Author profile picture

Hugsy makes baby blankets and cuddly toys that simulate the parents’ smell and heartbeat. In order to further develop it and to enable new scientific research, the Eindhoven startup is launching a Kickstarter campaign today. Hugsy hopes to collect 40,000 euros in order to be able to start the production of the blankets and cuddly toys. In addition, the company is planning to obtain €300,000 in funding in the near future, mostly for further research.

Hugsy received €200,000 in funding earlier this year.

Read more about Hugsy here

Co-founder Jody van den Tillaart won a pitching contest at the talk show 24U Vonkt earlier this week. In her pitch, she tells about the company and the reasons for the Kickstarter campaign. Watch it here (in Dutch):


Jody van den Tillaart (Hugsy) pitcht bij 24U Vonkt.

E52

Hugsy ondersteunt ouders als ze met hun kindje buidelen (knuffelen met huid-op-huidcontact). Tijdens die knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, warmte en hartslag van de ouder op. Als het kindje dan weer terug gaat in de couveuse of de wieg, blijft het dekentje de geruststellende aanwezigheid van de vader of moeder meegeven, zelfs als die er even niet zijn.

Hugsy komt in twee varianten op de markt: voor het ziekenhuis en voor thuis. De thuisvariant moet dankzij de kickstarter campagne op de markt komen, de ziekenhuisvariant volgt later. Daarvoor is eerst nog verder klinisch onderzoek nodig.

Hugsy begon als een studentenproject aan de faculteit Industrial Design van de TU/e. Initiatiefneemster Sylvie Claes besloot het project samen met Jody van den Tillaart voort te zetten als echt bedrijf. Na deelname aan het HighTechXL acceleratorprogramma startten ze met hun eerste investeringsronde.