“Open Politics“, een idee van e52-journalist Jeroen van de Nieuwenhof, heeft vandaag de extra prijs van 1000 euro gewonnen tijdens het Beyond Data event in het Van der Valk Hotel in Eindhoven. Vorige week won “Open Politics” al de tweede prijs tijdens de Living Data Game Challenge.
Het idee voor Open Politics ontstond in het normale journalistieke werk van Jeroen van de Nieuwenhof, zo liet hij weten tijdens zijn winnende pitch. “De gemeente Eindhoven heeft, zoals alle Nederlandse gemeenten, wel een mooi systeem waarin alle besluiten en agenda uit de lokale politiek bij elkaar staan, maar het probleem is dat het geen open systeem is. Je kunt het wel bekijken, maar je kunt er verder niks mee doen. Daarnaast is het systeem niet erg gebruiksvriendelijk.”
Dat moet anders kunnen, dacht Van de Nieuwenhof, die ook docent is aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en zich naast zijn journalistieke werk heeft ontwikkeld als programmeur. “Daarom hebben we met ons team een scraper gebouwd met een script dat alle informatie uit dat systeem trekt en in een open database plaatst waar iedereen bij kan. Van daaruit kunnen dus allerlei apps of toepassingen gebouwd worden waardoor de informatie waar het om gaat makkelijker bij de Eindhovenaar terecht komt. En iedereen kan daarmee aan de slag.”
Om het goede voorbeeld te geven, komt Open Politics alvast met drie mogelijke uitwerkingen. Van de Nieuwenhof: “Zo hebben we een discussie-tool gebouwd die vanuit de agenda van de gemeenteraad alvast het gesprek op gang brengt, mooi zichtbaar naast die officiële agenda.” Het tweede voorbeeld is een alarmeringsapp die waarschuwt wanneer besluitvorming gevolgen heeft voor jouw straat of directe omgeving.
“Iedereen kan ermee aan de slag”
Vooral met zijn derde idee kreeg Van de Nieuwenhof de zaal – de ruim 200 bezoekers van het Beyond Data event – echt in beweging. Voor een foto van het Stadhuis met daarop in neonletters de stelling ‘Basisloon voor iedereen in Eindhoven‘ licht hij toe hoe Eindhovenaren op het Stadhuisplein letterlijk met hun voeten voor of tegen zo’n plan zouden kunnen stemmen.
Wethouder Mary-Ann Schreurs – net terug van een Smart-City-congres in Vietnam – overhandigde de prijs aan het team met de waarschuwing dat het echte werk nu pas begint. Dat ziet Van de Nieuwenhof vooral als iets positiefs. “Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wat je kunt doen als de data echt open worden. Ik wil dus iedereen uitnodigen met ons mee te denken of straks zelf aan de slag te gaan met deze data. Met leuke én betekenisvolle apps kunnen we de democratie beter maken.”