproblemen de komende 15 jaar verdubbelen. “Een immens probleem, want dit soort chirurgie vergt een dusdanige nauwkeurigheid en precisie die niet elke chirurg heeft. Als die vaardigheden er wel zijn dan is er een opleiding van vijf jaar nodig om te mogen opereren. Ook zit er een enorm kostenplaatje aan, een blinde of zeer slechtziende kost de westerse samenleving zo’n 20.000 tot 30.000 euro per jaar. En niet te vergeten: de impact op ‘quality of life’ is enorm als iemand op latere leeftijd blind wordt.”
PRECEYES ontwikkelde een robot waarmee de trillingen van de hand worden weggefilterd en de beweging van de chirurgische instrumenten geschaald en veel beheersbaarder wordt. “Opereren kan hiermee 10 keer nauwkeuriger dan wanneer een chirurg dit met de hand doet. Een opleiding van 5 jaar is dan waarschijnlijk niet meer nodig en oogchirurgen kunnen langer doorwerken want de trillingen die met de leeftijd toenemen spelen geen rol meer.”
“Maar de robot kan ook dingen die met de hand niet kunnen. Zoals het toedienen via injecties van medicatie in een van de lagen van het netvlies. Dat netvlies is slechts een fractie van een millimeter dik. En het is zo kwetsbaar dat je daar alleen maar heel langzaam een vloeistof in kunt spuiten. Dus je moet een injectienaald op een paar honderdste millimeter nauwkeurig minuten lang stil houden. Met onze robot kan dat en daardoor wordt bijvoorbeeld gentherapie mogelijk.”
PRECEYES is een spin-off van de TU/e, tien jaar geleden gestart als een serie research projecten. Vijf jaar geleden werd het een startup en sinds een jaar is het een zelfstandige B.V. Er werken nu zes mensen. Van Rijsingen startte in mei 2016 als CEO. Hij verdiende zijn strepen onder meer bij Philips waar hij zowel binnen de Healthcare als de non-healthcare actief was. “Het mooie en bijzondere is dat we met onze robot de kwaliteit van leven voor mensen kunnen verbeteren. Dat is voor mij belangrijk en het grootste verschil met de non-healthcare. Het is echt baanbrekend wat we hier doen en een voorrecht om er een onderdeel van uit te maken.”
Credits foto Hans Driessen