Een elektrische fiets zonder stekker wordt mogelijk door de toevoeging van zonnecellen op het voorwiel. Het Eindhovense Solar Application Lab (SAL) is erin geslaagd om, in samenwerking met de TU/e, Segula en Ebike Nederland, de eerste Solar-Bike te ontwikkelen. De drijfveer van de makers is niet gering: “We willen een steentje bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem.”
Zonne-energie heeft de toekomst, stelt Marc Peters, oprichter en eigenaar van SAL. “Maar er valt nog een wereld te winnen. Nu gaat er nog veel opgewekte zonne-energie verloren. Wij hebben een technologie ontwikkeld die twintig keer effectiever is. Daardoor wordt het mogelijk om ook voldoende energie op te wekken op kleinere oppervlaktes. Dus ook op je fiets.” En inderdaad, ook als de zon niet schijnt.
SAL heeft de samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijs actief opgezocht en ook bewust gekozen voor het TU/e-terrein als vestigingsplek, legt Peters uit. “We kunnen gebruik maken van de kennis die hier te vinden is.” De Solar Bike is geen eindstation. Momenteel kijkt Peters al verder, bijvoorbeeld naar het terugwinnen van remenergie en het wireless delen van energie met andere fietsen. “Zo kan iedere fietser bijdragen aan een betere maatschappij.”
Later deze week brengt e52 een portret van een van de partners van SAL, Segula. Joop Schaffels van Segula: “Onze naam is sinds 2013 onlosmakelijk verbonden met de unieke energiepositieve solar gezinsauto Stella Lux van Solar Team Eindhoven. Ook SAL kwam zo op ons spoor. Wij beschikken over brede kennis en ervaring als het gaat om solar power voor aandrijving. Segula is nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit unieke product, is verantwoordelijk voor de systeemarchitectuur van de S-bike en is betrokken bij het ontwikkelen van de laadstrategie. Een hele interessante businesscase voor de markt.”
Ook Ebike Nederland is enthousiast: “Ons bedrijf ontwikkelt, produceert en distribueert elektrische fietsen door heel Europa. Bij de eerste testritten was ons team onder de indruk en iedereen die de fiets tot nu toe gezien en bereden heeft, is razend enthousiast. Wij denken dat de Solar E-Bike de aanvulling is in het toekomstige Groene vervoer.”
Vandaag, 23 februari, is het prototype van de S-Bike gepresenteerd. Nu werkt SAL aan de vervolgstappen. “We gaan onze technologie testen op een tiental fietsen. Het lijkt me wel wat om een campusbike te introduceren. Het geeft ons de mogelijkheid om te kunnen testen of alles naar behoren functioneert.”
De komende maanden zijn volgens Peters heel belangrijk. “De cellen moeten onder alle weersomstandigheden werken. Dus niet alleen op een zonnige julidag, maar ook op een regenachtige dag in september.” Verder moet de fiets nog bestand worden tegen vandalisme.”
De stap naar de markt volgt later pas. Achter de schermen hebben wel al gesprekken met geïnteresseerde partijen plaatsgevonden, maar eerst zoekt SAL nog naar extra investeerders. “Partijen die vertrouwen hebben in dit product. Die Nederland fietsland verder op de kaart zetten.”