Ericsson en Vodafone hebben als eerste in Nederland een 5G-test uitgevoerd met de 26 GHz frequentie in een commercieel telecom-netwerk. Deze frequentie maakt het mogelijk grote hoeveelheden data tegelijk te verwerken. In de 5G Hub in Eindhoven werken Ericsson en Vodafone met andere organisaties samen aan innovatieve toepassingen die grote capaciteit vragen. De eerste test met de 26GHz frequentie vond plaats met Dutch Rose Media, expert in Augmented Reality-toepassingen, aldus een gezamenlijk persbericht van beide ondernemingen.

“Nederland heeft ijzersterke netwerken. De beste van Europa. En dat willen wij graag zo houden. Daarom zijn wij continu aan het innoveren om ons netwerk te verbeteren. Dus ook door het testen van de 26 GHz”, zegt Bram Tijdhof, Director Regulatory, Policy and Public Affairs bij VodafoneZiggo. ”Uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet, daarmee realiseer je echte impact, dat is wat wij doen in de 5G Hub.”

Augmented reality

Tijdens een 3D-demonstratie liet Dutch Rose Media het publiek zien wat 26 GHz gaat betekenen voor de toekomst van de entertainmentindustrie. In de demo werden meerdere personen via een Augmented Reality-toepassing gelijktijdig op een podium geprojecteerd als een soort hologram. Daardoor leek het alsof ze zich daar echt bevonden. Zo´n 3D-toepassing verbruikt enorm veel data. 

“Zonder het gebruik van deze hoge capaciteitsfrequentie kunnen wij één persoon voor 8 seconden visualiseren voordat de apparatuur de hoeveelheid data niet meer kan verwerken. Met 5G en de 26 GHz frequentie kunnen we tijdens deze demo langere tijd grote groepen mensen tegelijk zien. Dit biedt enorme kansen voor de entertainmentsector”, aldus Natasja Paulssen van Dutch Rose Media. “Denk aan bands die virtuele tours kunnen doen, waarbij het net lijkt alsof ze echt op het podium voor je staan.”

“Digitalisering speelt een ontzettend grote rol in de maatschappij en voor de economisch groei. Ik ben er trots op hoe we Nederland continu een stukje mooier maken en dat we samen met de 5G Hub op de High Tech Campus en de Brainport-regio hieraan bij kunnen dragen”, aldus Romano Herrie, directeur van de Rabobank, partner van de 5G Hub en actief betrokken bij de Brainport-agenda.

“De 26 GHz is een frequentie met een zeer hoge capaciteit en mogelijkheden voor ultra lage vertraging (latency). Het maakt voornamelijk voor Industry 4.0 en de entertainmentsector de weg vrij om nieuwe toepassingen te ontwikkelen zoals Extended Reality”, aldus Andreas Daun, account-CTO Ericsson. “Denk daarbij aan Augmented Reality of 3D-toepassingen met heel veel personen tegelijkertijd.”

3D is de toekomst

Dutch Rose Media zet als Augmented Reality-specialist vol in op 3D. Binnen het programma van de 5G Hub ‘the Future of Entertainment’ focussen zij zich op shows met meerdere personen die gebruik maken van de 3D-techniek ‘volumetric video’. “Om shows via volumetric video soepel te laten verlopen en live te kunnen streamen, hebben wij sterke dataverbinding met hoge capaciteit en ultra lage vertraging nodig,” vertelt Natasja Paulssen, CEO en oprichter van Dutch Rose Media en 4DR Studios. “5G-technologie, specifiek de 26 GHz frequentie, maakt deze interactiviteit vele malen soepeler en zorgt dat we een groter en mooier pakket aan 3D-visuals kunnen streamen.

Lees meer over 5G en het 5G-fieldlab op de automotive campus via deze link.

Selected for you!

Innovation Origins is the European platform for innovation news. In addition to the many reports from our own editors in 15 European countries, we select the most important press releases from reliable sources. This way you can stay up to date on what is happening in the world of innovation. Are you or do you know an organization that should not be missing from our list of selected sources? Then report to our editorial team.

CurrencyAmount