Een bezoeker van de Dutch Design Week zal het herkennen: je loopt – of fietst – wat af om zoveel mogelijk verschillende DDW-events te kunnen bezoeken. Van de binnenstad naar Sectie-C, van daaruit weer naar Strijp-S en tussendoor nog even langs al die losstaande plekken. Voor de makers van Gamebus de ideale omgeving om meer mensen aan hun app te verbinden.
Gamebus wil door gebruik te maken van spelelementen, mensen op zowel fysiek, cognitief als sociaal vlak actief krijgen. Dat wordt gedaan door mensen punten te geven voor diverse activiteiten, zoals het lopen van een bepaalde afstand, een spelletje sudoku of het maken van een foto met een ander. Wie bovenaan de ranglijst staat, kan prijzen winnen.
Projecleider van Gamebus Pieter van Gorp is opgetogen over de kans zijn app aan de DDW te koppelen. “Er komen ontzettend veel deelnemers op het evenement, ik verwacht daarom een flinke stijging van het aantal gebruikers van Gamebus. Spannend is het wel, want het is voor ons de eerste keer dat we de app laten gebruiken buiten een gecontroleerde B2B-setting. We gaan ook experimenteren met een nieuwe versie die GPS-locaties van gebruikers bijhoudt. Zo kunnen stadswandelaars genieten van de omgeving en tegelijkertijd automatisch punten verdienen in een gezond stadsspel.”
De app GameBus integreert bestaande gezondheid-gerelateerde apps van gebruikers die daarmee met of tegen elkaar spelletjes kunnen spelen, elkaar kunnen stimuleren bij fysieke activiteiten en/of de mentale gesteldheid kunnen monitoren. Het is een innovatie van EIT Digital’s action line Digital Wellbeing waarbij verschillende internationale partners samenwerken, waaronder de Technische Universiteit van Eindhoven, en het Italiaanse bedrijf Telecom Italia. GameBus is beschikbaar voor alle platformen (pc’s, mac, smartphone en tablets, zowel iOS en Android).
De gemeente Eindhoven gebruikt GameBus om het onderwerp gezonde verstedelijking te promoten. Volgens Frans Dijstelbloem, cultivator-adviseur Slimme en Gezonde Stedebouw van de gemeente Eindhoven, wordt een gezonde ruimtelijke ordening steeds belangrijker, omdat steeds meer mensen in steden gaan wonen. “Om gezond op te groeien, gezond te blijven en vitaal oud te kunnen worden in een krachtig economisch werkklimaat, gaan we in co-creatie duurzame waarden toevoegen aan het woon- en leefklimaat. Dat doen we ook met GameBus op de Dutch Design Week.”