Author profile picture

Tien Eindhovense startups zijn bekroond met de Gerard & Anton Award 2016. Volgens de jury van de prijs hebben deze tien alles in zich om in de voetsporen van Gerard en Anton Philips te komen, 125 jaar geleden de eerste echt succesvolle startup in deze regio. Elke dag brengen we er een in beeld. Vandaag: GenKey.


Hier alle winnaars van 2016

Hier alles over de Gerad & Anton Awards


 

In de vijf jaar dat GenKey, de Eindhovense startup en spinoff van Philips, nu bestaat heeft het al ruim 110 miljoen mensen in Afrika aan een identiteit geholpen. Door middel van biometrische data zorgt GenKey er bijvoorbeeld voor dat Afrikanen naar de stembus kunnen, zonder dat de lokale overheid zich druk hoeft te maken over dubbele stemmen.

De Jury:

Voor een werkende democratie is goed werkende bureaucratie onmisbaar. GenKey zorgt ervoor dat mensen in ontwikkelingslanden een stem krijgen. Een verrassende toepassing van technologie

“Binnen één seconde worden een miljard vingerafdrukken met elkaar vergeleken”, zegt Michiel van der Veen. Hij is al vanaf 2008 betrokken bij GenKey, toen nog Priv-ID. Tegenwoordig is hij CEO van het Eindhovense bedrijf. Voor de E52 startup to watch top-10 spraken we met hem op zijn kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven.

Bij binnenkomst zitten teamleden in een skype-vergadering met een medewerker in het buitenland. “You’re looking healthy!” zegt Van der Veen zwaaiend naar het scherm dat zicht geeft op de medewerker aan de andere kant van de wereld. “We hebben kantoren in de VS en in Ghana, maar ons doel is om over vijf jaar in ieder groot land van Afrika een office te hebben.”

GenKey richt zich vooral op de zogenaamde emerging markets, ontwikkelingslanden. “In Afrika zijn ruim 1,5 miljard mensen die geen legale identiteit bezitten. Zij hebben geen paspoort, geen geboortecertificaat, helemaal niks. Zonder identiteit – of ander bewijs van wie je bent – is het lastig om aanspraak te maken op zorg, of aan het werk te komen. Door deze mensen te registreren helpen we ze verder.”

Wereldverbeteraars?
Registreren doet GenKey door het scannen van vingerafdrukken. Deze afdrukken worden aan een persoon gekoppeld in een database. Om fraude tegen te gaan en de privacy te beschermen worden persoonsgegevens en afdruk los van elkaar opgeslagen. Ook worden dubbele vingerafdrukken meteen uit het systeem gefilterd, deduplication heet dat.

GenKey bij de uitreiking van de Gerard & Anton Awards
GenKey bij de uitreiking van de Gerard & Anton Awards

“Het streven van GenKey is om iedereen in Afrika aan een identiteit te helpen. Het is moeilijk om te zien in wat voor ellende sommige mensen moeten leven. Door zoveel mogelijk personen een identiteit te geven, dragen we bij aan een stabielere democratie, want mensen kunnen zich niet langer uitgeven voor iemand anders of dubbel stemmen. We verbeteren de gezondheidszorg, doordat zorg terecht komt bij de juiste personen en fraude wordt meteen opgemerkt. De VN investeert hier sinds vorig jaar flink in, ze willen een betere wereld met de Sustainable development goals, dit zijn afspraken om onder andere armoede terug te dringen en minderheden meer te laten participeren in de samenleving. Het is mooi om een bedrijf te runnen en tegelijkertijd de wereld een stukje beter te maken.”

Hoe begon het allemaal?
Priv-ID begon als Philips spin-off in 2008. “Scans van vingerafdrukken werden nog opgeslagen als een JPEG bestandje. Je kunt je voorstellen hoeveel ruimte en rekenkracht dit kostte. We bedachten iets nieuws. Wat nou als je alle benodigde informatie uit dat plaatje kunt filteren en om kunt zetten in een binaire code? Vergelijk het met een CD, daarop wordt geluid omgezet in een lange lijst met eentjes en nullen. Wanneer iemand een vinger op een scanner legt, dan is iedere afdruk telkens subtiel anders. De kunst is daar een stabiele weergave uit af te leiden. Hierdoor kunnen we supersnel fingerprints vergelijken. Dat hebben we bij Priv-ID en later GenKey doorontwikkeld, inmiddels bezitten we meer dan 10 patentfamilies.”

In die tijd was Afrika nog niet beeld, maar richtte Priv-ID zich op het betalingsverkeer. Volgens van der Veen was dit een uitdagende periode. “Zeker in die tijd”; hij pakt zijn smartphone en legt zijn vinger op de ingebouwde vingerafdruk sensor. “Tegenwoordig zitten ze in iedere smartphone, maar toen was dat nog zeldzaam. De techniek was er wel, maar nog niet dusdanig aanwezig voor de grote doorbraak.”

Grootste les?
Van der Veen gaat achterover zitten en slaat zijn armen over elkaar. “In 2011, nu vijf jaar geleden, zijn we samengegaan met onze concurrent GenKey. Zij zaten al wel in Afrika, toen hebben we heel onze strategie omgegooid. Het nieuwe GenKey heeft ervoor gekozen om zich volledig op Afrika te richten, want je kunt niet ook betalingsverkeer erbij doen. Focus is belangrijk. Dat was een bepalend moment.”

Kantoren in Afrika en Amerika, waarom zitten jullie nog in Eindhoven?
“Hier is waar het begon, bij Philips natuurlijk. Nu op de High Tech Campus zit er zoveel geavanceerde technische knowhow bij elkaar, die kennis is van groot belang. En ook de uitstraling die het naar buiten geeft, dat trekt high tech-talent aan.”