Samenwerking tussen 12 gemeenten kan voorbode zijn voor meer duurzaamheidsinitiatieven
7000 gezinnen, verdeeld over twaalf gemeenten binnen de Metropoolregio Eindhoven, krijgen de komende twee jaar de kans om zonder eigen investering zonnepanelen aan te schaffen. Daarvoor hebben de 12 het regionale samenwerkingsproject De Groene Zone opgericht. Vandaag, bij de presentatie ervan, werd al voorzichtig vooruitgekeken naar andere duurzaamheidsinitiatieven die uit deze samenwerking zouden kunnen voortkomen.
Per gemeente is met de lokale gemeenteraad afgesproken hoeveel woningen er maximaal kunnen worden voorzien van panelen. Het gaat om Asten (221 woningen), Best (366), Cranendonck (256), Deurne (450), Eindhoven (3061), Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel (267), Laarbeek (308), Someren (218), Son en Breugel (506), Valkenswaard (482) en Waalre (247). De bedragen die hiervoor nodig zijn, worden door de gemeente voorgeschoten. Na een aanbesteding is het Groningse bedrijf Tautus uit de bus gekomen om de opdracht uit te voeren.
In maximaal 15 jaar, tegen een rente van 1,35 %, lossen inwoners de lening maandelijks af. De levensduur van de zonnepanelen is minstens 25 jaar, “waardoor er vanaf dag 1 aan verdiend wordt”, zei wethouder Paul van Liempd van Waalre bij de presentatie. “De kracht zit ‘m in de eenvoud. Je meldt je aan, waarna er iemand bij je langs komt om te kijken naar de energiebehoefte. Als een bewoner bijvoorbeeld helemaal van het gas af wil, dan wordt de energiebehoefte daar direct op aangepast. Verder hoeft zo iemand eigenlijk alleen nog maar te kiezen of hij zwarte of blauwe panelen wil. Het ontzorgen van de deelnemers is een belangrijk aspect. Doordat het niet meer nodig is om alles zelf uit te gaan zoeken en er geen investering bij komt kijken, kunnen we waarschijnlijk veel mensen over de streep trekken die anders zouden afhaken.”
Het project is vooral bedoeld voor mensen met een krappe beurs, maar daarop wordt niet geselecteerd. Het is een kwestie van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’; wel kijken de gemeenten of er – bij gebleken extra behoefte – een nieuwe aanbesteding kan volgen.
De samenwerkingsvorm met gemeenten en provider is een beproefd concept, dat onder andere in Landgraaf succesvol is uitgerold. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de voorfinanciering van de panelenaanschaf en de randapparatuur voor inwoners die instappen in het project. De provider zorgt voor het leggen en aansluiten van de panelen, het onderhoud en service bij defecten. De administratieve taken worden namens de gemeenten uitgevoerd door een gezamenlijke administratieve eenheid die bij de gemeente Eindhoven is ondergebracht. De administratieve eenheid verzorgt alle administratie tussen gemeenten en inwoners.
Inwoners kunnen voor meer informatie en aanmeldingen terecht op www.degroenezone.nl.
Wethouder Marcel Bax van Valkenswaard zei te verwachten dat het initiatief niet alleen handel voor Tautus gaat opleveren. “Dit zou ook wel eens een spinoff kunnen krijgen in de rest van het dorp. Mensen die wel geld hebben om te investeren in zonnepanelen zullen dat nu eerder gaan doen en daarmee ook de lokale economie helpen.” Het voorbeeld van Landgraaf zou dat volgens Van Liempd al laten zien: “De lokale spinoff is nog eens 100% van wat er binnen het project al wordt gedaan.”
Wethouder Joan Briels van Laarbeek voegde daar nog aan toe dat zonnepanelen op zich al mooi zijn, maar dat daarmee het verhaal nog niet af is. “Er moet natuurlijk veel meer gebeuren voor een duurzamere samenleving. Daarom wijzen we woningeigenaren die hun huis willen isoleren bijvoorbeeld ook op de SVn-leningen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Voor nul op de meter is meer nodig dan alleen zonnepanelen.”
Ook de provincie Brabant steunt De Groene Zone, onder meer door een deel van de gemeenten te helpen de voorfinanciering rond te krijgen.